16 Μαρτίου 2021

Τανζανία – Δεύτερο πραξικόπημα Κοβίντ; ("εξαφανίζουν" τους αρνητές ηγέτες;)

Γράφει ο Kit Knightly.
 
Η εξαφάνιση του Προέδρου John Magufuli τον κάνει δυνητικά τον 2ο αρχηγό κράτους «αρνητή της Κοβίντ» που θα χάσει την εξουσία.
 
Ο John Magufuli, Πρόεδρος της Τανζανίας, εξαφανίστηκε. Δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια για αρκετές εβδομάδες και αυξάνονται τα στοιχήματα για το πού μπορεί να είναι.
 
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε επανειλημμένα τον πρόεδρο ότι νοσηλεύεται για την “Covid19”, στην Κένυα ή την Ινδία, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό συμβαίνει. 
 
Για να προσθέσω λίγο περιεχόμενο, ο John Magufuli είναι ένας από τους «αρνητές» αρχηγούς αφρικανών κρατών. 
 
Είχε ζητήσει από την ομάδα του να υποβάλει πέντε δείγματα χωρίς ετικέτα για ανάλυση – αίγα, λάδι για μηχανές, παπάγια, ορτύκια και καρπούς – και όταν τέσσερα από αυτά βρέθηκαν θετικά και ένα “ασαφές” αρνητικό, απαγόρευσε τα κιτ για τα τεστ και ζήτησε έρευνα για την προέλευσή και κατασκευή τους. 
 
Στον δυτικό τύπο, ο Magufuli απεικονίστηκε ως «αντι-επιστήμη» και «λαϊκιστής», αλλά δεν είναι δίκαιο να υποδηλωθεί ότι η υγεία του πληθυσμού της Τανζανίας αποτελεί χαμηλή προτεραιότητα για τον πρόεδρο. Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο. 
 
Αφού κέρδισε τις πρώτες εκλογές του το 2015, μείωσε τους κρατικούς μισθούς (συμπεριλαμβανομένου του δικού του) προκειμένου να αυξήσει τη χρηματοδότηση για νοσοκομεία και την αγορά φαρμάκων για το AIDS. Το 2015, ακύρωσε τους εορτασμούς της Ημέρας Ανεξαρτησίας και χρησιμοποίησε τα χρήματα για να ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά της χολέρας. Η υγεία ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της διοίκησής του και το προσδόκιμο ζωής των Τανζανών αυξήθηκε κάθε χρόνο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. 
 
Η αρνητική μιντιατική κάλυψη του Προέδρου Magufuli είναι ένα πολύ πρόσφατο φαινόμενο. Στη αρχή της προεδρίας του, τον δέχθηκαν λαμπερά άρθρα από τον Δυτικό Τύπο και τις ομάδες υποστήριξης του Σόρος, επαινώντας τις μεταρρυθμίσεις του και χαρακτηρίζοντας τον «παράδειγμα» για άλλα αφρικανικά έθνη. 
 
Όλα αυτά άλλαξαν όταν είπε ότι η Κοβίντ ήταν φάρσα. 
Όταν επανεκλέχθηκε τον Οκτώβριο του 2020, οι συνηθισμένες δυτικές κατηγορίες για «καταστολή ψηφοφόρων» και «εκλογική νοθεία» εμφανίστηκαν στον δυτικό Τύπο, ο οποίος προηγούμενα είχε αναφέρει ότι η δημοτικότητά του έφτανε στο 96%. 
 
Η εκστρατεία κατά του Magufuli απλώθηκε κατά το νέο έτος, με τον Mike Pompeo [πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ 2018-2021] να επιβάλει κυρώσεις εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων της Τανζανίας στο πλαίσιο μιας από τις τελευταίες του πράξεις ως υπουργός Εξωτερικών. Οι κυρώσεις οφείλονταν θεωρητικά για «εκλογικές παρατυπίες», αλλά η προφανής πραγματικότητα είναι ότι οφείλονταν στην άρνηση της Τανζανίας να ακολουθήσει τη γραμμή για την Κοβίντ. 
 
Τον περασμένο μήνα, η Guardian, πάντα στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την «προοδευτική» αλλαγή καθεστώτος, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: «Ήρθε η ώρα για την Αφρική να θέσει φρένο στον αντι-εμβόλιο πρόεδρο της Τανζανίας». 
 
