8 Μαρτίου 2021

Σταθείτε στο πλευρό του Έλληνα και όχι απέναντί του.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
 
Μετά τις τύπου «αμερικάνικου ντοκυμαντέρ για τον Τζορτζ Φλόιντ» τρομερές σκηνές αστυνομικής βίας εναντίον πολιτών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, σκηνές που άναυδοι παρακολούθησαν από την τηλεόραση εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές, ακόμα δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη, εκτός από την εισαγγελική παρέμβαση. Και πολύ φοβάμαι ότι ποτέ δεν θα μάθουμε όλη την αλήθεια ή θα την μάθουμε πολύ αργά. Γι αυτό, θέλω να μείνω σε δυο δηλώσεις:
 
Του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι: «Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό» και 
Του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ότι: «Ας είμαστε όλοι επιφυλακτικοί προτού ρίξουμε το ανάθεμα στην αστυνομία». 
 
Πριν βάλω κι εγώ τη φαντασία μου και τη λογική μου να οργιάζουν και να καταλήγω σε πρόωρα και πρόχειρα συμπεράσματα, τοποθετώ τα γεγονότα που είδα σε συνάρτηση με την εμπειρία μου: Μια ομάδα 4-5 αστυνομικών με «πολεμική εξάρτυση» - δικαιολογημένη και προβλεπόμενη λόγω της Επιχείρησης Καταστολής- είχαν περικυκλώσει έναν άνθρωπο που ο ένας αστυνομικός χτυπούσε αλύπητα με ένα ραβδί. Κάποια στιγμή, ο αστυνομικός απομακρυνόταν, ο άνθρωπος ουρλιάζοντας πήγαινε να σηκωθεί, ο αστυνομικός επέστρεφε και τον ξαναχτυπούσε με μανία. Ο άνθρωπος φώναζε «πονάω», ο κλοιός των υπολοίπων αστυνομικών παρέμενε, μια ξανθιά κοπέλα προσπαθούσε να πλησιάσει φωνάζοντας «τι τον χτυπάτε; Τι έκανε;» και το ξύλο συνεχιζόταν. Τα πλάνα-προφανώς από κινητό- σταματούσαν εκεί και μετά πήγαιναν σε άλλα πλάνα που έδειχναν καπνούς και λάμψεις και μιάς γενικής ταραχής. 
 
Τα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης σταματούν εκεί. Και οι δηλώσεις των δυο υπουργών δεν αρκούν για να καταλάβουμε. Τι ακριβώς είχε κάνει αυτό το άτομο και γιατί τον χτυπούσε με τέτοια εξαλλοσύνη ο ένας αστυνομικός που πηγαινοερχόταν ενώ οι υπόλοιποι συνέχιζαν να περικλείουν τον άνθρωπο που φώναζε; Και τι εντολές είχαν οι αστυνομικοί; Ήταν αυτή η αστυνομική βία που «δεν δικαιολογείται» βασισμένη σε εντολές; Και πώς μπορούμε να «είμαστε όλοι επιφυλακτικοί»; Και πριν αρχίσω κι εγώ τις «θεωρίες» περί του τι προηγήθηκε και τι εντολές είχαν οι αστυνομικοί –που φαντάζομαι ότι δεν είχαν κάποιο προηγούμενο με τον ξυλοκοπούμενο- βλέπω τη γενική εικόνα: 
 
Η χώρα έχει χτυπηθεί αλύπητα από την πανδημία. Η ελευθερία κίνησης των πολιτών έχει περιοριστεί. Τα καταστήματα έχουν κλείσει και οι επιχειρήσεις καταστρέφονται. Τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια κλειστά. Η φύση έχει δείξει τη χειρότερη μορφή της με τα χιόνια και τον σεισμό. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει. Η αντοχή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχει εξαντληθεί. Η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι παίρνουν νέα, αυστηρότερα μέτρα και οι κάθε λογής εξυπνάκηδες τηλεσχολιαστές τρομάζουν όλο και περισσότερο τον κόσμο. Και οι Έλληνες, πολλοί απ΄ αυτούς αποδεδειγμένα κουφιοκεφαλάκηδες αλλά και δικαίως «πνιγμένοι» από το φόβο, την ανεργία, τον εγκλεισμό και την αμφισβήτηση, αντιδρούν ανόητα και αγνοούν τα μέτρα. 
 
Και το ερώτημα: Τι στο καλό θέλουν να κάνουν οι αστυνομικοί, ακόμα και αν έχουν προκληθεί; Θέλουν να υπάρξουν θύματα από την επιχείρηση καταστολής; Μα οι άνθρωποι στη Νέα Σμύρνη, κουφιοκεφαλάκηδες και μη, αδιάφοροι και αρνητικά διακείμενοι ή απλώς ζαλισμένοι από την κατάσταση, τη βόλτα τους ήθελαν να κάνουν έστω κι αν παραβίαζαν βλακωδώς ή ασυνείδητα τα μέτρα. Πρέπει να τους σαπίσουν στο ξύλο;  
 
Και μη μου λες φίλε Μιχάλη Χρυσοχοίδη ότι είσαι απόλυτος στο ότι η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται. Και μη μου λες φίλε Μάκη Βορίδη να είμαστε όλοι επιφυλακτικοί. Πέστε μας όλοι, γρήγορα και πειστικά τι ακριβώς έγινε και γιατί σάπισαν στο ξύλο τον κόσμο οι φίλοι και προστάτες του νόμου, ποιο ήταν το παράπτωμα, ποιες ήταν οι εντολές και τι αποφάσεις παίρνετε. Γιατί αν δεν το κάνετε, στιγματίζονται για μιαν ακόμη φορά – και αδίκως- ΟΛΟΙ οι αστυνομικοί και ΟΛΟΙ οι Έλληνες που υποφέρουν ένα χρόνο τώρα. Σταθείτε στο πλευρό του Έλληνα και όχι απέναντί του. Κι αν κάνω λάθος, αποδείξτε το. Σας παρακαλώ δηλαδή!Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.