28 Μαρτίου 2021

TO ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

Προς
Τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας
Κ. Edi Rama 
Tirana - Albania 
 
ANOIKTH EΠIΣTOΛH  
 
Αγαπητέ Πρωθυπουργέ Ράμα, 
 
Με μεγάλη ανησυχία ακούσαμε ότι οι εργασίες κατασκευής έχουν αρχίσει στο Αργυρόκαστρο για μία Παρακαμπτήρια Οδό που υποτίθεται ότι θα διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων από την Κοιλάδα του Δρίνου, στις περιοχές Dunavat και Manalat και πιθανόν σε Partisani και Palorto.  
 
Απευθυνόμαστε σε εσένα ως παγκόσμιοι πολίτες. Έχοντας εγγραφεί στην λίστα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Αργυρόκαστρο έχει γίνει μία κληρονομιά της ανθρωπότητας, στο σύνολό του , και αυτό συνεπάγεται ότι η Αλβανία έχει ευθύνη να προστατεύει και να διαφυλάσσει την εξαιρετική παγκόσμια αξία του Αργυροκάστρου, όχι μόνο για τους πολίτες του, αλλά και για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη.  
 
Επίσης, απευθυνόμαστε σε εσένα, γιατί όλοι μας έχουμε μία προσωπική σχέση και πολύτιμες αναμνήσεις από το Αργυρόκαστρο. Έχουμε επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο πολλές φορές, μερικοί από εμάς έχουν ζήσει ή έχουν ιδρύσει επιχειρήσεις εκεί. Όλοι μας έχουμε αφιερώσει πολύ χρόνο, σκέψεις και πόρους για να υποστηρίξουμε την πόλη, τους ανθρώπους της και την πολιτιστική κληρονομιά της.  
 
Αν δεν σταματήσει η κατασκευή αυτού του δρόμου, φοβούμαστε ότι θα είναι μία καταστροφή, όχι μόνο για το Αργυρόκαστρο, αλλά και για την διεθνή αναγνώριση της Αλβανίας, στο σύνολό της. Εδώ και πολλά χρόνια η Αλβανία αυτό-επαίρεται για την πολιτιστική της κληρονομιά (και έχει δίκιο), και έχει προαγάγει τον πολιτιστικό τουρισμό της, Όλο αυτό θα τεθεί σε κίνδυνο, μέσα από μία και μόνη πράξη βαρβαρότητας, η οποία έχουμε την αίσθηση ότι θα ήταν αδιανόητη από το 1991 και μετά.  
 
- Η παράκαμψη θα καταστρέψει μερικά από τα πιο αυθεντικά και απείρακτα μέρη του Αργυροκάστρου, στην Κοιλάδα Cfake, τόσο πολύ που δεν θα αναγνωρίζεται.  
 
- Πολλά πάρα πολύ σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, μεταξύ αυτών τα παραδοσιακά σπίτια της πρώτης Κατηγορίας , ιστορικές γέφυρες, αρχαιολογικά κατάλοιπα, πλακόστρωτα μονοπάτια, τα οποία δίνουν στην κοιλάδα την μοναδικότητά της. Υπάρχει το σύνολο των σπιτιών, των αστικών κήπων, των μονοπατιών, των σκαλοπατιών και των γεφυρών, όλων ενσωματωμένων στη φυσική κοιλάδα του Χειμάρρου Ζερζεμπίλι , με την ιστορική πύλη του Αλή Πασά υπεράνω, και μπορούν να είναι ορατά σε ένα τόσο μεγάλο βαθμό αυθεντικότητας και ακεραιότητας.  
 
- Καμία αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και καμία αξιολόγηση επιπτώσεων επί της πολιτιστικής κληρονομιάς, του έργου (κατασκευής της παράκαμψης) δεν έχει δημοσιευθεί -αν έχει γίνει – όπως απαιτείται από τον νόμο.  
 
- Τα σχέδια του έργου δεν έχουν κατατεθεί δημόσια για να σχολιασθούν, όπως απαιτεί ο νόμος.  
 
- Ο σκοπός τον οποίον υποτίθεται ότι εξυπηρετεί ο δρόμος δεν έχει εξηγηθεί στο κοινό, μέσα από γεγονότα και αριθμούς. Ούτε οι παρούσες ροές, ούτε οι μέλλουσες ανάγκες της κυκλοφορίας των οχημάτων έχουν μελετηθεί. Για αυτόν τον λόγο, δεν υπάρχει αξιόπιστη βάση που να δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για να γίνει αυτός ο δρόμος και είναι εντελώς ασαφές αν θα χρησιμεύσει κάπου, οτιδήποτε και αν είναι αυτό.  
 
- Η παράκαμψη κατασκευάζεται χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο κινητικότητας για την ιστορική πόλη του Αργυροκάστρου. Ένα σχἐδιο κινητικότητας έχει επανειλημμένα ζητηθεί από την Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά η κυβέρνηση της Αλβανίας απέτυχε να υποβάλει αυτό το σχέδιο μέχρι σήμερα.  
 