Το άρθρο δεν αναφέρει ότι οι κατσίκες, οι παπάγιες και το λάδι για μηχανές είχαν δοκιμαστεί με θετικά αποτελέσματα για τον κορωνοϊό, αλλά θέτει την ερώτημα – με πολύ αμερόληπτο και δημοσιογραφικό τρόπο: 
«Τι συμβαίνει με τον Πρόεδρο John Magufuli; Πολλοί άνθρωποι στην Τανζανία και στο εξωτερικό θέτουν αυτό το ερώτημα». 
Πριν καταλήξουνε: 
«Ο Magufuli [τροφοδοτεί] τους αντι-vaxx ενώ η «πανδημία» και οι νέες παραλλαγές της συνεχίζουν να εμφανίζονται. Πρέπει να διωχθεί ανοιχτά και άμεσα. Ένα αδιάφορο βλέμμα εκθέτει εκατομμύρια ανθρώπους στην Τανζανία και στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής – καθώς και κοινότητες σε όλο τον κόσμο – σε αυτόν τον θανατηφόρο και καταστροφικό ιό».
 
Ο συγγραφέας δεν λέει με ακρίβεια πώς πρέπει να διωχθεί ο Magufuli «ανοιχτά και άμεσα», αλλά δεν ήταν ο σκοπός αυτών των άρθρων. Απλώς υπάρχουν για να απεικονίσουν το πρόσωπο ως κακοποιό και να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα όπου «κάτι πρέπει να γίνει». Το τι είναι αυτό το «κάτι» – και, στην πραγματικότητα, αν είναι νόμιμο ή όχι – δεν αφορά τους αναγνώστες του Guardian και οι περισσότεροι από εκείνους δεν ενδιαφέρονται πραγματικά. 
 
Ω, παρεμπιπτόντως, το άρθρο είναι μέρος της ενότητας «Global Development» του Guardian, η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Απλά για να ξέρετε. 
 
Έτσι, λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο που χρηματοδοτήθηκε από τον Γκέιτς, ζητώντας να γίνει κάτι για το θέμα του πρόεδρου Magufuli, ο τελευταίος εξαφανίστηκε, δήθεν λόγω της Κοβίντ. Είναι περίεργο το πώς συμβαίνει. 
 
Ακόμα και αν ο Μαγκούφλι επιβιώσει θαυμαστικά από την επίθεση του «υποψίας κατά της Covid-19», κινδυνεύει η πολιτική του καριέρα. Το Council on Foreign Relations δημοσίευσε αυτό το άρθρο μόλις χθες, το οποίο υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος έχει χάσει κάθε εξουσία και καταλήγει: 
«Μια τολμηρή φιγούρα στο κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το τρέχον επεισόδιο για να αρχίσει να γυρίζει η παλίρροια». 
 
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το υπονοούμενο, αν μπορεί να ονομαστεί «υπονοούμενο». 
Εάν πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες του ξαφνικού θανάτου ή/και της αντικατάστασης του προέδρου της Τανζανίας, δεν θα είναι ο πρώτος Αφρικανός Αρχηγός Κράτους που υπέστη τέτοια μοίρα στην εποχή του Κοβίντ. 
 
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Pierre Nkurunziza, πρόεδρος του Μπουρούντι, αρνήθηκε να παίξει το παιχνίδι της Covid και ζήτησε από την αντιπροσωπεία του ΠΟΥ να φύγει από τη χώρα του… πριν πεθάνει ξαφνικά από «καρδιακή προσβολή» ή από «υποψία για Covid-19». Ο διάδοχός του ακύρωσε αμέσως όλες τις πολιτικές του σχετικά με τη Covid, και συγκεκριμένα κάλεσε τον ΠΟΥ να επιστρέψει στη χώρα του. 
 
Ήταν το πρώτο μας κτύπημα Covid και φαίνεται ότι η Τανζανία θα είναι το επόμενο. 
Αν ήμουν πρόεδρος του Τουρκμενιστάν ή της Λευκορωσίας, δεν θα έκανα μακροπρόθεσμα σχέδια. 
 
μεταφράστηκε στα γαλλικά από https://cv19.fr 
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά

 
Νεότερη ενημέρωση 17-03-2021
 
Πέθανε τελικά ο γενναίος αντινεοταξίτης ηγέτης της Τανζανίας σε ηλικία 61 ετών και με τα ξεπουλημένα συστημικά ΜΜΕ να μιλάνε για θύμα του κορωνοϊού... (δείτε ΕΔΩ)
Τελικά λοιπόν όπως φαίνεται τον "εξαφάνισαν" μια και καλή...
Είναι αδίστακτοι...Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.