27 Μαρτίου 2021

Γεώργιος Καστριώτης «Σκεντέρμπεης» - Ο συνεχιστής της ένδοξης ιστορίας της Ρωμανίας και εμπνευστής των αγωνιστών του ’21

Γράφει η Ευαγγελία Κ. Λάππα, μαθήτρια Β΄Λυκείου
 
Είχε πει κάποτε ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: "Ανέγνωσα τον βίον του Σκεντέρμπεη, εσυλλογούμουν τα έργα του..." 
 
Σεβαστοί μας πατέρες, κυρίες και κύριοι.
 
Ονομάζομαι Ευαγγελία Λάππα και είμαι μαθήτρια της Β’ Λυκείου. Είμαι σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσω την μικρή μου μελέτη, για έναν μεγάλο Έλληνα. Έναν Μεγάλο Στρατηγό. Έναν συνεχιστή της ιστορίας της Ρωμανίας. Έναν πρόγονο και εμπνευστή των αγωνιστών ενός μεγάλου θαύματος. Του θαύματος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τον Γεώργιο Καστριώτη ή «Σκεντέρμπεη».  
 
«Σκεντέρμπεης». Η λέξη είναι σύνθετη, από το Ισκεντέρ, η αραβική απόδοση της λέξεως Αλέξανδρος και από το μπέης (που σημαίνει άρχοντας). Το πραγματικό του όνομα είναι Γεώργιος Καστριώτης. Γεννήθηκε το 1404 στην Ήπειρο, στην Κρούγια, βόρεια των σημερινών Τιράνων από χριστιανούς γονείς – εδώ να σημειώσουμε ότι εκείνη την εποχή δεν υφίστατο αλβανικό έθνος. Πατέρας του ήταν, ο άρχοντας της Κρούγιας (Κρόιας), Ιωάννης Καστριώτης από την Βέροια και μητέρα του η Σερβίδα πριγκίπισσα Βοϊσάβα, όπως χαρακτηριστικά επιβεβαιώνει και ο Δανός Φραντς Ντε Ζεσσέν, στρατιωτικός ανταποκριτής της εφημερίδος «Le Temps» των Παρισίων. Ο Γεώργιος ήταν το ένατο και τελευταίο παιδί της οικογενείας του (5 θυγατέρες και 4 υιούς). Παππούς του ήταν ο Κωνσταντίνος Καστριώτης (+ 1390), ηγεμόνας της Ημαθίας και της Καστοριάς (εξ ου και Καστοριώτης ή Καστριώτης). Ήταν κάτοχος της Ελληνικής Παιδείας και Γλώσσας, αφού ο ίδιος έστελνε έγγραφα γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα. 
 
Από αρχοντική γενιά, ο πατέρας του αναγκάστηκε, όταν η περιοχή του έπεσε στα χέρια των Τούρκων, να παραδώσει τους γιους του ως ομήρους στην Αδριανούπολη. Εκεί εξισλαμίστηκαν βιαίως και μετέπειτα δολοφονήθηκαν, πλην του Γεωργίου «όστις διακρινόμενος διά το ανδρικόν του κάλλος, την ευχέρειαν του λόγου και την περί τα πολεμικά δεξιότητα, είλκυσε την εκτίμηση του σουλτάνου Μουράτ Β΄ (1421-1451), ο οποίος ανέθεσεν εις τούτον την αρχηγίαν σώματος εκ 5000 ιππέων, προσονομάσας τούτον Σκεντέρμπεην…». Βεβαίως τον ονόμασε Αλέξανδρο (Ισκεντέρ), γιατί ήταν ελληνικής καταγωγής. 
 
Η ανάμνηση όμως της Κρούγιας, η πληροφορία του θανάτου του πατέρα του πρώτα και κατόπιν της μητέρας του, δεν τον άφησαν ήσυχο. Το 1443 στην μάχη της Νίσσας, αυτομόλησε στις τάξεις των Χριστιανών ηγεμόνων και ανέλαβε και πάλι το χριστιανικό του όνομα, Γεώργιος Καστριώτης, το οποίο ποτέ πια δεν αποχωρίστηκε. Συγκεκριμένα δραπέτευσε από το οθωμανικό στρατόπεδο του Μοράβα και πήγε στην έδρα των προγόνων του, την Κρόια (σύμφωνα με τον Τούρκο βιογράφο του Αλή Πασά, Αχμέτ Μουφίτ). Όλα αυτά τα χρόνια προφανώς ήταν κρυπτοχριστιανός. Νυμφεύεται μάλιστα, όχι Οθωμανή, αλλά την θυγατέρα του Ηπειρώτη Έλληνα πολέμαρχου «Τουρκομάχου» Γεώργιου Αριανίτη Κομνηνού, Ανδρονίκη, επώνυμο που υποδηλώνει την αδιάψευστη Ελληνικότητα της οικογένειας της συζύγου του Καστριώτη. 
 
Το 1443 κηρύσσει την επανάσταση εναντίον του Τούρκου κατακτητού. Ελευθερώνει την Κρούγια με τα 300 παλληκάρια του και αμέσως εισέρχεται στον Καθεδρικό Ναό της και ψάλλει ο ίδιος και οι συνακόλουθοί του Δοξολογία ευχαριστήριο προς τον Θεό. Δεν έπαυσε έκτοτε να πολεμά τους Τούρκους. Μάλιστα το 1457 κατανίκησε τουρκικό στρατό, υπό τον Ισά Μπέη, 50.000 άνδρες, τον οποίο έστειλε εναντίον του Καστριώτη, ο Μεχμέτ ο Β΄. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον θαυμασμό και την κατάπληξη των ευρωπαίων της εποχής αλλά για των μετέπειτα. 
 
Ο Γεώργιος Καστριώτης είχε ως λάβαρο του την κόκκινη σημαία με τον μαύρο δικέφαλο αετό που ήταν μια παραλλαγή μιας σημαίας της Ρωμανίας, Βυζαντίου κατά τους Δυτικούς. Ο δικέφαλος αετός, επίσης, ήταν σύμβολο που χρησιμοποιούσαν στις σημαίες τους οι επιφανείς οικογένειες την Ρωμανίας με κάποιες παραλλαγές πάνω του. Επίσης συνήθιζε να φοράει το αρχαίο ελληνικό μακεδονικό κράνος με το διπλό κέρατο. 
 
Ο Γεώργιος Καστριώτης ήταν μέγας ηγεμών της Ηπείρου, σύμφωνα και τον ιταλό συγγραφέα- βιογράφο Marini Barletii (1450- 1513). Ήταν πρόμαχος της Ορθοδοξίας, υπερασπιστής δεινός της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Ήταν Έλληνας όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ο Ιταλός ποιητής Antonio Salvi σε τραγωδία του το 1710, ο Άγγλος C. Randall το 1810 και οι Σουηδοί συγγραφείς Barrau και Rudbeck το 1835. Ήταν Ρωμιός, Χριστιανός Ορθόδοξος. Πολίτης της ψυχορραγούσης τότε αυτοκρατορίας της Νέας Ρώμης-Κωνσταντινουπόλεως, όπως ήταν ο Παλαιολόγος, ο Γεννάδιος Σχολάριος , ο Αθανάσιος ο Πάριος, ο Κολοκοτρώνης και ο Τζαβέλας. Ανήκε στην Πονεμένη Ρωμιοσύνη, στο Γένος των Ελλήνων. Ήταν πρόγονος και εμπνευστής των αγωνιστών του θαύματος της Ελληνικής Επαναστάσεως του ’21 και της ανάστασης του Ελληνικού Έθνους. 
 
Ο Καστριώτης κοιμήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1468, σε ηλικία 64 ετών από πυρετό που προκλήθηκε από ελονοσία «ευρισκόμενος εν Αλεσσίω» (αρχαία Λισσός). Τάφηκε ως ήταν Ορθόδοξος Χριστιανός «εν τω εκεί ναώ του Αγίου Νικολάου» . Τον διαδέχθηκε ο υιός του Ιωάννης Καστριώτης. 
 
Για τον Γεώργιο Καστριώτη, προσπάθησαν και προσπαθούν κάποιοι να αμφισβητήσουν την Ελληνική καταγωγή του. Μάταια όμως… 
 
Θα σας διαβάσω ένα ποίημα που έγραψα για τον Γεώργιο Καστριώτη: 
 
Έλλην Καστριώτη, συ πρίγκιψ Ηπείρου 
Βέροιας θρέμμα, απόγονε Πύρρου 
Πάλεψες Τούρκους βαρβάρους να διώξεις 
τη Ρωμανία[1] για να λευτερώσεις 
 
Πάνω στης Κρούγιας τ' αρχαίο το κάστρο 
έδωσες μάχες συ κάτω απ’ τ’ άστρο 
έχοντας της Ρωμανίας σημαία[2] 
και παλικάρια Ηπείρου, γενναία 
 
Ω! Του Χριστού μας στρατιώτη 
Έλλην Γεώργιε Καστριώτη 
Των Ορθοδόξων ασπίδα 
Της Ρωμανίας ελπίδα 
 
Είχες ψυχή Λεωνίδα 
Πάλεψες για τη πατρίδα 
Έγινες για μας και θρύλος 
σκλάβων ραγιάδων συ στύλος 
έπη λαού δοξασμένα 
πρόγονος του εικοσιένα!
 
Θάρρος-φωτιά που δε καίει 
Έλληνα Ίσκεντερ-μπέη![3] 
Αν και τη Πόλη οι Τούρκοι επήραν 
Αχ! Λευτεριά απ’ το τόπο μας ήραν 
συ τους πολέμησες με τη ψυχή σου 
Μέχρι και τη τελευταία πνοή σου 
 
Σήμερα κάποιοι, που μια ημέρα εν τάχει 
Σού 'κλεψαν λάβαρο αχ! και εδάφη, 
πάν' απ’ το Γράμμο ως άνω του Σκούμπη[4] 
Πάνε να πάρουνε τ’ όνομά σου τούτοι 
Η ιστορία ποτέ δεν αλλάζει 
μον', διηγιώντας τούτα, στενάζει! 
 
Σεβαστοί μας πατέρες, κυρίες και κύριοι. 
Η Ιστορία περίτρανα αποδεικνύει αβίαστα την Ελληνικότητα του Γεωργίου Ιωάννου Καστριώτη. Κάθε προσπάθεια πλαστογράφησεως και φαλκιδεύσεως της Ιστορίας, έρχεται ώρα, που φανερώνεται και ξεσκεπάζεται. Διότι , «μεγάλη η αλήθεια και υπερισχύει» (Α' 'Εσδρας 4,41). 
 
Σας ευχαριστώ πολύ. 
 
Πηγές: 
  1. Δημήτριος Νατσιός, δάσκαλος, Κιλκίς, «Τι εθνικότητας ήταν ο εθνικός ήρωας των Αλβανών, Γεώργιος Καστριώτης, o επονομαζόμενος «Σκεντέρμπεης»;»  
  2. Γεώργιου Κωδινού, «Περί Οφφικίων του Παλατίου Κωνσταντινουπόλεως και των Οφφικίων της Μεγάλης Εκκλησίας», publ. Immanuel Bekker, 1889  
  3. Νικόλαος Ζαφειρίου, "The Greek Flag from Antiquity to Present", Ελεύθερη Σκέψη, Αθήνα 1995 (επανέκδοση του 1947).  
  4. "The History of George Kastriot", Λονδίνο 1594  
  5. «Νεώτερο Επίτομο Λεξικό», Εκδόσεις «ΗΛΙΟΣ», σελ. 551  
  6. Ιστοσελίδα της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (Σ.Φ.Ε.Β.Α.), «Ο Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης)», https://www.sfeva.gr/17365118.el.aspx  
  7. Ιστοσελίδα Χειμάρα, «Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης: Ο εθνικός ήρωας των Αλβανών που έγινε εφιάλτης των Οθωμανών», https://www.himara.gr/istoria/7487-georgios-kastriotis-o-ethnikos-irwas-albanwn-poy-egine-efialtis-twn-othomanwn
Υποσημειώσεις: 
[1] Σωστός όρος αντί του Βυζαντίου. 
[2] Επομένως, η σημαία του Σκεντέρμπεη ήταν Ελληνική σημαία!!! 
[3] Ίσκεντερ μπέης: (στα αραβικά) Αλέξανδρος ηγεμών ή Μέγας Αλέξανδρος. Έτσι είχαν ονομάσει οι Τούρκοι τον Γεώργιο Καστριώτη, για τη παλικαριά του και την ευφυΐα του. 
[4] ποταμός, όπου περνάει η Εγνατία οδός
 
(από την εκδήλωση με θέμα: «Γιὰ τοῦ Χριστοῦ τὴν Πίστη τὴν Ἁγία καὶ τῆς Πατρίδος τὴν Ἐλευθερία» που διοργάνωσαν η «Ἑστία Πατερικῶν Μελετῶν» και το Κίνημα «Μαμὰ Μπαμπὰς καὶ Παιδιὰ») Share

4 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

ΕΥΓΕ ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑ .... ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΑ.... ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟ .... ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΣΟΥ ΓΟΝΕΙΣ, ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΑΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ....
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΙΔΕ.


ΑΦΥΠΝΙΣΘΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ! - ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamilykoukfamily.blogspot.com › 2019/11

4 Nov 2019 — Ηρωικοί Έλληνες Καπεταναίοι. Ανεπανάληπτες Ελληνίδες Καπετάνισσες του 1821. (Αντιπροσωπευτικά.) Ήττες ντροπής των «μυρίων» ...

«Ελληνίδες Αρματωλές Καπετάνισσες, Ηρωικές ...ethnikoiphylakes.org › ellinides-arm...

Οι γυναίκες καπετάνισσες, ηρωικές επαναστάτισσες! *Καρυοφίλι ή καριοφύλι, το πολεμικό όπλο της τότε εποχής. Η ονομασία του προέρχεται από τον Ιταλό ...

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κ. Αντωνά
Σας ευχαριστώ πολύ για τα πολύ τιμητικά σας λόγια. Μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω.

ΥΓ: Έχουμε μακρινή καταγωγή από τα χωριά του Σουλίου.

Με εκτίμηση και σεβασμό

Ευαγγελία Κ. Λάππα
Μαθήτρια Β' Λυκείου

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Aγαπητή μου Ελληνίδα μαθήτρια Ευαγγελία Χρόνια σου Πολλά. Ευχαριστώ για την απάντηση σου. Ερανίζομαι των λόγων σου και αποτίω φόρο τιμής. Ο κονδυλοφόρος σου από χρυσόφτερο δικέφαλου αετού και σταυραετού του Μαχαιρά, πρέπει να είναι καμωμένος.
Επισκέψου την ιστοσελίδα www.ledrastory.com και μέσω φόρμας επικοινωνίας αν οι καλοί σου γονείς στο επιτρέψουν, δώστε διεύθυνση για να σας αποσταλούν δωρεάν και τιμής ένεκεν τα τελευταία ιστορικά μας βιβλία.
Η μικρή μου εγγονή κοντεύει την ηλικία σου. Είστε όλα τα Ελληνόπουλα παιδιά μας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ.

ΙΔΕ google.


14 Μαρτίου μια ημερομηνία ορόσημο ... - ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamilykoukfamily.blogspot.com › 2021/03

14 Mar 2021 — 14 Μαρτίου μια ημερομηνία ορόσημο για τον αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο μας. Ευαγόρας Παλληκαρίδης και Δημητράκης Δημητριάδης.

Τον χορό του Ζαλόγγου χόρευαν οι μικρές Κυπριοπούλες μαθήτριες, όταν συμμαθητές τους ... έφευγαν και ανέβαιναν τα σκαλοπάτια που παν στην Λευτεριά.

«Στη στεριά δε ζει το ψάρι /κι ο ανθός στην αμμουδιά /κι οι Σουλιώτισσες και Κυπραιώτισσες/
δεν ζούνε δίχως την ελευτεριά».
ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ.
ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΟΎΣ ΣΟΥ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ...

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κ. Αντωνά
Δεν βρίσκω λόγια για να σας ευχαριστήσω για τις ευχές και τους χαρακτηρισμούς σας για εμένα. Η Παναγία μας, να σκεπάζει εσάς, την οικογένειά σας και βέβαια όλη την Πατρίδα μας.

Με εκτίμηση και σεβασμό

Ευαγγελία Κ. Λάππα
Μαθήτρια Β' Λυκείου

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.