30 Μαρτίου 2021

ΕΠΙΒΟΛΗ ΧΡΗΣΗΣ SELF TESTS ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ

Της Λέττας Καλαμαρά 
 
Χωρίς σχεδιασμό και με απίστευτη συμπίεση χρόνου η υπόθεση προμήθειας και διενέργειας self-test στους ανήλικους Έλληνες μαθητές. Εν μέσω της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου 2021 και αργιών προκηρύχθηκε από την Κυβέρνηση διαφάνειας του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένα την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαγωνισμός δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια διαγνωστικών self-test γiα τον COVID-19. Πολλές είναι οι αντιδράσεις πολιτικών και επιστημόνων τόσο για τη διαδικασία προμήθειας, για πολλούς φωτογραφική υπέρ εταιρείας που απασχόλησε στο παρελθόν την κοινωνία και τη Δικαιοσύνη για αθέμιτες διαδικασίες όσο και για την προχειρότητα και αδιαφάνεια στην εκτέλεση των self-tests σε παιδιά και μάλιστα με Νόμο. Άγνωστο παραμένει πού θα διεξάγονται τα self-tests παρά τη θέληση των παιδιών και των γονέων τους που το κράτος θέλει να τους παρακάμψει, από ποιούς και με ποιες συνέπειες στα παιδιά εάν διαπιστώνονται θετικά στον ιό COVID-19. Θα επιστρέφουν στην οικία του ή κάπου αλλού άραγε; Τι θα συμβαίνει στο Σχολείο όπου ανήκουν;
 
«Λάθος, η υποχρεωτικότητα και μάλιστα η διά νόμου υποχρεωτικότητα χρήσης των self tests Covid 19 σε ανήλικα παιδιά-μαθητές», τονίζει στο thedayaftergr διακεκριμένος Παιδίατρος – Παιδοεντατικολόγος. Σύμφωνα με τον παιδίατρο, "η καλύτερη μέθοδος για να καταστήσεις τους πολίτες και ειδικά τα παιδιά συνεργάτες στην αντιμετώπιση του Covid 19 είναι η προσπάθεια της πειθούς με επιμονή και επιχειρήματα". Και συμπληρώνει λέγοντας πως "υπήρχαν συστάσεις προς την κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2020 για χρήση των self tests μαζικά, όχι υποχρεωτικά, πριν ανοίξουν και τα σχολεία. Για να παρακολουθείται συστηματικά η διασπορά του ιού και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα έγκαιρα και με τρόπο ομαλό προς την κοινωνία, την οικονομία, τους πολίτες και ιδιαίτερα τα παιδιά. Αλλά οι συστάσεις τότε δεν εισακούστηκαν". 
 
Στην παρούσα πρόθεση της Κυβέρνησης της χρήσης των ατομικών τεστ ανίχνευσης του Covid 19 από τα ανήλικα παιδιά ο Παιδίατρος τονίζει πως "είναι απαραίτητη η συνδρομή των γιατρών και διευκρινίζει ότι υπάρχουν μέθοδοι τεστ οι οποίες είναι λιγότερο επεμβατικοί και άρα λιγότερο επώδυνοι και επικίνδυνοι για τα παιδιά χωρίς τη χρήση εργαλείων όπως το στικ λήψης φαρυγγικού επιχρίσματος ή ρινικού επιχρίσματος. Σε αυτές τις μεθόδους θα έπρεπε να στρέψει την προσοχή της η πολιτεία από τη στιγμή που αποφασίζει τη χρήση μαζικών τεστ ανίχνευσης του Covid 19. Και πάντα με τη συνδρομή γιατρού όσον αφορά τα παιδιά". "Διότι πώς θα αντιδράσει ένα παιδί ή ένας γονιός εάν κατά τη λήψη επιχρίσματος από τη μύτη, για παράδειγμα, προκληθεί έστω μια ελαφριά ή ακόμη χειρότερα μια πιο βαριά ρινορραγία", επισημαίνει ο Παιδίατρος.  
 
