5 Μαρτίου 2021

“Σκοτώνονται” στα Σκόπια “Βούλγαροι” και “Μακεδόνες” λόγω του… βουλγαρικού βέτο

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λ. Γκεοργκιέφσκι 
 
Η θέση που εκφράζει ο Γκεοργκιέφσκι, είναι η σωστή θέση: το «μακεδονικό έθνος» και η «μακεδονική γλώσσα» αναφέρονται μόνο στο έθνος και τη γλώσσα που δημιουργήθηκε μετά το 1944.
 
Νέος «πόλεμος» ξέσπασε στα Σκόπια στο πλαίσιο των αντιδράσεων που προκαλεί η βουλγαρική άρνηση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα Σκόπια και την Ευρωπαϊκή Ενωση.  
 
«Πραγματικός πόλεμος»  
 
Αφορμή αυτήν τη φορά για τον «πραγματικό πόλεμο», όπως τον χαρακτηρίζει στο δημοσίευμά της η βουλγαρική ιστοσελίδα mediapool.bg, οι προτάσεις για την επίλυση της κρίσης με τη Βουλγαρία του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, το κόμμα του οποίου συνεργάζεται με το κυβερνών του νυν πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ,.  
 
Ο Γκεοργκιέφσκι, ο οποίος έχει επίσης βουλγαρική υπηκοότητα, προσέφερε μέσω των προτάσεών του παραχωρήσεις στη Βουλγαρία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο κατήγγειλε ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προκαλεί το κοινό αίσθημα.  
 
Οι προτάσεις  
 
Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από την κυβέρνηση να εγγυηθεί το κράτος των Σκοπίων ότι δεν έχει καμία αξίωση για τη «Μακεδονία του Πιρίν» και δεν υποστηρίζει οργανισμούς που αναγνωρίζουν «μακεδονικές μειονότητες».  
 
Ο Γκεοργκιέφσκι πρότεινε επίσης το βουλγαρικό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει δήλωση με την οποία θα αναγνωρίζει ότι το «μακεδονικό έθνος» και η «μακεδονική γλώσσα» αναφέρονται μόνο στο έθνος και τη γλώσσα που δημιουργήθηκε μετά το 1944.  
 
Επιπλέον, τα σχολικά βιβλία να αφαιρέσουν κεφάλαια που προσβάλλουν τους Βούλγαρους και τα Σκόπια να αναγνωρίσουν τη σφαγή και τη δίωξη των Βουλγάρων των Σκοπίων μετά το 1945.  
 
Ακόμη, τα Σκόπια θα πρέπει να ανακοινώσουν δημόσια ότι οι Γκότσε Ντέλτσεφ, Νταμ Γκρούεφ, Τζόρτσε Πετρόφ και εκατοντάδες άλλοι ήταν Βούλγαροι.  
 
Καταιγίδα αντιδράσεων  
 
Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο, Μαξίμ Ντιμιτριέφσκι, ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό να επιστρέψει την ιθαγένεια των Σκοπίων, να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα εναντίον του και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ότι με τις δηλώσεις του Γκεοργκιέφσκι επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα Σλόμποντεν Πέτσατ.
 
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αποστασιοποιήθηκε από τις απόψεις του Γκεοργκιέφσκι.
 
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας τις προτάσεις του VMRO- Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Γκεοργκιέφσκι, είπε ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις που δεν σχετίζονται με τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με το TV21.
 
«Προτάσεις τσαρλατάνου»  
 
Το αλβανικό κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης απέρριψε τις προτάσεις του Γκεοργκιέφσκι για την επίλυση της διαφοράς με τη Βουλγαρία ως επιπόλαιες και ερασιτεχνικές, σύμφωνα με την εφημερίδα Νεζαβίσεν Βέσνικ, η οποία τις χαρακτηρίζει στον τίτλο του άρθρου της ως «προτάσεις τσαρλατάνου», αναφέρει το βουλγαρικό δημοσίευμα. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.