21 Μαρτίου 2019
Αρθρα του Ν. Λυγερού για την Μακεδονία, την Κύπρο, την Τουρκία και την Εθνική μας επέτειο
Γράφει ο Νίκος Λυγερός
Ευρωπαϊκή Ένωση και Κυπριακό
Μετά από τις προσπάθειες της Τουρκίας να επηρεάσει με τον πιο παράλογο και περίεργο τρόπο το Συμβούλιο Σύνδεσης η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες έκνομες ενέργειες, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Έτσι η προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει τις θέσεις γύρισε πάνω της σαν ένα διπλωματικό boomerang, το οποίο τελικά ενίσχυσε την ίδια την Κύπρο. Τώρα μιλούμε για την κοινή θέση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στον παραλογισμό της Τουρκίας.
Επίσης η Κύπρος ξεκαθάρισε ότι δεν θα δίσταζε να άρει τη συγκατάθεσή της για διεξαγωγή του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, εάν η Άγκυρα προέβαινε σε οποιαδήποτε εμπρηστική ενέργεια. Με άλλα λόγια εξηγεί η κυβέρνηση της Κύπρου ότι θα βάλει βέτο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε επιπλέον ότι από την πλευρά των πετρελαϊκών εταιρειών Eni και Total, η συμμαχία τους έγινε ακόμα πιο ισχυρή κι έχει βέβαια ενισχυθεί και με την παρουσία της Exxon Mobil, η οποία είναι μαζί με την Total στην κοινοπραξία που διεκδικεί τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης στην ελληνική ΑΟΖ στο πλαίσιο του Δεύτερου γύρου αδειοδότησης.
πηγή
Γαλλική ναυτική βάση στην Κύπρο
Η απόφαση πάρθηκε, σε λίγες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση Κύπρου-Γαλλίας για τη δημιουργία ναυστάθμου στη βάση Φλωράκης. Η συμφωνία θα βασιστεί πάνω στη θέληση των δύο Προέδρων της Δημοκρατίας της Κύπρου και της Γαλλίας. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνεται η πρόσβαση στα γαλλικά πολεμικά πλοία. Αυτό το νέο συμμαχικό βήμα ακολουθεί τη στρατιωτική συμφωνία που επικαιροποιήθηκε μετά από δέκα χρόνια. Αυτός ο νέος ναυτικός σταθμός είναι αίτημα της Γαλλίας, η οποία λόγω των ερευνών που κάνει η πετρελαϊκή εταιρεία Total στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει πλέον κοινά συμφέροντα με την Κύπρο.
Έτσι βλέπουμε πια με ξεκάθαρο τρόπο πως η γεωοικονομία της ΑΟΖ επηρεάζει τη γεωπολιτική της Κύπρου. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι η αλλαγή φάσης που έγινε με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, της ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ ήταν τα θεμέλια της νέας γαλλοκυπριακής συμμαχίας. Έτσι με αυτή τη νέα συμφωνία δικαιώνονται όλοι όσοι είχαν επινοήσει αυτή τη στρατηγική πριν χρόνια για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας της Κύπρου. Είναι μια νέα πράξη προς το όραμα της απελευθέρωσης της Κύπρου.
πηγή
Πλάγια ρωσική επίθεση
Όσοι πίστευαν ότι είναι η Ρωσία που θα μας έσωζε για το θέμα του Σκοπιανού, θα δυσκολευτούν και πάλι. Μάλλον δεν θυμόνταν ότι η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και τώρα είναι και πάλι από τις πρώτες χώρες που αποδέχονται τη νέα ονομασία, πριν καν τελειώσει η νατοϊκή διαδικασία με τις ψηφοφορίες των 29 κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Έχει ενδιαφέρον και πάλι αυτή η κίνηση, διότι επί της ουσίας προσπερνά το Προσύμφωνο των Πρεσπών το οποίο θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο κι ότι καταπιέζει τον Σκοπιανό λαό επειδή δίνει πρόσβαση στο ΝΑΤΟ.
Έτσι η Ρωσία εξηγεί στα Σκόπια ότι είναι μαζί τους όπως και να αποφασίσουν για το όνομά τους, αλλά βέβαια έχει αντιρρήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Με πλάγιο τρόπο, η Ρωσία παίρνει μια πρωτοβουλία για να φανεί ότι είναι από τις πρώτες χώρες που είναι θετικές προς τα Σκόπια. Και ταυτόχρονα δεν δίνει καμιά σημασία στη θέληση του ελληνικού λαού, ενώ ξέρει ότι αντιστέκεται στη χρήση αυτής της ονομασίας. Έτσι η Ρωσία πήγε πιο γρήγορα από την Αμερική και την Γερμανία ενώ αυτές είναι καπιταλιστικές και ιμπεριαλιστικές. Η Ρωσία έκανε απλώς αυτό που υπολόγισε δίνοντας σημασία αποκλειστικά στα δικά της συμφέροντα.
πηγή
Δύο πόλεμοι, ένα νοητικό σχήμα χρονοστρατηγικής
Όταν την ώρα που παλεύεις στο πλάι των Συμμάχων τους αναγκάζεις να σε προστατέψουν, ενώ έχουν ανάγκη από όλες τις δυνάμεις για να πολεμήσουν, δεν πρέπει να σε ξαφνιάζει αν μετά τον πόλεμο να μην πετυχαίνεις όλους τους στόχους που είχες προηγουμένως, διότι όλοι τους ξέρουν το κόστος που τους προκάλεσες και δεν μπορούν να το ξεχάσουν, παρόλο που θα το ήθελες. Αυτά τα δεδομένα δεν εξηγούν μόνο τη στάση των Συμμάχων μετά την νίκη τους κατά του ναζιστικού καθεστώτος.
Έτσι τα προβλήματα του εσωτερικού καθυστέρησαν την επίλυση των προβλημάτων του εξωτερικού. Και αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται, αφού λειτούργησε και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικά το 1915 με τη μάχη της Καλλίπολης. Έτσι δεν παρέμεινε τίποτα από την αναλογία των Συνθηκών. Έτσι η Συνθήκη των Σεβρών του 1920 δημιουργεί ένα δομικό πρόβλημα με την απώλεια της περιοχής της Κωνσταντινούπολης και η Συνθήκη Παρισίων του 1947 περιορίζεται όσον αφορά στην Ελλάδα στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων. Έχουμε αναλογικά πολιτικά σχήματα που αναδεικνύουν ένα εσωτερικό έλλειμμα συνοχής που εντοπίζει αποτελεσματικά η Έξυπνη Ιστορία λόγω Χρονοστρατηγικής.
πηγή
Συνθήκες Τιλσίτ και Βερολίνου
Στην Έξυπνη Ιστορία επειδή ενσωματώνουμε στοιχεία τοποστρατηγικής δεν υπάρχει τεχνική δυσκολία για ν’ αναλύσουμε καταστάσεις που διαμορφώνονται σε μακρινή απόσταση από τη στιγμή που υπάρχει σχέση. Και επειδή έχουμε επίσης συστατικά χρονοστρατηγικής δεν υπάρχει ούτε το πρόβλημα της χρονικής απόστασης από τη στιγμή που υπάρχει δεσμός. Η ανάλυση των Συνθηκών του Τιλσίτ του 1807 και του Βερολίνου του 1878 δίνουν ενδείξεις δράσεων μίας υπερμοντέρνας προσέγγισης που έχουμε στα σκακιστικά νοητικά σχήματα. Και οι δύο Συνθήκες αφορούν και περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση με την γεωγραφία και λειτουργούν μόνο ιστορικά.
Και οι δύο Συνθήκες έχουν μυστικά σκέλη που φαίνονται στα Βαλκάνια για τη μία και στα Βαλκάνια και την Κύπρο για την άλλη. Και στις δύο βλέπουμε ένα γαλλορωσικό παίγνιο αλλά βέβαια κι ένα τουρκικό σενάριο εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και οι δύο αποδεικνύουν επίσης το ενδιαφέρον για την Κωνσταντινούπολη. Το εντυπωσιακό είναι ότι και οι δύο σχετίζονται με τον Ελληνισμό αλλά δεν τους δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ έχουν παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και στις γεωγραφικές αλλαγές των συνόρων. Αυτό αναδεικνύει τα τοποστρατηγικά και χρονοστρατηγικά σημεία της Έξυπνης Ιστορίας.
