5 Μαρτίου 2021

Φιλέλληνας Johann Jacob Meyer: «Θα βρούμε τον τάφο μας στα ερείπια του Μεσολογγίου. Δεν θα συνθηκολογήσουμε»

Ο Ελβετός Φιλέλληνας Johann Jacob Meyer 
 
Του Δρ. Άρη Πετάση*
 
Μαθήματα αντίστασης. 
 
Ήλπιζα πως διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 τις αποφάσεις μας θα καθοδηγούσε το «Δεν θα συνθηκολογήσουμε» του Ελβετού φιλέλληνα Johann Jacob Meyer. Ήταν λίγο πριν την έξοδο του Μεσολογγίου το 1826 που ο Meyer ανακοίνωνε γραπτώς στην παγκόσμια κοινή γνώμη το γενναίο «Δεν θα συνθηκολογήσουμε». Λίγες μέρες αργότερα, θάφτηκε μαζί με την σύζυγο και τα δύο τους μικρά παιδάκια στα ερείπια του Μεσολογγίου. Θυσιάστηκε για να αφήσει μιμητές εμάς. Τελικά, βρήκε μιμητές στην Μακεδονία 1912-13, στην Πίνδο 1940-41 και στη Κύπρο 1955-59. Όμως, στην Κύπρο του 1974 και στα Ίμια αντίκρισε ντροπή. Ο Meyer έλεγε και εννοούσε το, “Θα θυσιαστώ για τους απόγονους του Μιλτιάδη, Λεωνίδα, Θεμιστοκλή και Παυσανία.» Τελικά, με δικά του λόγια, «Ο απόγονος του Γουλιέλμου Τέλλου ένωσε το αίμα του με εκείνο των αγωνιστών του 1821.»  
 
Το μνημειώδες, «Δεν θα συνθηκολογήσουμε», έρχεται στον νου τώρα που η Κύπρος οδεύει στην 71η ‘διαπραγμάτευση’ για το τούρκικο της πρόβλημα, γνωρίζοντας πως κάθε συνάντηση σημαίνει και μια παραχώρηση στην πορεία προς πλήρη συνθηκολόγηση. Ακούμε, σε Κύπρο και μητροπολιτική Ελλάδα, φωνές συνθηκολόγησης—φωνές θορυβώδεις και ανατριχιαστικές που προσβάλουν την μνήμη του Meyer. Αυτοπαρουσιάζονται και σαν ‘τολμηροί’, ‘σώφρονες’, ‘σύγχρονοι’, ‘ρεαλιστές’ και μέμφονται το ‘εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης». .  
 
Από «άπασαν την Γραικία» στην Τουρκία. 
 
Στις 23/02/1821 ακούστηκε η φωνή του Στρατηγού Αλέξανδρου Υψηλάντη, «Άπασα η Γραικία ύψωσε από της σήμερον τας σημαίας (από όλα τα μέρη του ζυγού της τυραννίας) ζητούσα την ελευθερία της». Την ίδια ημέρα 200 χρόνια μετά στις 23/02/2021 ακούσαμε αντίθετες και εφιαλτικές φωνές συνθηκολόγησης. Ακούσαμε πως πρέπει να «επανενώσουμε» την Κύπρο παραδίδοντας την στους Τούρκους. Και ακούσαμε τεχνάσματα-απάτες όπως ‘ομοσπονδία’, ‘συνομοσπονδία’, ‘πολιτική ισότητα’, ‘δύο κράτη.’ Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστίν ‘πολιτική ισότητα’ αναφέρω πως είναι ο κωδικός του «χωρίς την άδεια των Τούρκων οι Έλληνες της Κύπρου να μην μπορούν να κουνηθούν.» Και η συμπαιγνία Τουρκίας-Βρετανίας καλά κρατεί. Ακούμε παράξενες φωνές και για το Αιγαίο, Θράκη και Ελληνικές θάλασσες.  
 
Από τον Jefferson στις ξένες πρεσβείες. 
 
Πέρασαν 200 χρόνια από τον καιρό που ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ (1801-1809) Thomas Jefferson, οραματιστής και υπέρμαχος της ελευθερίας, διακήρυττε, «οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν σύνταγμα ελεύθερων ανθρώπων». Με κωδικούς τώρα ακούμε τα ανάποδα από την Βρετανική πρεσβεία και φερέφωνα της. Ακούμε για την ανάγκη δημιουργίας δικοινοτικής ‘ομοσπονδίας’ και άλλα τρελά που θα εφαρμοστούν σε ένα μικρό νησί περίπου 9000 τ.χλ και με οικονομία μικρότερη αυτής μιας μικρής Νορβηγικής πόλης. Μιλούμε και για ‘συνομοσπονδία’, ‘δύο κράτη’ ‘πολιτική ισότητα’ και για ‘κυριαρχική ισότητα’ και ότι άλλο παράγει η συζήτηση των καφενείων! Ακούμε για συνταγματικές διευθετήσεις που θα μας φέρουν πίσω τους κοτζαμπάσηδες της τουρκοκρατίας–μέχρι πλήρους φυγής του Ελληνισμού της Κύπρου  
 
Από τον Santa Rosa πέσαμε στην αχαριστία. 
 
Όσοι αναγνώστες διαθέτουν αναπτυγμένο το αίσθημα ντροπής, ας μην διαβάσουν την παρούσα παράγραφο γιατί θα στεναχωρηθούν. Ο Ιταλός Κόμης Santa Rosa ζούσε στο Λονδίνο με την σύζυγο του και τα οκτώ παιδιά τους. Πληροφορήθηκε πως οι Τούρκοι σχεδίασαν να εξολοθρεύσουν ολόκληρο τον Ελληνικό πληθυσμό του Μοριά (Dehellenization) ώστε ο Μοριάς (και η Κρήτη) να δοθεί ‘απολυμασμένος’ από Έλληνες-γκιαούρηδες–δώρο στον Ιμπραήμ για τις υπηρεσίες σφαγής των Ελλήνων. O Santa Rosa εξεγέρθηκε λέγοντας, «δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος μπροστά στον καθολικό σφαγιασμών τον απόγονων του Περικλή.» Έφυγε αμέσως για την Πελοπόννησο. Λίγους μήνες αργότερα (8/5/1825), έπεσε μαχόμενος στην Σφακτηρία, αρνούμενος να παραδοθεί όπως έπραξαν οι υπόλοιποι μαχητές. Άφησε πίσω του σύζυγο και οκτώ, ναι οκτώ, μικρά ορφανά–χάριν της ελευθερίας των Ελλήνων. Αρχικά, οι Έλληνες της Κύπρου τον τίμησαν δίνοντας το όνομα του σε μια από τις κυριότερες οδούς της Λευκωσίας. Διακόσια χρόνια μετά την θυσία του κάποιοι άλλαξαν γνώμη και τον αποκαθήλωσαν, δίνοντας στην οδό όνομα αποθανόντος κύπριου πολιτικού που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει άλλη οδό στο όνομα του. Δεν γνωρίζω εάν η οικογένεια Santa Rosa έχει γνώση του ακατανόητου αυτού συμβάντος και πόσο πόνο τής έχει προκαλέσει αυτή η αγνωμοσύνη. 
 
Τέσσερεις μεγάλοι φιλέλληνες. 
 
Δέκα χρόνια μετά τον τερματισμό της τουρκικής σκλαβιάς, ρωτήθηκαν οι Ευρωπαίοι της ελεύθερης Ελλάδος να ονομάσουν τους τέσσερεις φιλέλληνες-εθελοντές με την μεγαλύτερη επίδραση στη έκβαση της Επανάστασης. Οι φιλέλληνες, οι πρώτοι εκ των οποίων στρατολογήθηκαν από τον Δημήτριο Υψηλάντη τον Ιούνιο του 1821 στο Trieste, έφθασαν τελικά τους 1200 περίπου. Επελέγησαν (όχι κατά σειρά): Λόρδος Βύρων (Άγγλος), Στρατηγός Φαβιέρος (Γάλλος), Johann Jacob Meyer (Ελβετός) απόφοιτος φαρμακευτικής και Κόμης Santa Rosa, (Ιταλός πολιτευτής). Όλοι επίλεκτοι. Ο Meyer θυσιάζεται με την οικογένεια του. Ο Κόμης Santa Rosa το ίδιο αφήνοντας πίσω σύζυγο και οκτώ ορφανά. Ο Βύρωνας πέθανε στο Μεσολόγγι (1824.) Όλοι πολέμησαν υπό την σημαία τού «Δεν θα συνθηκολογήσουμε.» Επαφίεται στον αναγνώστη να κρίνει μετά από 200 χρόνια, κατά πόσο από την σημαία χάθηκε το «Δεν» και έμεινε μόνο το, «Θα συνθηκολογήσουμε.».  
 
*Editor: “Intractable Dilemmas in the Energy-Rich Eastern Mediterranean” (2016)  
Author: “Leadership Triumphs & Failures” (2019) και τα δύο στο: Amazon.de 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.