1 Μαρτίου 2021

«Αντάρτες» δεν υπάρχουν. Όπως δεν υπήρχαν ούτε «βάρβαροι».

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
 
Λίγα θέλω να γράψω σήμερα. Όχι γιατί το θέμα που θέλω να θίξω είναι «μικρό». Αλλά – 
αντίθετα- γιατί είναι «μεγάλο», μας αφορά όλους, αφορά την κοινωνία μας και την πατρίδα μας, αφορά την ψυχή μας, την ηθική και την πολιτική μας υπόσταση, τη Δικαιοσύνη. Και οι πολλές «κουβέντες κι ομιλίες», το υποβαθμίζουν. Το κάνουν «άλλο ένα θέμα» της επικαιρότητας.
 
Ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν από διαδηλωτές στην πορεία που οργανώθηκε υποστηρικτικά για την «Υπόθεση Κουφοντίνα» πριν από λίγες μέρες στο κέντρο της Αθήνας με προορισμό την Πλατεία Συντάγματος, ήταν το – ας πούμε- στιχάκι με ομοιοκαταληξία μάλιστα «Όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα, το Σύνταγμα θα λέγεται Πλατεία Κουφοντίνα». Και ο εγκέφαλος που το «εποίησε», κάθισε, το σκέφτηκε, το έψαξε, το «βασάνισε» για να του βγει, λες και θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα που θα γραφόταν σε κάποιο τοίχο και σύντομα κάποιοι άλλοι θα το μουτζούρωναν.  
 
Ο εγκέφαλος που «εποίησε» το δίστιχο, αναζητώντας το μέτρο και την ομοιοκαταληξία, φαντάστηκε ως αναπόφευκτο γεγονός ότι «αντάρτες» , κάποια στιγμή, στο μέλλον, «θα μπαίνουν στην Αθήνα» - άγνωστο ποιοι θα είναι και γιατί θα έχουν «μπει στην Αθήνα»- αλλά και ότι αυτό θα είναι μια εξέλιξη τόσο σημαντική ώστε η ιερή για τους Έλληνες Πλατεία Συντάγματος να έχει ήδη μετονομαστεί σε Πλατεία Κουφοντίνα από το όνομα ενός πολυ-δολοφόνου , έστω και –κατά τη γνώμη τους- ιδεαλιστή που σκότωνε στοχευμένα για «ιδεολογικούς» λόγους. Έστω. Αυτό πίστευε, αυτό έγραψε. Μόνο που στην πορεία συμμετείχαν νεαρά παιδιά, άγουρα και ανώριμα που ιστορία δεν γνώριζαν αλλά και μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κοινοβουλευτικού κόμματος που είχε γίνει και δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. 
 
Αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί οι νεαροί και «νεολαίοι» γνώριζαν από πριν το σύνθημα που θα έπρεπε να φωνάζουν αλλά και το νόημα του συνθήματος. Και - ιδίως για τους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ- εάν το σύνθημα είχε την έγκριση και απηχούσε τις προθέσεις του κόμματός τους. Γιατί αν ένα τέτοιο σύνθημα έχει την έγκριση ενός κόμματος που για 4 χρόνια κυβερνούσε τη χώρα, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε εάν την ίδιαν άποψη είχαν – και έχουν- τα δυο εκατομμύρια των Ελλήνων που το είχαν ψηφίσει. 
 
Και μέχρι αυτοί οι «αντάρτες» να αρχίσουν να «μπαίνουν στην Αθήνα», καλό θα ήταν να σκέφτονται ότι ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 ανθρωποκτονίες, σε εκρήξεις, σε ληστείες και για συμμετοχή στην 17 Νοέμβρη. Ότι το αίτημά του να μεταφερθεί σε άλλη φυλακή δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί. Και ότι είναι ο ίδιος που αρνείται να φάει, να πιεί και να δεχτεί ορό ώστε να μην πεθάνει. Η Πολιτεία ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να πεθάνει ο Κουφοντίνας και κάνει όλα τα απαραίτητα ώστε να μην πεθάνει. Ο ίδιος θα μπορούσε να το ζητήσει δικαστικά τη μεταφορά του. Δεν το κάνει. Εκβιαστικά. 
 
Η Πολιτεία ίσως μπορεί να αλλάξει τη νομοθεσία αν ο Κουφοντίνας προσφύγει και δικαιωθεί. Αλλά η Πλατεία Συντάγματος, έτσι ή αλλιώς, Πλατεία Κουφοντίνα δεν πρόκειται να ονομαστεί. Αντάρτες δεν υπάρχουν. Όπως, στο αγαπημένο ποίημα του Καβάφη, δεν υπήρχαν «βάρβαροι».Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.