πηγή
Εθνική Επέτειος και Πρόεδρος των ΗΠΑ
Με αφορμή την Ελληνική Εθνική Επέτειο έγινε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Έτσι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έβγαλε λόγο για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από μία ξένη Αυτοκρατορία χωρίς βέβαια να αναφέρει το όνομά της και έπλεξε το εγκώμιο των Ελληνοαμερικανών που βρίσκονται παντού στην Αμερική, όπου βοηθούν με ζήλο για την ανάπτυξη της χώρας, επειδή πιστεύουν ότι προστατεύει την ελευθερία. Διευκρίνισε ότι με τίποτα δεν θα μπορούσε να χάσει αυτή την ευκαιρία για να είναι με τους φίλους του τους Ελληνοαμερικανούς, διότι θεωρεί ότι είναι από τις σημαντικότερες ημερομηνίες του έτους. Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την πίστη μας στον Χριστό, πράγμα το οποίο έχει τον συμβολικό του χαρακτήρα.
Φάνηκε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε κανένα ενδοιασμό κι ότι αντιθέτως μιλούσε με πολύ ευχάριστο τρόπο, κάνοντας συστηματικά αναφορά στους παρευρισκόμενους Ελληνοαμερικανούς και μάλιστα ονομαστικά για το έργο τους και για μερικούς ακόμα και για τα βιογραφικά τους στοιχεία. Έτσι ενσωμάτωσε τους Έλληνες στο αμερικανικό χωνευτήρι χωρίς όμως να ξεχάσει την ιστορία τους, πράγμα που έδειξε επί του πρακτέου ότι η Αμερική έχει όχι μόνο επηρεαστεί από τον Ελληνισμό αλλά έχει θεμελιωθεί πάνω στις διαχρονικές του αξίες. Έτσι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μας έδειξε πόσο αγαπά τον Ελληνισμό. Και αυτό επειδή συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για ένα στρατηγικό σύμμαχο για την πατρίδα του.
πηγή
Ενισχυμένη τριμερής στη Μεσόγειο
Ήδη η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι τρεις χώρες που έχουν συντονιστεί όχι μόνο για το γενικό πλαίσιο των ΑΟΖ αλλά και για τα ενεργειακά. Τώρα όμως η τριμερής τους έχει ενισχυθεί με την έμπρακτη παρουσία της Γαλλίας και των ΗΠΑ και μάλιστα και σε στρατιωτικό επίπεδο. Διότι αυτές οι δύο χώρες έχουν πια κοινά συμφέροντα με την Κύπρο μέσω των ερευνών και γεωτρήσεων που κάνουν η Total και η ExxonMobil στα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλά θέλουν ταυτόχρονα να δείξουν στην Τουρκία ότι δεν έχει νόημα να κάνει επιθετικές κινήσεις κατά της Κύπρου, διότι αυτές θα αντιμετωπισθούν με άμεσο τρόπο.
Δεν είναι λοιπόν μόνο μια διπλωματική ενίσχυση που ακολουθεί τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μια άμεση στρατιωτική παρέμβαση που αποτελεί αιχμή του δόρατος για την άμυνα της Κύπρου. Έτσι η διεξαγωγή της τριμερούς στα Ιεροσόλυμα είναι καθαρά ενισχυμένη και δεν αφήνει πλαίσιο παρερμηνείας. Και οι τρεις χώρες θέλουν και πρέπει να προχωρήσουν σε έμπρακτες συμφωνίες, διότι το απαιτούν και τα διαδικαστικά των προσφάτων ανακαλύψεων στην κυπριακή ΑΟΖ με τα κοιτάσματα Καλυψώ και Γλαύκος που ανακαλύφθηκαν το 2018 και το 2019. Έχουμε λοιπόν ένα στρατηγικό πεδίο δράσης που θα αλλάξει τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου.