Στις 21 Μαρτίου 2021 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παιδιάτρων απέστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Γεώργιο Σκέρτσο με κοινοποίηση στο Υπουργείο Υγείας για την κυβερνητική πρόθεση μαζικής δωρεάν διάθεσης self rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας άμεσα προσβάσιμα από τα φαρμακεία, εκφράζοντας την ικανοποίησή της. Ωστόσο επί λέξει επισημαίνει πως «οι ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι, αν και έχουμε υπό την παρακολούθηση και επίβλεψή μας ένα ποσοστό άνω του 80% του παιδιατρικού πληθυσμού της χώρας και είμαστε οι πρώτοι στους οποίους προσφεύγουν οι γονείς όταν νοσήσει το παιδί τους, ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ από την διενέργεια τεστ ταχείας διάγνωσης στους ασθενείς μας».  
 
Σύμφωνα με την επιστολή «είναι γνωστό ότι τα οικιακά τεστ, τα οποία θα προμηθεύεται δωρεάν μια οικογένεια και για τα ανήλικα μέλη της, μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγείας από την ηλικία των 14 ετών και άνω. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την διαδικασία του self testing αποκλείεται εξ ορισμού ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού πληθυσμού, ήτοι ο παιδικός πληθυσμός ηλικίας κάτω των 14 ετών. Συνεπεία αυτού, νομοτελειακά δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των 10.000.000 τεστ ανά εβδομάδα και ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων θα διαφύγει της διάγνωσης». Η Ομοσπονδία των Παιδιάτρων τονίζει πως με την επιστολή της αιτείται την αδειοδότηση των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων ως προς την διενέργεια μεθόδων ταχείας ανίχνευσης στα ιατρεία και στους μικρούς τους ασθενείς.
 
Έντονη είναι και η αντίδραση ων φαρμακοποιών αναφορικά με το σχεδιασμό διάθεσης των ατομικών tests ανίχνευσης Covid 19. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Α. Βαλτά, η πρακτική διανομής και κατανομής των περίπου 35 έως 40 εκατομμύρια self tests το μήνα θα επιφέρει πενταπλασιασμό της επισκεψιμότητας στα φαρμακεία, τη στιγμή που ο τρόπος λειτουργίας τους περιορίζεται με ειδικά πρωτόκολλα λόγω Covid. Οι φαρμακοποιοί προτείνουν την προμήθεια των τεσσάρων τεστ το μήνα σε μία επίσκεψη. Ταυτόχρονα τονίζουν πως είναι πλήρως αντίθετοι στη διενέργεια self tests εντός των φαρμακείων, λόγω επιδημιολογικών ζητημάτων που προκύπτουν καθώς και κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία. «Ως φαρμακοποιοί είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την υγεία των ασθενών που επισκέπτονται τα φαρμακεία και έχουν την ανάγκη της μέγιστης προστασίας», επισημαίνουν.  
 
Αντίστοιχη είναι και η τοποθέτηση του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κ. Λουράντου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΦΣΑ «οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν την πλήρη διαφωνία τους, στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση διαδικασία χορήγησης self tests στους πολίτες μέσω φαρμακείων. Η διαδικασία αυτή, όντας πλήρως αντιεπιστημονική, μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός καταγραφής των αποτελεσμάτων των τεστ σε βάση δεδομένων. Αν δεν υπάρχει ιχνηλασία και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο να γίνουν αυτά τα self tests. Όλα αυτά τα 40 εκ. χρησιμοποιημένα μηνιαίως τέστ, τα οποία θα είναι με βιολογικό φορτίο που θα αποβάλλονται; Σε κοινούς κάδους σκουπιδιών; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι το κίνδυνο διασποράς του ιού και το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι μέσα στα φαρμακεία στο βαθμό που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους διαδικασίες;». 
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση στις 27/3/2021 του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έγινε αποδεκτό το αίτημα του ΠΦΣ για τη μη διενέργεια των self tests στα φαρμακεία. Ειδικότερα η σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ αναφέρει ότι «σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος, και ο Πρόεδρος του ΠΦΣ ο κ. Βαλτάς του έθεσε το θέμα της αδυναμίας διενέργειας των self tests από τα φαρμακεία για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας εν μέσω πανδημίας. Ο κ. Υφυπουργός έκανε δεκτές τις αιτιάσεις του ΠΦΣ. Επομένως, θα απαγορεύεται η διενέργεια των self test στα φαρμακεία σε περίπτωση που θα αποφασισθεί η διάθεση τους από αυτά».
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.