27 Μαρτίου 2021

Ο ρόλος της ασπιρίνης στην καταπολέμηση του κορωνοϊού - Τι έδειξε έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο George Washington διαπιστώθηκε ότι η ασπιρίνη μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα στους πνεύμονες και να μειώσει την ανάγκη για μηχανικό αναπνευστήρα, εισαγωγή σε ΜΕΘ και τη θνητότητα κορωνοϊού σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
 
Τα τελικά αποτελέσματα της έρευνάς τους για την ασπιρίνη και την COVID-19, που αποδεικνύουν προστατευτική δράση της ασπιρίνης στους πνεύμονες, δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Anesthesia & Analgesia.
 
«Καθώς μάθαμε για τη σύνδεση μεταξύ θρόμβων αίματος και COVID-19, γνωρίζαμε ότι η ασπιρίνη -που χρησιμοποιείται για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής- θα μπορούσε να είναι σημαντική για τους ασθενείς με COVID-19», δήλωσε ο δρ. Jonathan Chow, επίκουρος καθηγητής αναισθησιολογίας και διευθυντής του τμήματος Αναισθησιολογίας Κρίσιμης Φροντίδας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου George Washington. 
 
«Η έρευνά μας διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ χαμηλής δόσης ασπιρίνης και μειωμένης σοβαρότητας της COVID-19 και θανάτου εξαιτίας της», πρόσθεσε. 
 
Κορωνοϊός: Τι πετυχαίνει η ασπιρίνη 
 
Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 400 ασθενείς που εισήχθησαν από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2020 σε νοσοκομεία των ΗΠΑ. Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων ώστε να ληφθούν υπόψη δημογραφικά στοιχεία και συννοσηρότητες, η χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με:
  • μειωμένο κίνδυνο μηχανικού αερισμού (μείωση 44%)  
  • μειωμένη ανάγκη εισαγωγής σε ΜΕΘ (μείωση 43%) και 
  • μειωμένη θνησιμότητα στο νοσοκομείο (μείωση 47%)
Δεν υπήρχαν διαφορές στην μείζονα αιμορραγία ή την εμφανή θρόμβωση μεταξύ των συμμετεχόντων που πήραν ασπιρίνη και εκείνων που δεν πήραν. 
 
Τα προκαταρκτικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά ως προδημοσίευση το φθινόπωρο του 2020. Έκτοτε, και άλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ασπιρίνη τόσο στην πρόληψη της λοίμωξης όσο και στην μείωση του κινδύνου σοβαρής COVID-19 και θανάτου εξαιτίας της. 
 
Ο δρ. Chow ελπίζει ότι αυτή η μελέτη θα οδηγήσει σε περισσότερη έρευνα σχετικά με το εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της χρήσης ασπιρίνης και του μειωμένου πνευμονικού τραυματισμού σε ασθενείς με COVID-19. 
 
“Η ασπιρίνη είναι φάρμακο χαμηλού κόστους, ευρέως διαθέσιμο και εκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούν ήδη για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων”, δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: “Η εύρεση αυτής της συσχέτισης είναι μια τεράστια νίκη για όσους θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο από μερικά από τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα της COVID-19”. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.