|
To δελφίνι Sousa sahulensis της Αυστραλίας αναγνωρίστηκε ως νέο είδος μόλις πέρυσι |
Στη διάρκεια του 2014, οι βιολόγοι ανακάλυπταν κατά μέσο όρο τέσσερα νέα
θαλάσσια είδη την ημέρα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 228.450.
Όμως οι απογραφείς των ωκεανών πιστεύουν ότι υπάρχουν 500.000 έως δύο
εκατομμύρια είδη πολυκύτταρων οργανισμών που μένει να αναγνωριστούν.
Ένα νέο είδος δελφινιού, 139 σπόγγοι, ένας θαλάσσιος δράκος και μια
γιγάντια τσούχτρα περιλαμβάνονται στα 1,451 είδη που ανακαλύφθηκαν
πέρυσι, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Μητρώου Θαλάσσιων Ειδών
(WoRMS), οι οποίοι σαρώνουν διαρκώς την επιστημονική βιβλιογραφία για να
συγκεντρώσουν τα είδη που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα.
Από την έναρξη του προγράμματος το 2008, το WoRMS έχει καταλογογραφήσει
1.000 νέα είδη ψαριών, ανάμεσά τους 122 καρχαρίες και σαλάχια και ένα
μπαρακούντα, ή σφύραινα, της Μεσογείου. Σήμερα γνωρίζουμε συνολικά γύρω
στα 18.000 είδη ψαριών.
Η σφύραινα Sphyraena intermedia, ένα είδος μπαρακούντα, ανακαλύφθηκε στη Μεσόγειο το 2009 (Πηγή: WoRMS / Michele A. Pastore)
Οι 200 ειδικοί που συνέταξαν την τελευταία λίστα χρειάστηκε πάντως να
διαγράψουν 190.400 είδη τα οποία ήταν στην πραγματικότητα διαφορετικές
ονομασίες για γνωστούς οργανισμούς.
Ένα από αυτά, ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι, κατείχε το ρεκόρ με 56
διαφορετικές ονομασίες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν με το τελικό όνομα
Littorina saxatilis.
Σχολιάζοντας τα τελευταία ευρήματα στο πρακτορείο Reuters, ο Γιαν Μες, διευθυντής του βελγικού Ινστιτούτου της Φλάνδρας όπου
έχει έδρα το WoRMS, επισήμανε ότι πολλά από τα εκατοντάδες χιλιάδες
είδη που εκτιμάται ότι παραμένουν άγνωστα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν
πριν καν τα ανακαλύψουμε.
«Η βαθιά θάλασσα έχει εξερευνηθεί πολύ λίγο μέχρι σήμερα» είπε.
Επισήμανε ακόμα ότι η θαλάσσια ζωή έχει μεγάλη αξία για την οικονομία
και την ιατρική -οι σπόγγοι και τα μαλάκια για παράδειγμα έχουν δώσει
νέα αντικαρκινικά φάρμακα.
Νέα οφέλη θα μπορούσαν να έρθουν από την εξερεύνηση υποθαλάσσιων
ηφαιστείων και υδροθερμικών φρεατίων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει
στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θερμοανθεκτικών υλικών.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων.
Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου