1 Μαρτίου 2021

Θωρακίστε την Ελλάδα

Η συμπεριφορά της Τουρκία καθιστά επιβεβλημένη την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας 

Γράφει ο Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος 
Καθηγητής Πανεπιστημίου
 
Δυνατὰ δὲ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν Θουκ. V 89  
 
Η πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας να στείλει παράτυπα και επομένως αυθαίρετα ωκεανογραφικό στο Αιγαίο αποτελεί εξόφθαλμη απόδειξη της πρόθεσής της να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα μετά την Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο κατά κατάφορη παραβίαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και καλής γειτονικής πίστης. Είναι αυτονόητο ότι η συμπεριφορά αυτή θεωρεί προσχηματικές τις διερευνητικές επαφές, για να αποφύγει τις επαπειλούμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά και για να εκβιάσει την Ελλάδα να αποδεχθεί τη γαλάζια πατρίδα που ο Ερντογάν έχει κηρύξει.  
 
Η πρόσφατη μάλιστα αναγγελία ναυτικής άσκησης στο Αιγαίο με τον τίτλο «Γαλάζια Πατρίδα» επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι δήθεν παραληρηματικές δηλώσεις του νεοοθωμανού σουλτάνου δεν αποτελούν ρητορικές ακρότητες, αλλά μια expressis verbis δήλωση των πραγματικών προθέσεών του.
 
Αν πραγματικά η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι δικαιούται να διεξαγάγει ωκεανογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα -και αναμφισβήτητα βέβαια μπορεί αρκεί βέβαια το πλοίο να μην είναι πολεμικό, ούτε να συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και επιπροσθέτως η NAVTEX να έχει εκδοθεί αρμοδίως από την Ελλάδα και όχι αναρμοδίως από την Τουρκία- τότε, κατά την ίδια ακριβώς λογική, η Τουρκία δεν πρέπει να διαμαρτυρηθεί, αν η Ελλάδα στείλει ένα ωκεανογραφικό στα διεθνή ύδατα της θάλασσας του Μαρμαρά ή του Ευξείνου Πόντου. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τις φιλοπόλεμες τουρκικές αντιδράσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν δεν βυθιστεί το ελληνικό ωκεανογραφικό αύτανδρο, θα οδηγηθεί οπωσδήποτε σε κάποιο τουρκικό λιμάνι υπό καθεστώς ομηρίας, γιατί η Τουρκία επιδεικνύει πάντα αρπακτικές διαθέσεις, χωρίς να ανέχεται ταυτόχρονα καμία προκλητική συμπεριφορά.  
 
Και η μεν Τουρκία καλά κάνει. Το ερώτημα είναι τι κάνει η Ελλάδα. Η απουσία βέβαια εθνικής στρατηγικής υπό τη μορφή μιας νέας Μεγάλης Ιδέας έχει αποδυναμώσει την ισχύ της Ελλάδος, υποχρεώνοντάς την σε μια ενδοτική πολιτική που ενισχύεται από μια μακάρια αδράνεια να κινητοποιήσει όλη την αμυντική βιομηχανία με εντατικούς ρυθμούς, για να επιταχύνει τον επανεξοπλισμό της.  
 
Αντίστοιχα προς το έργο του Erich von Mannstein “Verlorene Siege” (=Χαμένες Νίκες), πρέπει να γραφεί ένα έργο με τίτλο «Χαμένες Ευκαιρίες», που να αποτυπώνει την εγκατάλειψη πρωτότυπων επιτευγμάτων της αμυντικής μας βιομηχανίας, οφειλόμενη σε πρόδηλη αβελτερία ή σε ιδιοτελή δράση των ιθυνόντων κύκλων αυτής της χώρας.  
 
Ακόμα και τώρα που φαίνεται ότι έχει αναγνωριστεί η αναγκαιότητα της αμυντικής θωράκισης ως βασικό πρόταγμα για την άσκηση μιας αξιοπρεπούς εξωτερικής πολιτικής, τα κρατικά αντανακλαστικά παραμένουν σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο. Θα πρέπει όλες οι καινοτόμες αμυντικές προτάσεις από τα ΤΟΜΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στο Αιγαίο, το ελληνικό τυφέκιο εφόδου και τα ελληνικής σχεδίασης πολεμικά σκάφη να ανασυρθούν από τα συρτάρια και να υλοποιηθούν κατάλληλα προσαρμοσμένα στις νέες ανάγκες, ωθώντας με τον τρόπο αυτό δυναμικά την αμυντική βιομηχανική ανάπτυξη, εκτός από την ανόρθωση του κύρους της χώρας.  
 
Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να έχει ΤΟΜΑ Μ 113 και να αναζητεί αγορά νέων, όταν θα μπορούσε ήδη και το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ να κατασκευάσει και σε συμπαραγωγή με την Αυστρία να ανακαινίσει το ΤΟΜΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ.
 
Τα πρώτα ανεπάνδρωτα αεροπλάνα πριν από πολλές δεκαετίες είχε κατασκευάσει Έλληνας, την πρόταση του οποίου για μαζική χρήση τότε απέρριψε η ανεπάρκεια ή ιδιοτέλεια κάποιων πολιτικοστρατιωτικών κύκλων. Αν μάλιστα είχε υλοποιηθεί η πρόταση κάποιων για συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του Eurofighter από το 1996, η χώρα θα είχε άλλο ειδικό βάρος και στις διμερείς και στις πολυμερείς της σχέσεις και βεβαίως άλλο εκτόπισμα στην Ανατολική Μεσόγειο.  
 
Το καθεστώς απειλών υπό το οποίο συνεχώς κινούνται και θα κινούνται οι ελληνοκυπριακοτουρκικές σχέσεις υπαγορεύει όχι απλά για λόγους γοήτρου, αλλά για λόγους εθνικής επιβίωσης την κραταίωση της άμυνας της χώρας και ιδίως του νησιωτικού χώρου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου (δηλαδή του ΕΑΧ). Η άποψη μάλιστα που επικρατεί σε ορισμένους πολιτικοστρατιωτικούς κύκλους, ότι η αμυντική θωράκιση των νήσων πρέπει να είναι ικανή να αντέξει μία ή το πολύ δύο ημέρες ωσότου παρέμβει ο διεθνής παράγοντας, εκτός του ότι είναι αυτόχρημα ηττοπαθής και αντιπατριωτική, αναβιώνει τη λογική των προστάτιδων δυνάμεων υπό τη σκιά των οποίων ως άλλο προτεκτοράτο οφείλει να βρίσκεται η Ελλάδα.  
 
Είναι όμως ευρύτερα γνωστό ότι στις διεθνείς σχέσεις δυστυχώς οι ισχυροί επιβάλλουν τις θελήσεις τους κατά το μέτρο της δύναμής τους, ενώ οι ανίσχυροι υποχωρούν, όπως ακριβώς διδάσκει το αιώνιο παράδειγμα της στάσης των ισχυρών Αθηναίων απέναντι στους ανίσχυρους Μήλιους, που διασώζει ο Θουκυδίδης.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.