7 Μαρτίου 2021

Πώς θα ήταν μια σύγκρουση τύπου Ναγκόρνο-Καραμπάχ με drones στην Κύπρο;

Γράφει 0 Γιώργος Παντελή*
 
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024
 
Ενώ όλες οι χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία που χτύπησε τον πλανήτη την περασμένη τετραετία (covid 19), η Τουρκική Δημοκρατία εντατικοποίησε τις ασκήσεις της στα κατεχόμενα καθώς παραδόθηκε και το 40ό BAYRAKTAR TB2.  
 
Τα τούρκικα UAV παραδόθηκαν στον κατοχικό στρατό με το πρόσχημα της επιτήρησης συνόρων, αλλά και αρκετά οχήματα μεταφέρθηκαν κρυφά χάρη στο μικρό τους μέγεθος. Η τουρκική εταιρεία ASELSAN έχει καταφέρει να αντιγράψει το σύστημα κατάδειξης στόχων και διασύνδεσης δεδομένων εικόνας και ήχου από τους χειριστές στην αεροπορική βάση στην Αττάλεια, μέσω δορυφορικής σύνδεσης που αναπτύχθηκε τον Ιανουάριο του 2021.
 
Έτσι τα τουρκικά UAVs έχουν μόνο τουρκικά συστήματα επάνω τους και αυτό σήμανε τεράστιο άλμα στην αμυντική τους βιομηχανία.  
 
Η επιτυχία του συστήματος αυτού στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ πριν 4 σχεδόν χρόνια (27 Σεπτ – 10 Νοε 2020), αλλά και η κατάλληλη προώθηση του, έχει πετύχει αρκετές εξαγωγικές επιτυχίες ανάμεσα τους η Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Τυνησία, Αλγερία, Πακιστάν και Βουλγαρία.  
 
Άλλη μια άσκηση στα κατεχόμενα είναι γεγονός… Πλέον όμως οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες έχουν συνηθίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στα κατεχόμενα, κρατώντας μεν μια επιφυλακή αλλά υπάρχει μια σχετική χαλαρότητα.  
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία πλέον ασχολείται με τις απολύσεις των παλιών κληρωτών στρατιωτών και την εκπαίδευση και χορήγηση υλικών στους νεοσύλλεκτους, έτσι δεν δίνεται τόση έμφαση στην επιφυλακή.  
 
Έτσι όπως κάθε τετράμηνο, στις οθόνες των TRD 2215D φαίνονται οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-4 Terminator καθώς και ΑΝΚΑ σε αποστάσεις περίπου 180 χιλιομέτρων. Οι χειριστές των ραντάρ που έχουν ξαναδεί αυτή την εικόνα αρκετές φορές τα τελευταία τρία χρόνια, ειδοποίησαν τις βάσεις και τέθηκαν τα Α/Α συστήματα σε επιφυλακή (όπως κάθε τετράμηνο). Αυτή τους η άσκηση έχει όμως κάτι διαφορετικό, κάτι το ξεχωριστό απ’ τις προηγούμενες. Οι διαφορές του προφίλ της πτήσης και το γεγονός ότι πλησιάζει περισσότερο στον κυπριακό εναέριο χώρο. Κρύος ιδρώτας τρέχει απ’ το κούτελο του Συμβασιούχου Οπλίτη (ΣΥΟΠ) που επιβλέπει… Επικρατεί ησυχία.  
 
Την ησυχία όμως αυτή σπάει ο ΣΥΟΠ Υποσμηνίας κ. Αλεξίου που επιβλέπει την οθόνη του TRD 2215 D (*1*).  
 
– Κύριε Γεωργίου (*2*) υπάρχει κάτι που πρέπει να δείτε. Είπε ο Αλεξίου δείχνοντας με το δάκτυλο την οθόνη του ραντάρ. Αμέσως ο Σμηναγός κ. Γεωργίου ανέφερε το περιστατικό και ήχησε συναγερμό σε όλη την βάση. Τα BUK M1/M2 τέθηκαν σε ετοιμότητα και αναμένουν εντολές καθώς είναι αποκρυμμένα στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Ο σχηματισμός των τεσσάρων F-4 Terminator είναι πλέον σε απόσταση μικρότερη των 130 χιλιομέτρων τα οποία σπάνε αμέσως τον σχηματισμό τους.  
 
