5 Μαρτίου 2019

Ν 3869 Ελλειψη Διαβούλευσης

ΔΗΛΩΣΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ 

1) ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ,
2) ΔΙΚΑΠ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.


Κατά το τελευταίο διάστημα έχει υποπέσει στην αντίληψή μας σωρεία δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που αναφέρονται σε ένα νέο νομικό πλαίσιο το οποίο φέρεται ως ερχόμενο να αντικαταστήσει το σύνολο ή συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου 3869/2010 για την προστασία υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Ιδιαίτερα γίνεται αναφορά, πάντα κατά τα δημοσιεύματα, σε ένα νέο καθεστώς που φέρεται πως θα ρυθμίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας. Προσφάτως ο Υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε γενικόλογα ότι επήλθε συμφωνία κυβέρνησης και Ένωσης ελληνικών τραπεζών και ότι συμφωνήθηκε μια νέα διαδικασία που θα αντικαταστήσει τη διαδικασία του άρθρου 9 του νόμου 3869/2010, δηλαδή τη διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων χωρίς όμως να δώσει υπεύθυνη πληροφόρηση για το ποια θα είναι η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών φυσικών προσώπων που θα αντικαταστήσει τη διαδικασία του άρθρου 9 νόμου 3869/2010.

Ενόψει και του γεγονότος ότι απουσιάζει υπεύθυνη πληροφόρηση προς το κοινό εκ μέρους των θεσμικών οργάνων της πολιτείας και της ανυπαρξίας συγκεκριμένου σχεδίου/κειμένου διατάξεων επί του οποίου να μπορούν να τοποθετηθούν φορείς και πολίτες -διατάξεις που όμως εμφανίζονται ως ήδη συμφωνημένες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, έχει προκληθεί έντονη δημόσια συζήτηση αλλά και ανησυχία και ανασφάλεια σε πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, ιδίως δανειοληπτών, οι οποίοι εύλογα αγωνιούν για την τύχη της κατοικίας τους και κατ' επέκταση της ζωής τους.

Διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο νόμο που θα διαδεχθεί το νομοθετικό καθεστώς του νόμου 3869/2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι σε συνθήκες αφάνειας και χωρίς δημόσια διαβούλευση προωθείται αυθαίρετα η νομοθέτηση ενός τόσο σημαντικού νέου νόμου που αφορά στο δικαίωμα στη στέγαση χωρίς να έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου του οι ενώσεις καταναλωτών και χωρίς να έχουν κληθεί σε δημόσια διαβούλευση οι ενώσεις καταναλωτών και οι λοιποί κοινωνικοί φορείς.

Ορμώμενοι από το θεσμικό ρόλο μας ως συλλειτουργοί της προστασίας των οικονομικών δικαιωμάτων του πολίτη, ως ενώσεις καταναλωτών που εκ του ρόλου μας έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε τα δικαιώματα των πολιτών και ιδιαίτερα των αδυνάμων, ως θεματοφύλακες της συνταγματικής νομιμότητας και επειδή παράλληλα το ζήτημα είναι εξόχως ευαίσθητο, σας εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και τη βαθιά ανησυχία μας σχετικά με το περιεχόμενο των υπό συζήτηση ρυθμίσεων, όπως αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας, και εφιστούμε την προσοχή σας -ιδίως- στα εξής σοβαρά σημεία:

1. Κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα. Η τυχόν πρόβλεψη σε νομοθετική διάταξη ότι υποθέσεις του ν.3869/2010 οι οποίες εκκρεμούν προς συζήτηση ενώπιον δικαστηρίων αναφορικά με το κύριο αίτημά τους και στις οποίες έχει ήδη εκδοθεί προσωρινή δικαστική διαταγή θα υπαχθούν υποχρεωτικά ή συγκεκαλυμμένα σε καθεστώς διαφορετικό από το σήμερα υπάρχον (: καθεστώς ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή οποιοδήποτε άλλο), το οποίο είτε θα στερεί από τους αιτούντες το δικαίωμα στο φυσικό δικαστή τους είτε θα ανατρέπει την εκδοθείσα διαταγή, που εκδόθηκε από νόμιμο δικαστήριο, συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στα έργα της δικαστικής, πάσχει από αντισυνταγματικότητα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι νομικά αποδεκτή.

2. Ομοίως, τυχόν πρόβλεψη ότι οι ήδη κατατεθειμένες εκκρεμείς αιτήσεις, ακόμη και αν δεν έχει συζητηθεί η προσωρινή διαταγή, υπάγονται σε καθεστώς διάφορο του υπάρχοντος, ιδίως με πρόβλεψη ότι εφεξής η αίτηση δεν θα κρίνεται από δικαστήριο αλλά με άλλο σύστημα (λ.χ ηλεκτρονική πλατφόρμα) και ιδιαίτερα αν αυτό γίνει με την επί τω χείρω μεταβολή των ουσιαστικών προϋποθέσεων που ίσχυαν κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης, όπως λ.χ τα όρια προστασίας, έτσι ώστε μέρος των αιτούντων (ήδη εχόντων την ιδιότητα του διαδίκου) να χάνει τη δυνατότητα δικαστικής προστασίας, παραβιάζει επίσης σειρά από συνταγματικές αρχές και δικαιώματα, είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. 

