4 Μαρτίου 2019

Επτά Μικροί Δήμοι στην Αθήνα αλλά με ποιες προυποθέσεις;

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσα την πιο ουσιαστική, προγραμματική σκέψη –μέχρι στιγμής- του υποψήφιου Δημάρχου της Αθήνας κ. Κώστα Μπακογιάννη που την δημοσιοποίησε στην τηλεοπτική εκπομπή του κ. Αυτιά στον Σκάι. Ο κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενος στις 7 Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηηναίων, είπε ότι θέλει «επτά μικρούς δήμους γιατί είναι η πλησιέστερη μορφή πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης στον πολίτη σήμερα». Και είπε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, «χρειάζεται ένας δήμαρχος ο οποίος να μην είναι κλεισμένος στο γραφείο του. Ένας δήμαρχος ο οποίος να είναι έξω στις γειτονιές, να μιλάει και κυρίως να ακούει για να μπορούμε να δουλεύουμε πρακτικά και ουσιαστικά».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια σκέψη – στην αόριστη και ανεπεξήγητη μορφή μιας εξαγγελίας ομολογουμένως εντυπωσιακής- εκφράζεται από υποψήφιο ή άρτι εκλεγμένο Δήμαρχο. Το θέμα είχε αναδειχθεί από το Μιλτιάδη Έβερτ, είχε «υιοθετηθεί » ως ιδέα από τον Αντώνη Τρίτση, είχε «μείνει στα χαρτιά» πολλά χρόνια, είχε επανέλθει στη συζήτηση από τη Ντόρα Μπακογιάννη και στη συνέχεια και από το Νικήτα Κακλαμάνη και από το Γιώργο Καμίνη. Η μόνη διαφοροποίηση του καθεστώτος των 7 «μικρών Δήμων» ήταν τα ονομαζόμενα «διαμερίσματα» να ονομαστούν «κοινότητες». Και μέχρι εκεί. Στην ουσία βέβαια, μια «κοινότητα» έχει ανάγκη ενός «κοινοτάρχη» με κάποιες «δημαρχιακές εξουσίες». Οι 7 Κοινότητες παρέμειναν ακριβώς ως είχαν αλλά επικεφαλής τους είχαν έναν «πρόεδρο».

Αλλά αυτό δεν ήταν – και δεν είναι- το πρόβλημα. Το πρόβλημα των «μικρών Δήμων» είναι η επάρκεια σε πόρους, εξουσίες ,τεχνογνωσία και προσωπικό. Και εκεί βρίσκεται το μέγα πρόβλημα, όχι στο αν ο Δήμαρχος βγαίνει από το γραφείο του και είναι έξω, στις γειτονιές. Αυτό φυσικά και είναι ένα σημαντικό ζητούμενο . Αλλά τι να κάνει ο Δήμαρχος όταν η Κοινότητα δεν έχει αρμοδιότητες, εξουσίες, πόρους, εγκαταστάσεις και τη στοιχειώδη ανεξαρτησία; Να τριγυρίζει καθημερινά σ΄όλη την Αθήνα, να διαπιστώνει ελλείψεις και κακοτεχνίες και να προσπαθεί να τα λύσει μόνος του; 

Και για να μη μακρηγορώ: Ο νέος νόμος του Κράτους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο γνωστός «Κλεισθένης» προβλέπει τον τρόπο: «Παρέχεται η δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Δήμαρχο να μεταβιβάζουν με αποφάσεις τους συγκεκριμένες αρμοδιότητές τους στους προέδρους ή στα συμβούλια των Κοινοτήτων». Αλλά ΜΟΝΟ αρμοδιότητες. Και όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πλατανιά Γαβριήλ Κουρής σε άρθρο του, «η νέα αυτοδιοικητική συνθήκη θα «αναμετρηθεί» με καταγεγραμμένες και υπαρκτές λειτουργικές αδυναμίες των αυτοδιοικητικών οργανισμών (όπως π.χ. η έλλειψη προσωπικού, η ανεπάρκεια οικονομικών και άλλων πόρων, η διογκούμενη γραφειοκρατία, κ.α.) καθώς και με διαπιστωμένες αστοχίες και ελλείψεις του θεσμικού πλαισίου, που ο ίδιος ο «Κλεισθένης» δεν αντιμετωπίζει».

Καλή και Άγια η σκέψη του κ. Μπακογιάννη για τους 7 «Μικρούς Δήμους» αλλά για να μην ξαναμπεί στις καλένδες, πριν αρχίσει να γυρίζει στις γειτονιές, ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να ανατρέξει στο νόμο και να δει τι μπορεί ουσιαστικά να αλλάξει έτσι ώστε οι 7 Κοινότητες να γίνουν πραγματικοί «Μικροί Δήμοι». Για παράδειγμα: Η μεγαλύτερη –πληθυσμιακά- Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, η 6η (βόρειες κεντρικές συνοικίες, Πλατεία Αμερικής, Κυψέλη, Πλατεία Αττικής και ένα κομμάτι από τα Πατήσια) έχει πληθυσμό γύρω στις 135.000 κατοίκων. Κι αυτό σε σύγκριση με τις 8.000 κατοίκων που έχει το Καρπενήσι, όπου ο κ. Μπακογιάννης ήταν Δήμαρχος. Μόνο η Κυψέλη – όπου γεννήθηκα και ζω ακόμη- έχει 50.000. Και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Αθήνας. Για παράδειγμα, ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, αν και ο πληθυσμός αλλάζει λόγω θερινών κατοικιών, έχει τρεις Δημοτικές Κοινότητες, τρία Δημαρχεία και θερινό πληθυσμό άνω των 100.000. Ο Δήμος Περιστερίου απ΄ την άλλη πλευρά, έχει 150.000 κατοίκους και εδώ και χρόνια ενσωματώθηκαν σ αυτόν ο Άγιος Ιερόθεος, η Ανθούπολη, ο Άγιος Γεώργιος, το Μπουρνάζι και άλλες περιοχές. Συνεπώς, μια γενικότερη μελέτη αρκετών περιοχών θα αποβεί ευεργετική για πολλούς δήμους.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.