4 Μαρτίου 2021

Η συγκλονιστική αποκάλυψη του ξίφους του ήρωα της μυκηναϊκής εποχής, 3.500 χρόνια μετά!

Κρυμμένο στα σπλάχνα της μητέρας ελληνικής γης για τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια. Η συγκλονιστική στιγμή που αποκαλύπτεται στα μάτια των αρχαιολόγων. Πρόκειται για το ξίφος που κατασκευάστηκε το 1500 προ Χριστού και ανήκε σε μαχητή της μυκηναϊκής εποχής. Βρέθηκε στον Κουβαρά στην Αιτωλοακαρνανία.
 
Βόρεια της λίμνης Οζερού, στο ύψωμα «Ραχούλι», σε εύφορης και στρατηγικής σημασίας θέση πάνω σε πέρασμα που οδηγεί από την ενδοχώρα της Ακαρνανίας στον Αμβρακικό κόλπο έγινε η ανακάλυψη ενός εξαιρετικά πλούσιου κιβωτιόσχημου τάφου στον Κουβαρά Αιτωλοακαρνανίας.
 
Ο τάφος ανήκει σε «Μυκηναίο» πολεμιστή, τα ευρήματα μαρτυρούν ότι κατείχε υψηλή κοινωνική θέση.  
 
Με τον επιθετικό και αμυντικό οπλισμό του νεκρού να αποτελούν πολύτιμα και μοναδικά κτερίσματα, ειδικά ένα ξίφος Naue II τύπου Allerona με χρυσή συρμάτινη διακόσμηση στη λαβή, και ένα μυκηναϊκού τύπου ξίφος με ελεφαντοστέινη επένδυση λαβής, ζεύγος χάλκινων περικνημίδων με συρμάτινες απολήξεις για το δέσιμο, ένα διμεταλλικό μαχαίρι με επένδυση της λαβής από ελεφαντοστό, καθώς επίσης μια χρυσή κύλικα και ένας χάλκινος τριποδικός λέβητας.  
 
Το ζεύγος των χάλκινων περικνημίδων, πρόκειται για τύπο που απαντά σε περιοχές από την Καλαβρία της νότιας Ιταλίας έως την Έγκωμη της Κύπρου, ενώ επιβεβαιώνουν και τις σχέσεις των κατοίκων της ΒΔ Ελλάδας με τη νότια Ιταλία της Τελικής Εποχής του Χαλκού.  
 
Το ταφικό σύνολο του Κουβαρά έχει πολλαπλή σημασία για την έρευνα της υπομυκηναϊκής περιόδου στην Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο, αλλά συγχρόνως καταδεικνύει και τις επαφές της περιοχής με άλλες περιοχές της Μεσογείου.  
......  
 
Ο τάφος δεν συνιστά μεμονωμένο εύρημα, καθώς περί τα 150 μ. βορειότερα είχαν εντοπιστεί μερικοί ακόμη τάφοι της Υπομυκηναϊκής φάσης, μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε την ύπαρξη κάποιου οικισμού ή εγκατάστασης για τη δημιουργία του οποίου, εξάλλου, προσφέρεται η θέση.  
 
Ο τάφος ήταν κιβωτιόσχημος εσωτερικών διαστάσεων 1,50 x 0,60 μ. Τοιχώματα, κάλυψη και πυθμένας αποτελούνταν από σχεδόν ακατέργαστες ασβεστολιθικές πλάκες. Ο νεκρός ήταν τοποθετημένος σε συνεσταλμένη στάση, με το κεφάλι προς Α, ενώ τα οστά του ήταν αποσαθρωμένα. Τον συνόδευαν τέσσερα πήλινα αγγεία και μερικά ακόμη πολύτιμα ή σπάνια αντικείμενα: χρυσή κύλικα, χάλκινος τριποδικός λέβητας, επιθετικός και αμυντικός οπλισμός, που περιελάμβανε δύο ξίφη, ένα διμεταλλικό μαχαίρι, μία αιχμή δόρατος, ένα βέλος καιζεύγος κνημίδων.  
 
Σχέδιο της λαβής ξίφους τύπου Naue II.  
 
Τα αντικείμενα ήταν τρόπον τινά «τακτοποιημένα» σε ομάδες: ο οπλισμός του νεκρού ήταν τοποθετημένος στο αριστερό πλευρό του, με εξαίρεση την αιχμή δόρατος που βρισκόταν στα δεξιά της κεφαλής. Στο ύψος του αριστερού στήθους βρισκόταν η χρυσή κύλικα και στην κάτω αριστερή γωνία ο λέβητας.  
 
Τα τρία κλειστά αγγεία είχαν τοποθετηθεί γύρω από την κάτω και το ανοικτό στην άνω δεξιά γωνία του τάφου αντίστοιχα. 
 
Σε αντίθεση με τα περισσότερα μεταλλικά αντικείμενα, η κεραμική είναι εμφανώς χαμηλής ποιότητας. Ο ψημένος πηλός είναι πολύ μαλακός και η επιφάνεια των αγγείων με τη γραπτή διακόσμηση έχει απολεπιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της. Επιπλέον για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας δεν διαθέτουμε ακόμη μια λεπτομερή διαίρεση σε φάσεις της τοπικής κεραμικής του τέλους της Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. 
 
πηγές: Μ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΑΤΣΗ - R. JUNG - M. MEHOFER, Τάφος «Μυκηναίου» Πολεμιστή στον Κουβαρά Αιτωλοακαρνανίας. Πρώτη Παρουσίαση. 2012 Καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ειδικός Λογαριασμός Ηράκλειο.
 
yppo.gr Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.