πηγή
Από τις ουρές του Προσυμφώνου στην Ακύρωσή του
Ακόμα και πριν τελειώσει η νατοϊκή διαδικασία την κύρωση του Προσυμφώνου, οι ουρές τους πληθαίνουν και εμφανίζονται όλο και πιο αρνητικές για την Ελλάδα. Οι φανατικοί του Προσυμφώνου δεν μπορούν να τις κρύψουν και δέχονται από παντού όλο και περισσότερες κριτικές. Ειδικά στη Μακεδονία δεν μπορούν να εμφανιστούν χωρίς να τους υποδεχθούν βρισιές από τον ελληνικό λαό, για το έγκλημα που έχουν διαπράξει. Βλέπουμε επίσης ότι το κυβερνών κόμμα δυσκολεύεται να στείλει με επιτυχία τα πρωτοκλασάτα στελέχη του, διότι και αυτά δεν μπορούν να μαζέψουν κόσμο.
Όσο για τους υποψήφιους σε κάθε επίπεδο εκλογικής αναμέτρησης υπάρχει έλλειψη διότι όλοι προβλέπουν την τεράστια ήττα του κόμματος και δεν θέλουν να υποστούν ακόμα μια θυσία δίχως αποτελέσματα. Ταυτόχρονα πληθαίνουν και στους ψηφοφόρους, οι άνθρωποι που συνειδητοποιούν ότι μόνο η ακύρωση του Προσυμφώνου αποτελεί μια στρατηγική επίλυση του θέματος, η οποία δεν αφήνει ουρές και μας επιτρέπει να παραμείνουμε στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Μάλιστα ακόμα κι αυτή αν μας ενοχλεί τόσο πολύ η δέσμευση του Άρθρου 11 μπορεί να λήξει με τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 23. Έτσι μεγαλώνει η πίεση προς τους υποψηφίους των κομμάτων που είναι κατά του Προσυμφώνου, για να εκδηλωθούν ξεκάθαρα όσον αφορά στο θέμα της ακύρωσης από την επόμενη Βουλή των Ελλήνων.
πηγή
Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής
Δείτε επίσης:
Μέρος Ι - Ν. Λυγερός - Η αγωνιστικότητα της Μακεδονίας, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Νεμέας. Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, ΕΔΩ
Μέρος ΙΙ ΕΔΩ
Ευρωπαϊκή Ένωση και Κυπριακό
Μετά από τις προσπάθειες της Τουρκίας να επηρεάσει με τον πιο παράλογο και περίεργο τρόπο το Συμβούλιο Σύνδεσης η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες έκνομες ενέργειες, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Έτσι η προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει τις θέσεις γύρισε πάνω της σαν ένα διπλωματικό boomerang, το οποίο τελικά ενίσχυσε την ίδια την Κύπρο. Τώρα μιλούμε για την κοινή θέση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στον παραλογισμό της Τουρκίας.
Επίσης η Κύπρος ξεκαθάρισε ότι δεν θα δίσταζε να άρει τη συγκατάθεσή της για διεξαγωγή του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, εάν η Άγκυρα προέβαινε σε οποιαδήποτε εμπρηστική ενέργεια. Με άλλα λόγια εξηγεί η κυβέρνηση της Κύπρου ότι θα βάλει βέτο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε επιπλέον ότι από την πλευρά των πετρελαϊκών εταιρειών Eni και Total, η συμμαχία τους έγινε ακόμα πιο ισχυρή κι έχει βέβαια ενισχυθεί και με την παρουσία της Exxon Mobil, η οποία είναι μαζί με την Total στην κοινοπραξία που διεκδικεί τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης στην ελληνική ΑΟΖ στο πλαίσιο του Δεύτερου γύρου αδειοδότησης.
πηγή
Γαλλική ναυτική βάση στην Κύπρο
Η απόφαση πάρθηκε, σε λίγες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση Κύπρου-Γαλλίας για τη δημιουργία ναυστάθμου στη βάση Φλωράκης. Η συμφωνία θα βασιστεί πάνω στη θέληση των δύο Προέδρων της Δημοκρατίας της Κύπρου και της Γαλλίας. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνεται η πρόσβαση στα γαλλικά πολεμικά πλοία. Αυτό το νέο συμμαχικό βήμα ακολουθεί τη στρατιωτική συμφωνία που επικαιροποιήθηκε μετά από δέκα χρόνια. Αυτός ο νέος ναυτικός σταθμός είναι αίτημα της Γαλλίας, η οποία λόγω των ερευνών που κάνει η πετρελαϊκή εταιρεία Total στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει πλέον κοινά συμφέροντα με την Κύπρο.
