27 Οκτωβρίου 2021

Σιγκαπούρη «Το Πρακτορείο Reuters απορεί με την έκρηξη των κρουσμάτων στη χώρα-πρότυπο του μπολιασμού. Το 30% των απωλειών ήταν πλήρως μπολιασθέντες»

Απορημένο το Πρακτορείο Reuters προσπαθεί να δώσει μία εξήγηση για την εκτίναξη των κρουσμάτων στην Σιγκαπούρη το ποστοστό εμβολιασμού της οποίας ξεπερνάει το 84%. 
 
Λίγοι έχουν απομείνει να εμβολιαστούν στην πλούσια Σιγκαπούρη μετά από μια δυναμική εκστρατεία που πέτυχε ένα επίπεδο κάλυψης που ζηλεύουν πολλά έθνη που μάχονται με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά μια αύξηση ρεκόρ θανάτων και μολύνσεων προειδοποιεί για κινδύνους που μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας.
 
Παρά τις εντολές μάσκας, τους αυστηρούς κοινωνικούς περιορισμούς και τις αναμνηστικές δόσεις του COVID-19 που είναι διαθέσιμες για περισσότερο από ένα μήνα, οι λοιμώξεις στην τελευταία επιδημία της ασιατικής πόλης-κράτους, λόγω της παραλλαγής Delta, ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών σε 280, από 55 στις αρχές Σεπτεμβρίου.  
 
«Η Σιγκαπούρη ενδέχεται να αντιμετωπίσει δύο έως τρία επιδημικά κύματα καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν ολοένα και περισσότερο», δήλωσε ο Alex Cook, ειδικός σε μοντέλα ασθενειών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS).  
 
«Μέχρι τότε, οι θάνατοι πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός εάν πολλοί από τους υπόλοιπους μη εμβολιασμένους ηλικιωμένους μπορούν να εμβολιαστούν ή περισσότεροι να λάβουν το αναμνηστικό τους εμβόλιο-3η δόση».  
 
Η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πολλές λεγόμενες χώρες COVID-zero που επέβαλε ορισμένα από τα αυστηρότερα μέτρα στον κόσμο για να συγκρατήσει τις λοιμώξεις και τους θανάτους πολύ κάτω από τους απολογισμούς οπουδήποτε αλλού.  
 
Αυτό ήταν μέρος μιας στρατηγικής αναμονής έως ότου εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των 5,5 εκατομμυρίων πολιτών της πριν από τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και την επανέναρξη μεγαλύτερης οικονομικής δραστηριότητας.  
 
Τώρα σιγά-σιγά ανοίγει ξανά τα σύνορά της, επεκτείνοντας τα ταξίδια χωρίς καραντίνα σε σχεδόν δώδεκα χώρες. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ξεκινήσει μια παρόμοια μετάβαση, ενώ η Κίνα δεν έχει προχωρήσει ακόμη.  
 
Αν και το 84% των κατοίκων της Σιγκαπούρης έχουν εμβολιαστεί πλήρως, οι περισσότεροι με δόσεις από Pfizer (PFE.N)/BioNTech ή Moderna (MRNA.O), τα εμβόλια ενδέχεται να μην προστατεύουν ορισμένους από τους πιο ευάλωτους.  
 
Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα αποτελούσαν περίπου το 30% των θανάτων τον τελευταίο μήνα, οι περισσότεροι άνω των 60 ετών με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν λιγότερη προστασία σε ηλικιωμένους και πολύ άρρωστους (!) 
 
Ωστόσο, ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών της Σιγκαπούρης με 1,77 ημερήσιους θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπους ξεπερνά τους αντίστοιχους περιοχών όπως η Ιαπωνία με 0,14, η Νότια Κορέα με 0,28 και η Αυστραλία με 0,58, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data.  
Ακολουθεί το ποσοστό των ΗΠΑ 4,96 και της Βρετανίας 1,92. 
 
Ωστόσο, οι σωρευτικοί θάνατοι ως ποσοστό του πληθυσμού εξακολουθούν να είναι μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο, με 47,5 ανά εκατομμύριο. Αυτό συγκρίνεται με τα ποσοστά 2.825,7 στη Βραζιλία και 2.202,4 στις Ηνωμένες Πολιτείες.  
 
Μετά από μια χαλάρωση των περιορισμών τον Αύγουστο, το τελευταίο κύμα της Σιγκαπούρης οδήγησε σε καθημερινές μολύνσεις αυτή την εβδομάδα σχεδόν 4.000, ή σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από την κορύφωση του περασμένου έτους.  
 
Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της πανδημίας, οι σκληροί περιορισμοί συγκρατούν τις λοιμώξεις, αλλά η αποτελεσματικότητά τους έναντι της Delta φαίνεται να μειώνεται, λένε οι ειδικοί, αν και το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά ή ήπια.  
 
«Η πραγματικότητα είναι ότι καθώς ο COVID γίνεται ενδημικός, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα νοσούν από τον COVID».  
 
Η Σιγκαπούρη θα παρατείνει ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για περίπου ένα μήνα για να μειώσει την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσαν οι αρχές αυτή την εβδομάδα.  
 
Τώρα, με σχεδόν κανέναν πολίτη της Σιγκαπούρης άνω των 12 ετών ανεμβολίαστο επικεντρώνονται στις αναμνηστικές δόσεις.  
 
«Δεν νομίζω ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα έχει κανένα αντίκτυπο στους αριθμούς των κρουσμάτων», δήλωσε ο Paul Tambyah, πρόεδρος της Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων Ασίας-Ειρηνικού.  
 
Πηγή: kourdistoportocali Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.