23 Οκτωβρίου 2021

Η Βόρεια Κορέα η Κίνα και οι τρομακτικές διαστάσεις του ενοποιημένου κόσμου

Γράφει ο Χωριανόπουλος Άγγελος
 
Προ 2 εβδομάδων σχεδόν, μία αρκετά ανησυχητική φωτογραφία εξεδόθη στα social media κάνοντας τον γύρο του κόσμου (εκτός Ελλάδας) καταδεικνύοντάς μας ορισμένες εκ των αρνητικών διαστάσεων του ”Αλληλένδετου Κόσμου” στον οποίο ζούμε. Ο λόγος για την επίσημη και αποτελεσματική μεταφορά πυραυλικής τεχνογνωσίας μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας, η οποία απότι φαίνεται βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μίας πυραυλικής αντιπλοϊκής δομής παρόμοια με της Κίνας, στοχεύοντας έτσι στην εκδίωξη των Αμερικανικών Δυνάμεων και από τα ύδατα της χώρας. Όπως μετέδωσε και ανέλυσε ο Αμερικανός Αναλυτής Louis Del. Monte η Βόρεια Κορέα με την βοήθεια Κινέζων μηχανικών κατασκευάζει και επισήμως ένα βλήμα αντίστοιχο του Κινεζικού υπερ-υπερηχητικού πυραύλου DF-17. Το βλήμα αυτό είναι ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, να ταξιδέψει με ταχύτητες 5 Mach και να χτυπήσει στόχους στα 2.500 χιλιόμετρα.
 
Υπενθύμιση Παρόμοιων Γεγονότων που Αναλύθηκαν σε Ακραίο Βαθμό σε Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία και ΗΠΑ 
 
Σαν να μην έφτανε αυτό, προ λίγων ημερών η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε με επιτυχία βαλλιστικό πύραυλο από υποβρύχιο στις ανατολικές ακτές της χώρας. Για να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα των παραπάνω ειδήσεων αξίζει να αναφερθεί πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά από παρότρυνση της κυβέρνησης Μπάιντεν, πρόσθεσε ένα επιπλέον θέμα στην ατζέντας (της τελευταίας στιγμής) για τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ως απάντηση στις τελευταίες δοκιμές όπλων.Θυμίζουμε την είδηση περί εκτόξευσης πυραυλικού συστήματος από μεριάς Κίνας όπου περιφερόταν πέριξ της Γης ώσπου αποδέσμευσε Hypersonic Όχημα Αερολίσθησης (HGV) το οποίο κατά το τελικό στάδιο πτήσης του κατευθύνθηκε προς τον στόχο. Πρόκειται για το όχημα αερολίσθησης γνωστό και ως Project 0901 Flying Vehicle της εταιρείας CASIC το οποίο βασίζεται στην ρωσική φιλοσοφία ανάπτυξης του HGV Avangard. 
 
Η τρισδιάστατη εικόνα του στόχου βρίσκεται εντός ψηφιακής βιβλιοθήκης στο κέντρο του πυραύλου και σε δικτυοκεντρική συνεργεία με δορυφόρο λαμβάνονται δεδομένα στοχοποίησης/ιχνηλάτησης τς εχθρικής απειλής. Το βλήμα συνδυάζει software αντιληπτικής τεχνητής νοημοσύνης με υπέρογκες βιβλιοθήκες Big Data και ικανότητες σύμπτυξης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων (Data Fusion) που λαμβάνουν από κέντρα C2, δορυφόρους, UAV κ μαχητικά J-20. Η ρωσική αντίληψη περί ”Κλιμάκωση για Αποκλιμάκωση” οδήγησε στν δημιουργία τέτοιων ασύμμετρων πυραυλικών δομών. 
 
Συμπεράσματα 
 
Στο χαοτικό πολυπολικό διεθνές σύστημα στο οποίο ζούμε, τα μη γραμμικά φαινόμενα μετάδοσης οιονεί στρατιωτικής τεχνολογίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο γεωγραφικό υπερσύμπλοκο της Ανατολικής Μεσογείου (και όχι μόνο) με την Κίνα να θεωρείται πλέον η αρχική χώρα εύρεσης, επεξεργασίας, οπλοποίησης και μετάδοσης των οπλοποιημένων τεχνολογιών. Εντός ενός Επίπεδου Γεωπολιτικά Κόσμου (κατά Friedman) η στρατιωτική τεχνογνωσία των αναπτυγμένων τεχνολογικά κρατών είναι θέμα χρόνου να καταλήξει σε φιλόδοξες δυνάμεις μεσαίου αναστήματος (π.χ. Τουρκία όπου η μετάδοση έχει γίνει ήδη) αλλά και σε παραστρατιωτικές οργανώσεις (π.χ. Χαμάς). 
 
Οι συνεχώς αναδυόμενες τεχνολογικές απειλές, που έρχονται ως αποκύημα των στρατιωτικών εξελίξεων στην επιστήμη του πολέμου διά χωρών της Ασίας, δύναται να μας υπενθυμίσουν πως χρειάζεται μία εγχώρια και εύκαμπτη Αρχιτεκτονική Δομή Ασφαλείας ικανή να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον των στρατιωτικών υποθέσεων. Η έρευνα, αξιολόγηση και προσαρμογή συνολικά της Ελληνικής Στρατιωτικής Σκέψης/Μεθοδολογίας σε τέτοιου είδους γεγονότα μας προετοιμάζει για μία ορθολογική λειτουργία στον μεταβαλλόμενο κόσμο στον οποίο ζούμε. Σύμφωνα με τον Max Tegmark όποιος χάσει το τρένο (”παγοθραυστικό” κατ’εμέ) της οπλοποίησης τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης θα βρεθεί σε ”χάσμα εποχής” με τις ανταγωνίστριες δυνάμεις. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.