1 Μαρτίου 2021

Ο ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟΣ ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε’ ΒΑΣΕΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ (βίντεο)

 
Πῶς καταγράφηκε ὁ «ἀφορισμὸς» τοῦ Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ καὶ ἡ καταδίκη του, στὶς Ὀθωμανικὲς ἱστορικὲς πηγές ; Στὸ ἐπιλεγμένο ὀπτικοακουστικό ἀπόσπασμα, ἀκούγεται ὁ Δημήτρης Σταθακόπουλος, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας τοῦ Παντείου Πανεπιστημίου, μὲ γνωστικὸ ἀντικείμενο τὶς ἱστορικὲς καὶ κοινωνικὲς δομὲς τῆς ὀθωμανικῆς αὐτοκρατορίας. Τὸ θέμα στὸ ὁποῖο ἀναφέρεται ἐν συντομίᾳ, εἶναι στὸ τί γράφουν οἱ ὀθωμανικὲς πηγές γιὰ τὸν «ἀφορισμό» τοῦ Πατριάρχη Γρηγόριου Ε’. 
 
Πηγή: «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ». Τίτλος: «Η Ελληνική Επανάσταση τού 1821 – Άξονες Εθνικής Αυτοσυνειδησίας 200 χρόνια μετά»
(https://www.youtube.com/watch?v=IXxRG...​) Ἐπιμέλεια-ὑποτιτλισμός: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο - Ἑλληνοϊστορεῖν.
 
Σὲ δημοσίευμά του μὲ τίτλο Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ, ὁ Δημήτρης Σταθακόπουλος ἔγραψε: 
[…] Σύμφωνα με τον οθωμανό ιστορικό Ahmet Cevdet Pasha στην πολύτιμη ιστορία του, Tarih-i-Cevdet ve Belagat-i-Osmaniyye, η διαταγή εκτελέσεως τού Πατριάρχη Γρηγόριου Ε΄ ανέφερε μεταξύ άλλων: «[…] ο αλητήριος Ρωμηός Πατριάρχης, δεν ηδυνήθη να μη συμμεθέξη νυν εις τας στάσεις και την επανάστασιν του έθνους αυτού […] ένεκα τής διαφθοράς τής καρδίας αυτού, ου μόνον δεν εγνωστοποίησεν, ουδ’ ετιμώρησε τους απλούς ανθρώπους, οίτινες επλανήθησαν, αλλά […] αυτός ο ίδιος μετέσχε κρυφίως ως αρχηγός τής επαναστάσεως […] Όταν η αστυνομία επληροφορήθη περί τής επαναστάσεως, και αφ’ου αυτή εγνώσθη υπό τού κοινού, η υψηλή Πύλη, […] διεύθυνεν επί τούτω προς τον Πατριάρχην προσταγήν […]όπως αναθεματίσει πάντα τα μέρη τού τόπου, ένθα ο τρόπος ούτος κατέστη αναγκαίος κατά των συμμετασχόντων της επαναστάσεων υπηκόων.[…] Αλλ’ αντί να δαμάσει αυτούς, και πρώτος αυτός να επανέλθει εις το χρέος αυτού, αυτός ο άπιστος υπήρξεν υπέρ πάντα άλλον ο άξων πασών των αταξιών […]Επειδή δε επείσθημεν απανταχόθεν περί τής προδοσίας αυτού ου μόνον κατά τής υψηλής Πύλης, αλλά και κατά τού ιδίου αυτού έθνους, αναγκαίον κατέστη, όπως αφαιρεθεί το σώμα του από τής γης και διά τούτο απηγχονισθεί, ίνα χρησιμεύσει εις παράδειγμα διά τους λοιπούς.»Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.