28 Οκτωβρίου 2021

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΚΟΥΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ

Γράφει η Μαίρη Καρά
 
    Με το που εισέβαλαν οι Γερμανοί στην Αθήνα -7 Απριλίου 1941 – από την Ελιά της Αθηνάς αντίκρισαν στο ακραίο σημείο του βράχου τής Ακρόπολης την γαλανόλευκη Σημαία! Δεξιά ο Παρθενώνας, αριστερά οι Καρυάτιδες και στην μέση η Εθνική Σημαία με τον μεγάλο Σταυρό. Λαμπερή και περήφανη κυμάτιζε, ενώ τα χρώματά της τονίζονταν από το Αθάνατο Μνημείο του Παρθενώνα, που στέκει αγέρωχος στους Αιώνες!
 
    Αμέσως έστειλαν ένα απόσπασμα υπό τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Έλσνιτς, να κατεβάσει την Γαλανόλευκη από τον Ιερό Βράχο και να υψώσει την Σβάστικα με τον αγκυλωτό Σταυρό. Το απόσπασμα στις 8:45 το πρωί με το δάκτυλο στην σκανδάλη των πολυβόλων έφτασε στην θέση Καλλιθέα ανατολικά του Ιερού Βράχου. Εκεί ένας απλός φαντάρος Εύζωνας φρουρούσε την Ελληνική Σημαία και ο επικεφαλής του αποσπάσματος του ζήτησε να την κατεβάσει και να του παραδώσει το Εθνικό μας Σύμβολο.  
 
    Εκείνος ατάραχος, ψυχρός και χωρίς να προδώσει την τρικυμία της ψυχής του, απλά αρνήθηκε! Οι ώρες της περισυλλογής - που είχε περάσει μόνος του μπροστά στην Σημαία - ενστικτωδώς τον παρότρυναν να πάρει την μεγάλη απόφαση και να αρνηθεί να την αποχωριστεί με ένα τεράστιο ΟΧΙ! Η μεγαλοψυχία του απλού φαντάρου σε όλη την μεγαλοπρέπειά της, κλεισμένη μέσα σε δύο συλλαβές, γραμμένες μέσα στην Ελληνική ψυχή. Μόνο αυτό πρόφερε… μια απλή λέξη, μα τεράστιας Αξίας και Ιστορικής Σημασίας!  
 
    Τότε ο λοχαγός Γιάκομπι εκνευρισμένος διέταξε έναν Γερμανό στρατιώτη να το πράξει. Ο στρατιώτης την κατέβασε κι αφού με την βοήθεια ενός συναδέλφου του την δίπλωσε πολύ προσεκτικά, την παρέδωσε στα χέρια του Έλληνα φρουρού. Ο Εύζωνας κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα με κατεβασμένο κεφάλι το διπλωμένο γαλανόλευκο ΠΑΝΙ πάνω στα χέρια του. Κι αυτόματα κι απρόσμενα τυλίχτηκε με την Σημαία, έτρεξε ως την άκρη του Ιερού Βράχου και μπρος στα μάτια των εμβρόντητων Γερμανών, ρίχτηκε μ' ένα σάλτο στον γκρεμό, βάφοντας το Εθνικό μας Σύμβολο με το τίμιο Ελληνικό αίμα του.  
 
    Οι Γερμανοί σκύβουν πάνω από το κενό: 60 μέτρα πιο κάτω, κείτεται ο Εύζωνας, νεκρός πάνω στον βράχο, σκεπασμένος με το σάβανο που επέλεξε. Οι επικεφαλής των εμπροσθοφυλάκων δύο Γερμανοί Αξιωματικοί ο αρχηγός ιππικού Γιάκομπι κι ο λοχαγός Έλσνιτς της 6ης Ορεινής Μεραρχίας χρησιμοποιούν τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών για να στείλουν μήνυμα στον Χίτλερ: «Μάϊν Φύρερ στις 27 Απριλίου στις 8 και 10 εισήλθαμε εις τας Αθήνας, επικεφαλής των πρώτων Γερμανικών τμημάτων Στρατού και στις 8 και 45, υψώσαμε την Σημαία τού Ράϊχ πάνω στην Ακρόπολη και στο Δημαρχείο. Χάϊλ, μάϊν Φύρερ».  
 
    Η Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών υποχρέωσε την προδοτική Κυβέρνηση Τσολάκογλου, να δημοσιεύσει στον Τύπο ανακοίνωση, πως ο φρουρός υπέστη έμφραγμα από την συγκίνηση. Μα οι Γερμανοί στρατιώτες είχαν συγκλονιστεί από τον ηρωϊσμό του και δεν κράτησαν το στόμα τους κλειστό.  
 
    Στις 9 Ιουνίου η είδηση δημοσιεύθηκε στην DAILY MAIL με τίτλο: "A Greek carries his flag to the death" (Ένας Έλληνας φέρει την Σημαία του έως τον θάνατο). Η θυσία του στρατιώτη έγινε αιτία να εκδοθεί διαταγή από τον Γερμανό φρούραρχο να υψώνεται και η Ελληνική Σημαία δίπλα στην Γερμανική.  
 
    Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ είναι ο 17χρονος Εύζωνας και στολή του έγινε η Σημαία μας. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, εκεί στα Αναφιώτικα ζούσαν ακόμα αυτόπτες μάρτυρες, που είδαν το παλικάρι να γκρεμοτσακίζεται μπροστά στα μάτια τους τυλιγμένο με την Γαλανόλευκη. Και κάθε χρόνο στο μνημόσυνό του στις 27 Απριλίου, άφηναν τα δάκρυά τους να κυλήσουν στην μνήμη του. ΄Εκτοτε κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να καταγράψει την μαρτυρία τους. Μας τον έκρυψαν και μας τον έκλεψαν από την Εθνική και Ιστορική μας Μνήμη.  
 
    Μα εμείς πρέπει να κλείσουμε κι αυτόν τον Εθνομάρτυρα στην ψυχή σας. Να απαιτήσουμε να γραφτεί τ' όνομά του στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας. Να το ψιθυρίζουμε έστω και βουβά μέσα μας, όταν αντικρίζουμε την Σημαία μας. Να πούμε στα παιδιά μας ότι η Σημαία, έχει βυζάξει ποταμούς Ελληνικού Αίματος, για να μπορεί αγέρωχη να κυματίζει την Τιμή και την Αξιοπρέπειά μας. Κι αυτή την αναφορά στον ξεχασμένο Ήρωα ας την αφιερώσουμε στους Γερμανούς κατακτητές μας, μήπως "ποτίσει" με ηρωϊσμό την απάνθρωπη ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ!Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.