3. Για οφειλέτες που θα υποβάλλουν αιτήσεις προστασίας/υπαγωγής στο νέο καθεστώς που συζητείται πως θα διαδεχθει τον νόμο 3869/2010 πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρότατα υπόψη ότι η πρόβλεψη χαμηλών ορίων προστασίας, όπως ιδίως το αναφερόμενο στα δημοσιεύματα ποσό των 130.000,00 ευρώ ως μέγιστο συνολικής οφειλής (που συνιστά πλήρη ανατροπή του ισχύοντος σήμερα πλαισίου στο οποίο δεν υπάρχει όριο και το ζήτημα της σημασίας του ύψους οφειλής κρίνεται μόνο από τα δικαστήρια), με παράλληλη άρνηση προστασίας πέραν των 130.000,00 οικογένειες με περισσότερα από 3 ή 4 τέκνα, μητέρων που ανατρέφουν μόνες τα παιδιά τους κ.ό.κ.), θα συνιστά όχι μόνο μία επί της ουσίας απάνθρωπη μεταχείριση για τα πρόσωπα αυτά αλλά και παραβίαση της αρχής της προστασίας, της εμπιστοσύνης και σειράς άλλων διατάξεων της ευρώ σε πρόσωπα που τεκμηριωμένα έχουν σοβαρότατους λόγους προστασίας (αποδεδειγμένη με έγγραφα ανεργία, αναπηρία των ιδίων ή άμεσων μελών των οικογενειών τους, απολυμένων, γονέων σε πολύτεκνες κείμενης νομοθεσίας και του Συντάγματος και επίσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σας επισημαίνουμε ότι οποιαδήποτε τυχόν νομοθετική πρωτοβουλία ή άλλη δράση που θα έχει ως αποτέλεσμα κατά αντισυνταγματικό τρόπο να θιγούν ή μειωθούν κεκτημένα δικαιώματα πολιτών, και μάλιστα τόσο ευαίσθητα, θα μας βρει αντίθετους, τόσο με λόγια όσο και με έργα.

Μέχρι σήμερα οι ειρηνοδίκες στην πλειονότητά τους έκαναν το καθήκον του και με αποφάσεις τους προστάτευσαν την πρώτη κατοικία αρκετών εκ των εξασθενημένων συμπολιτών μας ανάμεσα στις οποίες και κατοικίες μικρεμπόρων. Προσφάτως το Ειρηνοδικειο Χανίων δικαίωσε με αποφάσεις του μικρεμπόρους οι οποίοι διενεργούσαν προσωπική επιχειρηματική δραστηριότητα μικρής κλίμακας. Η πρώτη κατοικία της πλειονότητας μικρών και μεσαίων ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων όμως ήταν απροστάτευτη και κατά τη διάρκεια ισχύος του νόμου 3869/2010 και συνεχίζει να είναι απροστάτευτη. Ζήτουμε στη νέα διαδικασία που θα αντικαταστήσει τον νόμο 3869/2010 να προβλεφθεί επιτέλους και η προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων . Επίσης ζητούμε να τροποποιηθούν τα κριτήρια ένταξης επιχειρήσεων στη διαδικασία της εν λειτουργία εξυγίανσης και της εν λειτουργία πτώχευσης επιχειρήσεων ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να συνεχίζουν τη λειτουργία τους όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξυγιανσής τους ή η πτωχευτικη διαδικασία τους.

Ζητούμε συνεπώς η νέα διαδικασία που θα αντικαταστήσει τη διαδικασία του άρθρου 9 νόμου 3869/2010 να μη συρρικνώνει αλλά να διευρύνει τη δυνατότητα προστασίας του δικαιώματος των πολιτών στην πρώτη κατοικία και στη στέγαση επιτρέποντας σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες να επιδιώκουν την προστασία της πρώτης τους κατοικίας δια της δικαστικής οδού. Είμαστε κάθετα αντιθετη στην οποιαδήποτε πιθανή καθιέρωση εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών(διαδικασία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή άλλη εξωδικαστική διαδικασία) δηλαδή μηχανισμού ο οποίος θα επιβάλλει τη υποχρεωτική συναίνεση των τραπεζικών εταιριών ως αναγκαία προυπόθεση για την επίτευξη ρύθμισης των οφειλών και προστασίας της πρώτης κατοικίας των υπερχρεώμένων πολιτών.

Αξιώνουμε να υπάρξει μια νέα δικαστική διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας η οποία θα θέτει ως προτεραιότητα το κοινωνικό αγαθό και το δικαίωμα στη στέγαση και όχι την επίκληση της αποκαλούμενης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Απαιτούμε έναν νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που οι διατάξεις του δεν θα είναι τραπεζοκεντρικές. Απαιτούμε να μην υπάρξει με την νέο νόμο αντισυνταγματική συρρίκνωση των δικαιωμάτων των φυσικών προσώπων που ήδη έχουν ασκήσει αιτήσεις του νομου 3869/2010 ενώπιον των ειρηνοδικείων.

Σας ενημερώνουμε τέλος ότι η παρούσα επιστολή μας θα κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς με στόχο την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών για την προστασία των υπό διακινδύνευση δικαιωμάτων τους. 

Ντερμανάκης Νικόλαος Δικηγόρος Χανίων
εκπρόσωπος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή και του Πολίτη (ΔΙΚΑΠ) και του Ινστιτούτου Καταναλωτών Κρήτης (ΙΝΚΑ Κρήτης) 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.