29 Οκτωβρίου 2021

Ένας χρόνος απουσίας: Προσωπικά βιώματα από τον ιερέα της αγάπης και της φιλανθρωπίας Αρχιμανδρίτη Στέφανο Παπαθανασίου!

Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης 
Οικονομολόγος- διεθνολόγος, αρθρογράφος
ΜSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  
ethnikosagwn.blogspot.com  
 
Λιβαδειά, 29-10-2021  
 
Συμπληρώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα (21 Νοεμβρίου) ένας χρόνος από την εκδημία του αγαπητού στο χριστεπώνυμο πλήθος της Πιερίας και όχι μόνο Αρχιμανδρίτη Στεφάνου Παπαθανασίου (κατά κόσμον πατήρ Στέφανος). Για όσους το γνώριζαν προσωπικά η θλίψη για την απώλεια του ήταν πολύ μεγάλη! Το κενό που άφησε δυσαναπλήρωτο! Είχα την τιμή, όπως και αρκετοί χιλιάδες πιστοί, να είμαι πνευματικό του παιδί! Η ποιμαντική και φιλανθρωπική του δράση, στο όνομα του Θεού, απεριόριστη και πολυδιάστατη (π.χ. συνιδρυτής Συνδέσμου Υπεράσπισης Οικογενειών «Η Τιβεριάδα»)!  
 
Ήταν ιερέας που προσέφερε απλόχερα αγάπη και αλληλεγγύη στο συνάνθρωπό του. Πανταχού παρών να συνδράμει όλους! Διέρχονταν αδιάκοπα από άκρη σε άκρη το Δήμο Κατερίνης για να ποιμάνει τους πιστούς και να προσφέρει φιλανθρωπικό έργο! Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ξεπέρασε και τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας!! Χαρακτηριστικά μεγάλη ήταν η συνδρομή του στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Λιβαδειάς η ‘Αγία Ταβιθά’! Πιστοί από τη Λιβαδειά που έτυχε να γνωρίσω μου μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον!  
 
Η παρακαταθήκη που άφησε είναι πλούσια και η δράση της ζωής του, ειδικά στο σκέλος της φιλανθρωπίας, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας! Αξίζει να επισημανθεί ότι, όπως ο πατέρας Στέφανος έτσι και εμείς, δεν πρέπει να δημοσιοποιούμε τις αγαθοεργίες που πράττουμε και να τις πραγματοποιούμαι για χάρη επιδείξεως! Επίσης, οι φιλανθρωπίες πρέπει να τις υλοποιούμαι στο όνομα του Χριστού και όχι μόνο για φιλανθρωπικούς λόγους! Αλλιώς δεν έχουν αξία, καθότι δεν επωφελείται η ψυχή μας! Εξάλλου ο Χριστός μας διδάσκει ‘σοῦ δὲ ποιοῦντος ἐλεημοσύνην μὴ γνώτω ἡ ἀριστερά σου τί ποιεῖ ἡ δεξιά σου’ (Ματθαίου 6, 2-4).  
 
Δηλαδή ‘εσύ, όταν κάνεις ελεημοσύνη, ας μη γνωρίζει το αριστερό σου τι κάνει το δεξί σου χέρι’. Προσωπικά μου προσέφερε πνευματική υποστήριξη μετά τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα μου Θωμά. Στο πρόσωπό του καθρεφτίζονταν η αγνότητα και η καλοσύνη του!  
 
Κάποια από τα διδάγματά του ήταν τα εξής: 1.Υπομονή και ανοχή προς τον πλησίον και 2. Βλέπε, άκου, σιώπα και μην κατακρίνεις! Ας τα κάνουμε κτήμα στην καθημερινότητα μας για να βελτιωθούμε πνευματικά, να προσεγγίσουμε ένα μέρος του Θείου θελήματος και να αλλάξει η κοινωνία μας προς το καλύτερο!  
 
Μας παρείχε συμβουλές για όλα τα θρησκευτικά ζητήματα από τα μεγαλύτερα στα μικρότερα (π.χ. πως πρέπει να κάνουμε σωστά το σημείο του σταυρού). Προσπαθούσε να φέρει σε μεταξύ τους επαφή το πλήθος των πιστών, γι΄ αυτό και διοργάνωνε διαφόρων ειδών κοινωνικές εκδηλώσεις και φρόντιζε πάντα να μη λείπουν κεράσματα για να ευαρεστήσει τους παρόντες! Χαρακτηριστικά έλεγε ότι οι άνθρωποι μετά το πέρας των Θείων λειτουργιών πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους με ζέση (τουλάχιστον μια καλημέρα) και να μην φεύγουν βιαστικά από τους Ιερούς Ναούς χωρίς να ανταλλάσσουν ούτε μια κουβέντα! Ειδικά στα πνευματικά του παιδιά έλεγε ότι όλοι όσοι εξομολογούνται σε αυτόν είναι πνευματικά αδέρφια μεταξύ τους και ως εκ τούτου πρέπει να έχουν πολύ καλές σχέσεις ανάμεσά τους! Πρωτοφανής ήταν η αγάπη του και για τα παιδία και ο τρόπος που προσπαθούσε να τα προσεγγίσει για να αγαπήσουν το χώρο της εκκλησίας παρέχοντας σε αυτά γλειφιτζούρια!  
 
Μας λείπεις ιερέα της αγάπης, της καλοσύνης και της φιλανθρωπίας! Γνωρίζουμε όμως ότι μας προσέχεις από ψηλά στο Ουράνιο Θυσιαστήριο που διαβιείς! Κύριε Ιησού Χριστέ ανάπαυσον την ψυχή του δούλου σου πατήρ Στεφάνου! Υπεραγία Θεοτόκε, Άγιοι του Θεού και Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ πρεσβεύετε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου δούλου σου ιερέα Στεφάνου!  
 
Αύριο θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνό του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης! Ας βρεθούμε όλοι εκεί να ενώσουμε τις προσευχές μας για την ανάπαυση της ψυχής του, αγαπητού σε όλους μας, πατρός Στεφάνου!Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.