Έτσι βλέπουμε πια με ξεκάθαρο τρόπο πως η γεωοικονομία της ΑΟΖ επηρεάζει τη γεωπολιτική της Κύπρου. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι η αλλαγή φάσης που έγινε με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, της ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ ήταν τα θεμέλια της νέας γαλλοκυπριακής συμμαχίας. Έτσι με αυτή τη νέα συμφωνία δικαιώνονται όλοι όσοι είχαν επινοήσει αυτή τη στρατηγική πριν χρόνια για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας της Κύπρου. Είναι μια νέα πράξη προς το όραμα της απελευθέρωσης της Κύπρου.
πηγή
Πλάγια ρωσική επίθεση
Όσοι πίστευαν ότι είναι η Ρωσία που θα μας έσωζε για το θέμα του Σκοπιανού, θα δυσκολευτούν και πάλι. Μάλλον δεν θυμόνταν ότι η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και τώρα είναι και πάλι από τις πρώτες χώρες που αποδέχονται τη νέα ονομασία, πριν καν τελειώσει η νατοϊκή διαδικασία με τις ψηφοφορίες των 29 κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Έχει ενδιαφέρον και πάλι αυτή η κίνηση, διότι επί της ουσίας προσπερνά το Προσύμφωνο των Πρεσπών το οποίο θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο κι ότι καταπιέζει τον Σκοπιανό λαό επειδή δίνει πρόσβαση στο ΝΑΤΟ.
Έτσι η Ρωσία εξηγεί στα Σκόπια ότι είναι μαζί τους όπως και να αποφασίσουν για το όνομά τους, αλλά βέβαια έχει αντιρρήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Με πλάγιο τρόπο, η Ρωσία παίρνει μια πρωτοβουλία για να φανεί ότι είναι από τις πρώτες χώρες που είναι θετικές προς τα Σκόπια. Και ταυτόχρονα δεν δίνει καμιά σημασία στη θέληση του ελληνικού λαού, ενώ ξέρει ότι αντιστέκεται στη χρήση αυτής της ονομασίας. Έτσι η Ρωσία πήγε πιο γρήγορα από την Αμερική και την Γερμανία ενώ αυτές είναι καπιταλιστικές και ιμπεριαλιστικές. Η Ρωσία έκανε απλώς αυτό που υπολόγισε δίνοντας σημασία αποκλειστικά στα δικά της συμφέροντα.
πηγή
Δύο πόλεμοι, ένα νοητικό σχήμα χρονοστρατηγικής
Όταν την ώρα που παλεύεις στο πλάι των Συμμάχων τους αναγκάζεις να σε προστατέψουν, ενώ έχουν ανάγκη από όλες τις δυνάμεις για να πολεμήσουν, δεν πρέπει να σε ξαφνιάζει αν μετά τον πόλεμο να μην πετυχαίνεις όλους τους στόχους που είχες προηγουμένως, διότι όλοι τους ξέρουν το κόστος που τους προκάλεσες και δεν μπορούν να το ξεχάσουν, παρόλο που θα το ήθελες. Αυτά τα δεδομένα δεν εξηγούν μόνο τη στάση των Συμμάχων μετά την νίκη τους κατά του ναζιστικού καθεστώτος.
Έτσι τα προβλήματα του εσωτερικού καθυστέρησαν την επίλυση των προβλημάτων του εξωτερικού. Και αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται, αφού λειτούργησε και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικά το 1915 με τη μάχη της Καλλίπολης. Έτσι δεν παρέμεινε τίποτα από την αναλογία των Συνθηκών. Έτσι η Συνθήκη των Σεβρών του 1920 δημιουργεί ένα δομικό πρόβλημα με την απώλεια της περιοχής της Κωνσταντινούπολης και η Συνθήκη Παρισίων του 1947 περιορίζεται όσον αφορά στην Ελλάδα στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων. Έχουμε αναλογικά πολιτικά σχήματα που αναδεικνύουν ένα εσωτερικό έλλειμμα συνοχής που εντοπίζει αποτελεσματικά η Έξυπνη Ιστορία λόγω Χρονοστρατηγικής.