- Η μελέτη του έργου, το οποίο μπορεί να έχει έναν σοβαρό αντίκτυπο στην εξαιρετική παγκόσμια αξία, δεν έχει υποβληθεί στην Επιτροπή της Παγκόσμια Κληρονομιάς της UNESCO, όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με το Άρθρο 172 των Χρηστικών Οδηγιών της Συνέλευσης της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, - πάλι με καθαρή παραβίαση της διεθνούς νόμοθεσίας.  
 
Εδώ και πολλά χρόνια, η αυθεντικότητα και η ακεραιότητα του μοναδικού αστικού χαρακτήρα του Αργυροκάστρου έχει υποφέρει δραματικά -κυρίως με την ανεξέλεγκτη δόμηση και υποβάθμιση – μέχρι του σημείου ότι το 2012, μία ενεργός αποστολή παρακολούθησης στάλθηκε στην πόλη, με ειδική Αποστολή να αποφασίσει αν έπρεπε η πόλη να καταχωρηθεί στην λίστα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Κίνδυνο. Σε εκείνη την χρονική στιγμή, η Αποστολή συμβούλευσε να δοθεί στο Αργυρόκαστρο άλλη μία ευκαιρία. Τώρα, αν η Παράκαμψη θεωρηθεί ότι πρέπει να γίνει, και εν όψη ενός ιστορικού μη συμμόρφωσης με την Σύμβαση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αυτή η κίνηση – και η επακόλουθη διαγραφή (του Αργυροκάστρου) από την λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς - θα είναι αναπόφευκτη.  
 
Αυτό θα είναι ένα χτύπημα στις προσπάθειες που γίνονται από την Διεθνή Κοινότητα, εδώ και δεκαετίες, να βοηθήσει την Αλβανία να προστατεύσει την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά του Αργυροκάστρου. Αλλά, περισσότερο από όλους, θα εξοργίσει στα άκρα τους ανθρώπους του Αργυροκάστρου, για τους οποίους η θέση της UNESCO είναι μία πολιτική ασφαλείας για τους αμέτρητους πόρους που έχουν επενδύσει στον τομέα της ανάπτυξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.  
 
Ενώ αναγνωρίζουμε πλήρως ότι η Αλβανία έχει γίνει ένα αξιόπιστο μέλος της διεθνούς κοινότητας σε άλλους τομείς, σας παροτρύνομε επίσης να τιμήσετε τις δεσμεύσεις σας και τις υποχρεώσεις σας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.  
 
Για εκατοντάδες χρόνια, γενεές Αλβανών έχουν προσπαθήσει να διαφυλάξουν την ιστορική πόλη του Αργυροκάστρου για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την ιδέα ότι αυτό θα πρέπει να τελειώσει κατά την περίοδο της δικής σας κυβέρνησης και είμαστε βαθειά πεπεισμένοι ότι ο αλβανικός λαός δεν θα συμφωνήσει με το έργο της Παράκαμψης, αν πληροφορηθούν πλήρως για τις επιπτώσεις του και τις συνθήκες της πραγματοποίησης του.  
 
Παρακαλώ, σταματήστε για λίγο , αναλογιστείτε την πλήρη σειρά των συνεπειών αυτού του μοιραίου έργου και σταματήστε το, πριν είναι πολύ αργά. Με την ευφυΐα και την ικανότητα των συμπατριωτών σας Αλβανών και τους πόρους της Διεθνούς Κοινότητας, το Αργυρόκαστρο μπορεί να εκσυγχρονιστεί, χωρίς να καταστραφεί η πολιτιστική του κληρονομιά. Για αυτό θα έχετε την δική μας έμπρακτη, ολοκληρωτική και ξεκάθαρη υποστήριξη.  
 
Ειλικρινά δικός σας 
Stephan Doemke, Bερολίνο, Γερμανία 
Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς 
Συντονιστής του Προγράμματος UNDP/ UNESCO  
GΙΜ/KIM Εμπειρογνώμων για την Κληρονομιά και τον Τουρισμό  
 
Την επιστολή συνυπογράφουν 22 διακεκριμένοι επαγγελματίες του είδους, διαφόρων εθνικοτήτων.  
 
Μετάφραση από τα Αγγλικά και Επιμέλεια Κειμένου: ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ  
 
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Υποθέτουμε ότι η Επιτροπή της UNESCO μάλλον αγνοεί ότι η λεγόμενη ‘’πολιτιστική κληρονομιά’’ της Αλβανίας, ειδικά στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, είναι καθαρά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ από αρχαιοτάτων χρόνων, και η σχέση που έχουν οι Αλβανοί με τον πολιτισμό είναι η ίδια που έχει ‘’ο φάντης με το ρετσινόλαδο’’. 
 
ΑΛΒΑΝΙΑ 1 - ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΕΝΒΕΡ | Κώστας Ζυρίνης &  Ισαβέλλα Μπερτράν
ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ  
 
https://shqiptarja.com/uploads/1616408115_BYPASS1.jpeg
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.