29 Μαρτίου 2021

Πέντε συν μία… γκρίζες ζώνες στο νέο «διαβατήριο υγείας» της ΕΕ

Η παρουσίαση της πρότασης από την Κομισιόν και η διαφαινόμενη πολιτική έγκρισή της από τους «27» δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, καθώς τα επόμενα βήματα είναι κρίσιμα και κρύβουν παγίδες. 
 
Η Κομισιόν παρουσιάσε, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει, το σχέδιό της για την καθιέρωση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμών στην ΕΕ. Ή ακόμη καλύτερα, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, για ένα «διαβατήριο υγείας», μιας και αυτό θα περιλαμβάνει και άλλα δεδομένα πέραν του εμβολιασμού.
 
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι υπόλοιποι επίτροποι ελπίζουν ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα ξεμπλοκάρουν μια ώρα νωρίτερα την επαναλειτουργία ζωτικών τομέων της οικονομίας – όπως ο τουρισμός, και τα επαγγελματικά ταξίδια, οι πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, ακόμη όμως και το λιανεμπόριο.
 
Με βάση την πρόταση και εφόσον υπάρξει ομοφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις των «27» στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, θα χρειαστούν στην καλύτερη περίπτωση τρεις μήνες μέχρι αυτό το «διαβατήριο» να τεθεί σε ισχύ στην καθημερινή ζωή. Το διάστημα δεν είναι μικρό – δεν είναι, όμως, ούτε τραγικό, εάν σκεφτεί κανείς τι έχει προηγηθεί και εάν συνυπολογίσουμε ότι τον Ιούνιο πρακτικά μπαίνει για τα καλά η θερινή τουριστική σεζόν.  
 
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά ερωτήματα και «γκρίζες ζώνες» που πρέπει να απαντηθούν και να φωτιστούν, τα οποία έχουν αναδείξει εσχάτως μια σειρά ρεπορτάζ – ανάμεσά τους και του Politico. Και αυτό αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την καθιέρωση του όποιου πιστοποιητικού αυτού του είδους. 
 
Ζήτημα πρώτο – πόση θα είναι η χρονική διάρκειά του;  
 
Όποιοι επιχειρήσουν να απαντήσουν στα… γρήγορα, ας το ξανασκεφτούν, λαμβάνοντας υπόψη τους την εξής κρίσιμη «λεπτομέρεια»: Μέχρι σήμερα, ουδείς επιστημονικός φορέας ή διεθνής οργανισμός έχει ξεκαθαρίσει πόσο διαρκεί η ανοσία από τα διάφορα εμβόλια, αλλά και μετά τη νόσηση από Covid-19.  
 
Ζήτημα δεύτερο – θέλουν όσοι έχουν νοσήσει να το γνωρίζουν οι άλλοι;  
 
Ούτε αυτό το ζήτημα είναι απλό, μιας και εμπίπτει στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του καθενός εκ των 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, αλλά και των εκτός Ευρώπης που θα θελήσουν να επισκεφθούν τους «27». Ποιος και πώς θα διασφαλίσει ισότιμη μεταχείριση για όσους και όσες έχουν τους λόγους τους να μην γίνει γνωστή η νόσησή τους;
 
Ζήτημα τρίτο – το «διαβατήριο» θα αναγνωρίζει όλα τα εμβόλια;
 
Η εν εξελίξει κόντρα με την AstraZeneca και το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ με τη Ρωσία και την Κίνα για τα δικά τους εμβόλια, κυρίως το Sputnik και το Sinovac, αποδεικνύουν ότι εδώ είναι εύκολο να υπάρξει «εμπλοκή». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν θα αφήνει στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας τη σχετική απόφαση – είναι, όμως, αυτό αρκετό;  
 
Ζήτημα τέταρτο – πώς αποδεικνύεται αξιόπιστα η διενέργεια τεστ;  
 
Αν για τους εμβολιασμούς υπάρχουν οργανωμένες βάσεις δεδομένων σε κάθε χώρα, δεν ισχύει το ίδιο για τη διενέργεια των τεστ, μοριακών, αντισωμάτων ή rapid. Με ποια διαδικασία, λοιπόν, θα ενσωματωθεί στο πιστοποιητικό η πληροφορία που θα αφορά την ύπαρξη ενός πρόσφατου αρνητικού τεστ καθώς και του σχετικού ιστορικού; 
 
Ζήτημα πέμπτο – ποιες «πόρτες» θα ανοίγει το πιστοποιητικό στους κατόχους του;
 
Η προφανής υπόθεση είναι ότι από τη στιγμή που αυτό επιδεικνύεται, οι κάτοχοί του θα μπορούν να εισέρχονται σε αεροπλάνα και πλοία, σε εστιατόρια και καταστήματα, σε κινηματογράφους, θέατρα και γήπεδα. Ας προσπαθήσουμε, όμως, να φανταστούμε έστω και για μία στιγμή τις σκηνές που θα διαδραματιστούν έξω από αυτούς τους χώρους όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή…  
 
Και κάτι τελευταίο, όχι σε σημασία – η ασφάλεια  
 
Τη στιγμή που τα δίκτυα παραχαρακτών είναι τόσο εκτεταμένα και καταφέρνουν να «σπάνε» τα πολύ πιο οργανωμένα δίκτυα των τραπεζών και των επιχειρήσεων, πώς θα διασφαλιστεί ότι το εν λόγω «διαβατήριο» θα είναι έγκυρο και ότι σύντομα δεν θα πλημμυρίσουν την αγορά εκατομμύρια πλαστά; Και τι είδους μηχανισμός και συντονισμός απαιτείται – σε εθνικό επίπεδο αλλά και στην ΕΕ – προκειμένου να γίνει αυτό;  
 
Συμπέρασμα: Η Κομισιόν έκανε την πρότασή της και η πολιτική απόφαση πιθανότατα θα ληφθεί. Τα δύσκολα, όμως, έπονται.  
 
Πηγή: in.gr 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.