4 Μαρτίου 2021

Χωρίς εθνική στρατηγική

Δεν είναι τυχαίο ότι η έξοδος δύο τουρκικών ερευνητικών πλοίων στο Αιγαίο και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή γίνονται τη στιγμή που η Ελλάδα βουλιάζει στα περιττώματα του βούρκου της Μεταπολίτευσης. Κάθε φορά που ξεχειλίζει η μεταπολιτευτική κόπρος του Αυγεία, η Τουρκία επιλέγει να κάνει την κίνησή της, γεγονός που εξυπηρετεί το πολιτικό σύστημα, επειδή η δημοσιότητα της εσωτερικής δυσοσμίας καλύπτει τις τουρκικές διεκδικήσεις.
 
Από τον Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά
 
Η βρόμα εμποδίζει την εις βάθος ανάγνωση των γεγονότων, με αποτέλεσμα κανένας να μην έχει προβληματιστεί μέχρι σήμερα για τα αίτια της απουσίας αντίστοιχων ελληνικών ερευνητικών σκαφών, των οποίων η παρουσία όχι μόνο στις θαλάσσιες περιοχές όπου εμφανίζονται τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη, αλλά και η άσκηση θαλάσσιων ερευνών σε απόσταση 6 μιλίων από τις τουρκικές ακτές θα ακύρωναν την τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Αν η χώρα ήταν κανονική δημοκρατία δυτικού τύπου, κάθε φορά που οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούσαν τον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών, ο αντίστοιχος Ελλην ομόλογος του Τούρκου θα απαιτούσε αφοπλισμό σε βάθος 500 χιλιομέτρων από τις ακτές του Αιγαίου, επειδή οι τουρκικές ακτές απειλούν τα νησιά και όχι τα νησιά τις ακτές. 
 
Οι συνεχείς διπλωματικές ήττες της χώρας άπτονται της αναλυτικής και συνθετικής λειτουργίας του ελληνικού εγκεφάλου, επειδή ουδείς Ελλην διπλωμάτης μέχρι σήμερα έχει απαντήσει στο αφήγημα «της εγγύτητας των ελληνικών νησιών στις τουρκικές ακτές» με το αντίστοιχο αφήγημα «της εγγύτητας των τουρκικών ακτών στα ελληνικά νησιά», επισημαίνοντας στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι ταυτόχρονα ένα χερσαίο και νησιωτικό κράτος. Η εθνική απουσία αναλυτικής και συνθετικής ορθολογικής σκέψης, αποτέλεσμα μεταπολιτευτικής παιδείας και ουχί εγγενούς γονιδιακής καταστροφής, είναι υπεύθυνη για την απουσία εθνικής στρατηγικής και πολιτικής σκέψης, καθώς επίσης και για την ηθική και την κοινωνική σήψη. 
 
Παρά το γεγονός ότι εδώ και 200 χρόνια η χώρα είναι ελεύθερο κράτος, η Ελλάδα έχει απολέσει τη συλλογική ψυχολογική αυτοπεποίθηση ότι είναι σε θέση να συμμετέχει ως ισότιμος και μη παρασιτικός εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τη διεθνή κοινότητα. Το αποτέλεσμα της απώλειας εθνικής αυτοπεποίθησης είναι η μηδενική πολιτιστική, επιστημονική και τεχνολογική παραγωγή, που ανακλά την απουσία στρατηγικής σκέψης και αποτρεπτικής ισχύος. Η χώρα όχι μόνο αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η καλλιέργεια των θεωριών του αφοπλισμού, της φινλανδοποίησης και της υποστήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αποτελεί σοβαρή πολιτική ψυχική διαταραχή, αλλά, επί τα χείρω, χρηματοδοτεί και ενισχύει «επιστημονικές δεξαμενές σκέψης» καλλιέργειας πολιτικής ψυχοπάθειας. 
 
Οι πολιτικές ελίτ αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η φινλανδοποίηση της χώρας απειλεί βιολογικά τον Ελληνισμό, επειδή η γεωγραφική συρρίκνωση συνεπάγεται τον οικονομικό στραγγαλισμό. Η μόνη ελπίδα επιβίωσης του Ελληνισμού είναι η αντιγραφή του ισραηλινού μοντέλου επιβίωσης, όπου η εθνική παιδεία, καθώς και η πολιτική και η κοινωνική ιδεολογία εξυπηρετούν τη στρατηγική της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της καλλιέργειας της τεχνολογίας και της επιστήμης, που με τη σειρά τους θωρακίζουν την εθνική άμυνα με εξελιγμένα οπλικά συστήματα. 
 
Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η τουρκική απειλή είναι να κατευθυνθεί η εθνική προσπάθεια στην κατασκευή εγχώριων στρατηγικών επιθετικών όπλων, όπως υποβρύχια και πύραυλοι. Είναι δείγμα σήψης και παρακμής η απουσία αεροδιαστημικών και ναυτικών επιστημών και τεχνολογιών. Η Ελλάδα, λόγω απουσίας εθνικής αυτοπεποίθησης και πολιτικού ανορθολογισμού, αδυνατεί να εκτιμήσει τη σημασία που έχει η εγχώρια τεχνολογική έρευνα στην οικονομική ανάπτυξη και την άμυνα της χώρας. Ο προβληματισμός επί αμυντικών θεμάτων αφορά αποκλειστικά και μόνο αγορές από το εξωτερικό. 
 
Ένας ιδιοφυής πρωθυπουργός, που θα διέφερε από τους άλλους, θα μπορούσε να θεωρήσει προσωπική υπόθεση την εθνική στρατηγική της άμυνας και να πάρει υπό την εποπτεία του την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, όπως έπραξε ο Ερντογάν πριν από είκοσι χρόνια. Λόγω απουσίας εθνικής στρατηγικής, τα πανεπιστήμια παράγουν μόνο επιστημονικές αναφορές, μερικές από αυτές βεβαίως δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, αλλά όμως μέχρι εκεί. 
 
Η παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων είναι σχεδόν μηδενική. Ενώ στις 100 περισσότερο αναπτυγμένες τεχνολογικά περιοχές του πλανήτη περιλαμβάνονται πόλεις, όπως το Τελ Αβίβ και η Κωνσταντινούπολη, η Αθήνα είναι απούσα (σ. 48-49, https://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo_pub_gii_2020.pdf). Η Ελλάδα, αν επιθυμεί να επιβιώσει ως έθνος, πρέπει να μιμηθεί την Τουρκία στην προσπάθεια εγχώριας τεχνολογικής ανάπτυξης και να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο αμυντικής τεχνολογικής έρευνας. Η εθνική απόκτηση στρατηγικών όπλων θα αποτελέσει τον μοναδικό αποτρεπτικό παράγοντα της τουρκικής απειλής, χωρίς παρεμβάσεις και εκβιασμούς από άλλες δυνάμεις. Η σκιά της ισχύος των όπλων καθορίζει και το αποτέλεσμα των διπλωματικών διαπραγματεύσεων. 
 
*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.