πηγή
Συνθήκες Τιλσίτ και Βερολίνου
Στην Έξυπνη Ιστορία επειδή ενσωματώνουμε στοιχεία τοποστρατηγικής δεν υπάρχει τεχνική δυσκολία για ν’ αναλύσουμε καταστάσεις που διαμορφώνονται σε μακρινή απόσταση από τη στιγμή που υπάρχει σχέση. Και επειδή έχουμε επίσης συστατικά χρονοστρατηγικής δεν υπάρχει ούτε το πρόβλημα της χρονικής απόστασης από τη στιγμή που υπάρχει δεσμός. Η ανάλυση των Συνθηκών του Τιλσίτ του 1807 και του Βερολίνου του 1878 δίνουν ενδείξεις δράσεων μίας υπερμοντέρνας προσέγγισης που έχουμε στα σκακιστικά νοητικά σχήματα. Και οι δύο Συνθήκες αφορούν και περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση με την γεωγραφία και λειτουργούν μόνο ιστορικά.
Και οι δύο Συνθήκες έχουν μυστικά σκέλη που φαίνονται στα Βαλκάνια για τη μία και στα Βαλκάνια και την Κύπρο για την άλλη. Και στις δύο βλέπουμε ένα γαλλορωσικό παίγνιο αλλά βέβαια κι ένα τουρκικό σενάριο εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και οι δύο αποδεικνύουν επίσης το ενδιαφέρον για την Κωνσταντινούπολη. Το εντυπωσιακό είναι ότι και οι δύο σχετίζονται με τον Ελληνισμό αλλά δεν τους δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ έχουν παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και στις γεωγραφικές αλλαγές των συνόρων. Αυτό αναδεικνύει τα τοποστρατηγικά και χρονοστρατηγικά σημεία της Έξυπνης Ιστορίας.
πηγή
Εθνική Επέτειος και Πρόεδρος των ΗΠΑ
Με αφορμή την Ελληνική Εθνική Επέτειο έγινε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Έτσι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έβγαλε λόγο για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από μία ξένη Αυτοκρατορία χωρίς βέβαια να αναφέρει το όνομά της και έπλεξε το εγκώμιο των Ελληνοαμερικανών που βρίσκονται παντού στην Αμερική, όπου βοηθούν με ζήλο για την ανάπτυξη της χώρας, επειδή πιστεύουν ότι προστατεύει την ελευθερία. Διευκρίνισε ότι με τίποτα δεν θα μπορούσε να χάσει αυτή την ευκαιρία για να είναι με τους φίλους του τους Ελληνοαμερικανούς, διότι θεωρεί ότι είναι από τις σημαντικότερες ημερομηνίες του έτους. Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την πίστη μας στον Χριστό, πράγμα το οποίο έχει τον συμβολικό του χαρακτήρα.
Φάνηκε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε κανένα ενδοιασμό κι ότι αντιθέτως μιλούσε με πολύ ευχάριστο τρόπο, κάνοντας συστηματικά αναφορά στους παρευρισκόμενους Ελληνοαμερικανούς και μάλιστα ονομαστικά για το έργο τους και για μερικούς ακόμα και για τα βιογραφικά τους στοιχεία. Έτσι ενσωμάτωσε τους Έλληνες στο αμερικανικό χωνευτήρι χωρίς όμως να ξεχάσει την ιστορία τους, πράγμα που έδειξε επί του πρακτέου ότι η Αμερική έχει όχι μόνο επηρεαστεί από τον Ελληνισμό αλλά έχει θεμελιωθεί πάνω στις διαχρονικές του αξίες. Έτσι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μας έδειξε πόσο αγαπά τον Ελληνισμό. Και αυτό επειδή συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για ένα στρατηγικό σύμμαχο για την πατρίδα του.