Αυτό ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει… Αεροπορική προσβολή. Η τετράδα των F-4 Terminator εξαπέλυσε εναντίον των ραντάρ έξι πυραύλους cruise τύπου SOM-Β1, οι οποίοι φάνηκαν αμέσως στις οθόνες.  
 
Τα τουρκικά Phantoms απεμπλάκηκαν και κατευθύνθηκαν προς την τουρκική ενδοχώρα. Εν τω μεταξύ οι χειριστές των BUK έχουν ενημερωθεί και είναι στις θέσεις τους αναμένοντας οδηγίες. Η αγωνία κορυφώθηκε καθώς περιμένουν τους SOM να μπουν στο βεληνεκές τους.  
 
Οι τουρκικοί πύραυλοι φτάνουν σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τα BUK τα οποία έχουν μέγιστο βεληνεκές στα 32 χιλιόμετρα εναντίον βλημάτων . Δευτερόλεπτα μετά η πρώτη συστοιχία BUK M1/M2 βάλλει εναντίον του προπορευόμενου SOM-B1 τον οποίο καταρρίπτει επιτυχώς.  
 
Ακολουθούν οι υπόλοιπες συστοιχίες για την κατάρριψη των υπολοίπων πέντε βλημάτων.  
 
Ταυτόχρονα όμως πίσω από την οροσειρά του Πενταδάκτυλου πετούσαν τουρκικά BAYRAKTAR TB2 (23 στον αριθμό) καθώς και 4 Akinci Strike UAV εξοπλισμένα με 2 βλήματα SOM-A το καθένα.  
 
Οι BUK εν τω μεταξύ κατάφεραν να καταρρίψουν με επιτυχία τους 5 απ’ τους 6 πυραύλους SOM-B1, αποκαλύπτοντας όμως τις θέσεις τους. Ο 6ος SOM-B1 κατάφερε να χτυπήσει το TRD 2215 D καταστρέφοντας το εντελώς. 
 
Έτσι τα Akinci γνωρίζοντας πλέον τις θέσεις των BUK εξαπέλυσαν εναντίον τους τους SOM-A που έφεραν και ταυτόχρονα τα BAYRAKTAR TB2 πέταξαν πάνω από το κυπριακό έδαφος και κατευθύνονταν προς τα BUK.  
 
Τα συστήματα BUK M1/M2 της ΕΦ έτσι έπεσαν θύματα της ενέδρας αυτής αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού εναέριου χώρου ακάλυπτο επιτρέποντας έτσι στα υπόλοιπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να δράσουν με ασφάλεια.  
 
Οι απώλειες για τον κατοχικό στρατό ήταν περί τα 4-6 BAYRAKTAR TB2 από τα BUK M1 M2 και τα Tor M1, αλλά πέτυχαν την μερική καθήλωση της κυπριακής αεράμυνας. Ανενόχλητα έτσι από τα αντιαεροπορικά συστήματα της ΕΦ προσβάλλουν τα υπόλοιπα κρίσιμα συστήματα της Εθνικής φρουράς εκ των οποίων τα Zuzana και τα υπερσύγχρονα Nora B52. 
 
Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι λόγω ασκήσεων της ΤΗΚ και του TDK στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και ανατολική Μεσόγειο κρατούσαν την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό σε επιφυλακή έτσι ήταν δύσκολο έως ακατόρθωτο να σταλεί βοήθεια στο νησί.  
 
Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τα τουρκικά Leopard 2A4 μαζί με τα M-60A3 όπως και τα υπεράριθμα acv-15 και FNSS Pars, προελαύνουν προς την κυπριακή ενδοχώρα από την πεδιάδα της Μεσαορίας (*4*).  
 
Ταυτόχρονα το τουρκικό πυροβολικό με τα συστήματα Τ-155 Firtina και τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων Τ-122 Sakarya (και το υπόλοιπο σύνολο των συστημάτων πυροβολικού) βάλλουν κατά των φυλακίων προκαλύψεως κατά μήκος της πράσινης γραμμής αλλά και στις μονάδες πλησίον της έχοντας κατάδειξη στόχου από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ που πετούσαν άνωθεν αυτών.  
 
Κατά την διάρκεια της προέλασης στην Μεσαορία, τα T-80U/UK της ΕΦ σε συνεργασία με τα ΒΜΡ-3 και τα VAB-HOT έκαναν προσπάθεια απόκρουσης της επίθεσης, μάταια όμως αφού πάνω από την πεδιάδα της Μεσαορίας πετούσαν σχεδόν ανενόχλητα τα BAYRAKTAR TB2 και τα ΑΝΚΑ. Να σημειωθεί ότι καταρρίφθηκαν 3 ΜΕΑ τύπου BAYRAKTAR TB2 από τα Tor-M1 της ΕΦ, που τα βρήκαν σαν στόχους ευκαιρίας, αποκαλύπτονταν όμως και αυτά την θέση τους έχοντας με αυτόν τον τρόπο την ίδια μοιραία κατάληξη με τα λιγοστά BUK που έπεσαν θύματα ενέδρας. Τα T-80U/UK αν και ανώτερα από οποιαδήποτε άλλο άρμα στο νησί, υπέστησαν σοβαρές απώλειες και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να στήσουν άμυνα.  
 
Ένα όμως τακτικό συγκρότημα Επιλαρχίας της ΕΛΔΥΚ κατάφερε να σπάσει τις γραμμές άμυνας σε περιοχή 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρνακας και να εισχωρήσει στα κατεχόμενα.  
 
Οι μάχες συνεχίστηκαν μέχρι που οι Μεγάλες Δυνάμεις επέμβηκαν και απαίτησαν την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των στρατευμάτων των δύο πλευρών. 
 
Συμπεράσματα  
 
Το συμπέρασμα του παραπάνω άρθρου δεν είναι ούτε ότι τα UAV είναι πανίσχυρα, ούτε πως μπορούν να νικήσουν μια ένοπλη σύγκρουση μόνα τους. Αυτό που μπορούν να κάνουν όμως είναι να προκαλέσουν άσκοπες απώλειες σε προσωπικό και κρίσιμα συστήματα δίνοντας πλεονεκτήματα αιφνιδιασμού και πρώτου πλήγματος στην πλευρά που τα κατέχει και τα χρησιμοποιεί.  
 
Το άρθρο είναι προϊόν μυθοπλασίας και δεν έχει σκοπό να θίξει την μαχητική ικανότητα των στρατευμάτων μας ούτε την θεοποίηση των κατοχικών δυνάμεων.
 
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.  
 
Σημειώσεις:  
 
(*1*) : TRD 2215 D: το κύριο ραντάρ επιτήρησης της εθνικής φρουράς που σύμφωνα με ανοιχτές πηγές έχει: 
Μέγιστη εμβέλεια: 350 χιλιόμετρα για στόχους με RCS >2μ²  
(*2): Σμηναγός κ Γεωργίου Παντελής: Ο επόπτης που είχε υπηρεσία και μελετούσε τις κινήσεις στις οθόνες του ραντάρ (μυθιστορηματικό πρόσωπο)  
(*3*) ΣΥΟΠ κ. Αλεξίου Θεόδωρος: επίσης είχε υπηρεσία στις οθόνες του ραντάρ. (νυθιστορηματικό πρόσωπο)  
(*4*) Μεσαορία: Η πεδιάδα μεταξύ των δύο οροσειρών της Κύπρου (Τροόδους και Πενταδάκτυλου)  
 
*Σπουδαστής Στρατιωτικής Σχολής  
 
Σημερινή
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.