31 Μαρτίου 2021

Είμαστε όλοι Έλληνες

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του Γάλλου ιστορικού Samuel Dumoulin στο φύλλο της Monde Diplomatique μηνός Μαρτίου 2021 (σελ. 23). Με την ευκαιρία της 200ής επετείου από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 εκφράζει το φιλελληνικό πνεύμα που ενέπνευσε ο Αγώνας των προγόνων μας για την απόκτηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας τους.
 
Τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία πανηγυρίστηκαν παγκοσμίως από Έλληνες και Φιλέλληνες. Υπερηφάνεια για την καταγωγή μας δημιούργησαν τα φωταγωγημένα με τη γαλανόλευκη ή τα γαλανόλευκα επιβλητικά κτίρια, από το Κολοσσαίο της Ρώμης έως το Τατζ Μαχάλ της Ινδίας και την Όπερα του Σίδνεϊ. Συγκινητικοί ήσαν και οι εορτασμοί της όπου Γης Ομογένειας, παρά την Πανδημία, που στη Νότια Αφρική ξεπέρασαν και αυτήν. 
 
Στην Ελλάδα ο εορτασμός ήταν χωρίς τη λαϊκή συμμετοχή, λόγω της πανδημίας. Όμως ο λαός βρήκε τρόπους να δηλώσει «παρών». Οι σημαίες που κυμάτισαν στα σπίτια ήσαν πολύ περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά και η μετάδοση της κατάθεσης στεφάνων και της παρέλασης έφτασε σε εντυπωσιακό ποσοστό τηλεθέασης, ξεπερνώντας το 60% στο δυναμικό κοινό (18-54 ετών). Οι Έλληνες, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, έδειξαν την αγάπη τους για την Πατρίδα και ευγνωμοσύνη σε αυτούς που μας χάρισαν την ελευθερία. 
 
Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι άθεοι ή με εμμονές οπαδοί του φιλελευθερισμού, απέκτησαν ακαδημαϊκούς τίτλους και υποστηρίζουν αναληθή και παράλογα γεγονότα. Χωρίς ντροπή διαψεύδουν τα Απομνημονεύματα των Κολοκοτρώνη, Μακρυγιάννη και όλων των άλλων αγωνιστών του 1821, όλα όσα έγραψαν Έλληνες και ξένοι σύγχρονοι της Επανάστασης για τα τότε πρόσωπα και γεγονότα και τα κείμενα διακεκριμένων ιστορικών, όπως των Σάθα, Ζαμπέλιου, Παπαρρηγόπουλου, Κόκκινου, Ζακυθηνού, Βακαλόπουλου. Μιλάνε για «μύθους» που επιδιώκουν να διαψεύσουν, αλλά εκείνοι καταφεύγουν σε μυθεύματα, που με την ιδεολογία τους απεργάστηκαν και υπαγορεύουν.  
 
Κτυπητό παράδειγμα των φαντασιώσεων που γράφτηκαν ήταν ότι οι αγωνιστές, λ.χ. οι Κολοκοτρώνης και παπά Θύμιος Βλαχάβας, εφάρμοσαν τις ιδέες του Τζον Στιούαρτ Μιλ και του Βολταίρου... Εξυβρίσθηκαν επίσης οι Σουλιώτες, ότι είναι ...Αλβανοί και δεν έλειψαν οι γνωστοί παπαγαλισμοί (με την γκεμπελική λογική πως «πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει»), ότι οι ραγιάδες ζούσαν σε ένα δημοκρατικό και ανεκτικό οθωμανικό κράτος, με θεσμούς και δικαιώματα γι’ αυτούς και επομένως είχαν απόλυτη ευχέρεια στην εκπαίδευση καθόλα τα 400 χρόνια της δουλείας τους... Γράφτηκε ανερυθρίαστα και το τερατώδες, πως ο κλήρος και ο λαός, που αποτελούν την Εκκλησία, δεν είχαν συμμετοχή στην διατήρηση της ιδιοπροσωπίας τους και στην Επανάσταση.... Προφανώς κάποιοι εξωγήινοι τα πέτυχαν....  
 
Όσοι από μακρού επιχειρούν την αναθεώρηση της Ιστορίας μας πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν διαβάζουν, αγνοούν τα ντοκουμέντα και μπορούν να παρασυρθούν στα ιδεολογικά τους πιστεύω. Πέφτουν έξω. Ο Έλληνας μπορεί να μην διαβάζει πολύ, όμως έχει κρίση, οξυδέρκεια και νιώθει τζιβαϊρικό πολυτίμητο τη Θρησκεία και την Πατρίδα του. Και αυτό το απέδειξε στη φετινή 200ή Επέτειο της Παλιγγενεσίας του.-Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.