πηγή
Ενισχυμένη τριμερής στη Μεσόγειο
Ήδη η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι τρεις χώρες που έχουν συντονιστεί όχι μόνο για το γενικό πλαίσιο των ΑΟΖ αλλά και για τα ενεργειακά. Τώρα όμως η τριμερής τους έχει ενισχυθεί με την έμπρακτη παρουσία της Γαλλίας και των ΗΠΑ και μάλιστα και σε στρατιωτικό επίπεδο. Διότι αυτές οι δύο χώρες έχουν πια κοινά συμφέροντα με την Κύπρο μέσω των ερευνών και γεωτρήσεων που κάνουν η Total και η ExxonMobil στα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλά θέλουν ταυτόχρονα να δείξουν στην Τουρκία ότι δεν έχει νόημα να κάνει επιθετικές κινήσεις κατά της Κύπρου, διότι αυτές θα αντιμετωπισθούν με άμεσο τρόπο.
Δεν είναι λοιπόν μόνο μια διπλωματική ενίσχυση που ακολουθεί τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μια άμεση στρατιωτική παρέμβαση που αποτελεί αιχμή του δόρατος για την άμυνα της Κύπρου. Έτσι η διεξαγωγή της τριμερούς στα Ιεροσόλυμα είναι καθαρά ενισχυμένη και δεν αφήνει πλαίσιο παρερμηνείας. Και οι τρεις χώρες θέλουν και πρέπει να προχωρήσουν σε έμπρακτες συμφωνίες, διότι το απαιτούν και τα διαδικαστικά των προσφάτων ανακαλύψεων στην κυπριακή ΑΟΖ με τα κοιτάσματα Καλυψώ και Γλαύκος που ανακαλύφθηκαν το 2018 και το 2019. Έχουμε λοιπόν ένα στρατηγικό πεδίο δράσης που θα αλλάξει τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου.
πηγή
Από τις ουρές του Προσυμφώνου στην Ακύρωσή του
Ακόμα και πριν τελειώσει η νατοϊκή διαδικασία την κύρωση του Προσυμφώνου, οι ουρές τους πληθαίνουν και εμφανίζονται όλο και πιο αρνητικές για την Ελλάδα. Οι φανατικοί του Προσυμφώνου δεν μπορούν να τις κρύψουν και δέχονται από παντού όλο και περισσότερες κριτικές. Ειδικά στη Μακεδονία δεν μπορούν να εμφανιστούν χωρίς να τους υποδεχθούν βρισιές από τον ελληνικό λαό, για το έγκλημα που έχουν διαπράξει. Βλέπουμε επίσης ότι το κυβερνών κόμμα δυσκολεύεται να στείλει με επιτυχία τα πρωτοκλασάτα στελέχη του, διότι και αυτά δεν μπορούν να μαζέψουν κόσμο.
Όσο για τους υποψήφιους σε κάθε επίπεδο εκλογικής αναμέτρησης υπάρχει έλλειψη διότι όλοι προβλέπουν την τεράστια ήττα του κόμματος και δεν θέλουν να υποστούν ακόμα μια θυσία δίχως αποτελέσματα. Ταυτόχρονα πληθαίνουν και στους ψηφοφόρους, οι άνθρωποι που συνειδητοποιούν ότι μόνο η ακύρωση του Προσυμφώνου αποτελεί μια στρατηγική επίλυση του θέματος, η οποία δεν αφήνει ουρές και μας επιτρέπει να παραμείνουμε στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Μάλιστα ακόμα κι αυτή αν μας ενοχλεί τόσο πολύ η δέσμευση του Άρθρου 11 μπορεί να λήξει με τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 23. Έτσι μεγαλώνει η πίεση προς τους υποψηφίους των κομμάτων που είναι κατά του Προσυμφώνου, για να εκδηλωθούν ξεκάθαρα όσον αφορά στο θέμα της ακύρωσης από την επόμενη Βουλή των Ελλήνων.
πηγή
Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής
Δείτε επίσης:
Μέρος Ι - Ν. Λυγερός - Η αγωνιστικότητα της Μακεδονίας, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Νεμέας. Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, ΕΔΩ
Μέρος ΙΙ ΕΔΩ
Κατηγορία Θέματος
Αρθρα Ν. Λυγερού,
Εθνικά Θέματα,
Ειδήσεις-Πολιτική,
ΗΠΑ,
Ιστορικά θεματα,
ΚΥΠΡΟΣ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου