25 Οκτωβρίου 2021

Το Νόμπελ Φυσικής 2021 απονεμήθηκε για μια.... απλή "εικασία" σχετικά με το κλίμα

7 Οκτωβρίου 2021 του Anthony Watts -Διάβαστε το πρωτότυπο εδώ. 
 
Μετάφραση Απολλόδωρος
 
Την περασμένη εβδομάδα, ο Syukuro Manabe και ο Klaus Hasselmann μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσικής για το έργο τους που οδήγησε σε πρώϊμα υπολογιστικά μοντέλα για το κλίμα της Γης. Σε αντίθεση με πολλά επιτεύγματα που αξίζουν Νόμπελ και βασίζονται σε σκληρά δεδομένα ή σε νεοανακαλυφθείσες διαδικασίες, το αποτέλεσμα για το οποίο απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ ήταν απλώς μια εικασία- μια εικασία που δεν έχει ακόμη απάντηση, περισσότερα από 60 χρόνια μετά. 
 
Όπως αναφέρει το BBC, 
"Είναι απίστευτα δύσκολο να προβλεφθεί η μακροπρόθεσμη συμπεριφορά πολύπλοκων φυσικών συστημάτων όπως το κλίμα. Επομένως, τα μοντέλα υπολογιστών που προβλέπουν πώς θα ανταποκριθεί στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ήταν ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ως έκτακτης ανάγκης για τον πλανήτη". 
 
Το Associated Press αναφέρθηκε στο έργο του Manabe, πλέκοντας το εγκώμιο λέγοντας: "...άλλοι επιστήμονες του κλίματος αποκάλεσαν την εργασία του 1967 με τον αείμνηστο Richard Wetherald "την πιο επιδραστική εργασία για το κλίμα που έγινε ποτέ." Και, ο συνάδελφος του Manabe στο Πρίνστον Tom Delworth αποκάλεσε τον Manabe "τον Μάικλ Τζόρνταν του κλίματος". 
 
Το CNN ανέφερε, 
"Ο Manabe .... αξιοποίησε την υπολογιστική δύναμη των πρώτων υπολογιστών και την εφάρμοσε στο κλίμα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, το μοντέλο του για την κυκλοφορία του κλίματος βρισκόταν σε έναν υπολογιστή που καταλάμβανε ένα ολόκληρο δωμάτιο και είχε μόνο μισό megabyte μνήμης. Μετά από εκατοντάδες ώρες δοκιμών, το μοντέλο έδειξε ότι το διοξείδιο του άνθρακα είχε σαφή αντίκτυπο - όταν το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα διπλασιαζόταν, η παγκόσμια θερμοκρασία αυξανόταν κατά πάνω από 2°C". 
 
Πέρα από τις λαμπερές κριτικές, τους πρόχειρους πρώιμους υπολογισμούς και τους αφηρημένους ισχυρισμούς περί "πλανητικής έκτακτης ανάγκης", η ουσία είναι ότι τα κλιματικά μοντέλα τότε και τώρα εξακολουθούν να μην έχουν σίγουρη απάντηση ως προς το πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία με την προσθήκη αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρά μας. Ο λόγος; Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν τη μοναδική πιο σημαντική μεταβλητή, γνωστή ως "κλιματική ευαισθησία" (climate sensitivity), η οποία καθορίζει πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία με τον διπλασιασμό του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης. 
 
Όπως αναφέρεται στο Climate at a Glance: Climate Sensitivity, εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες συζητούν για την επίδραση της κλιματικής ευαισθησίας, λόγω της αβέβαιης φύσης της κλιματικής ανατροφοδότησης δεδομένων στα διάφορα μοντέλα. 
 
Τα μοντέλα είναι τόσο καλά όσο και τα δεδομένα που τα τροφοδοτούν. Η φράση GIGO ή garbage in, garbage out (σκουπίδια μέσα, σκουπίδια έξω) χρησιμοποιείται συχνά στην κοινότητα της μοντελοποίησης και της ανάλυσης δεδομένων. 
 
Η δήλωση των μελλοντικών προβλέψεων για την υπερθέρμανση του πλανήτη ως "εδραιωμένη επιστήμη" απαιτεί έναν αρκετά ακριβή υπολογισμό των μελλοντικών θερμοκρασιών. Ωστόσο, από τότε που προσδιορίστηκε για πρώτη φορά η "κλιματική ευαισθησία" πριν από 40 και πλέον χρόνια, οι επιστήμονες και τα κλιματικά μοντέλα έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ευρύ φάσμα πιθανών μελλοντικών θερμοκρασιακών προτύπων. Οι εκτιμήσεις σε μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους κυμαίνονται από 0,8°C αύξηση της θερμοκρασίας έως σχεδόν 6,0°C αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2100. 
 
Δείτε το σχήμα.
 
Εκτιμήσεις για την ευαισθησία του κλίματος από νέες έρευνες που ξεκίνησαν το 2009. Σημειώστε ότι με μπλε χρώμα, δύο μελέτες που χρησιμοποιούν πραγματικά δεδομένα του πραγματικού κόσμου για να συμπεράνουν τιμές κλιματικής ευαισθησίας μεταξύ 0,8 και 1,3°C, πολύ χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις που βασίζονται στα μοντέλα. Διάγραμμα του Anthony Watts. 
 
Ένα τόσο μεγάλο εύρος αβεβαιότητας σημαίνει ότι οι προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων για τη θερμοκρασία παραμένουν αμφίβολες, στην καλύτερη περίπτωση. Είτε το κλιματικό σας μοντέλο είναι μια ακατέργαστη απόδοση που τρέχει σε έναν αρχαίο υπολογιστή, είτε ένα πολύπλοκο μοντέλο σε έναν νέο υπερυπολογιστή που μπορεί να κάνει δισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, αν δεν έχετε την πραγματική τιμή της κλιματικής ευαισθησίας για να χρησιμοποιήσετε στις εξισώσεις, το τελικό σας αποτέλεσμα θα είναι πάντα μια εικασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το εύρος τιμών στο σχήμα είναι τόσο ευρύ. 
 
Αν οι επιστήμονες του κλίματος δεν κατανοούν αρκετά καλά την ατμόσφαιρα της Γης ώστε να καθορίσουν μια πραγματική τιμή κλιματικής ευαισθησίας για την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου και δεν κατανοούν και δεν γνωρίζουν πώς να μοντελοποιήσουν τους άλλους παράγοντες που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή, όπως τα σύννεφα, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων για τη μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας που βασίζονται σε μια τόσο αβέβαιη τιμή; 
 
Και αυτό είναι που έχουμε - μια αβέβαιη εικασία που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.
 
Ο φυσικός Lubos Motl δεν μάσησε τα λόγια του όταν έγραψε για το βραβείο στον ιστότοπό του: 
"Αλλά ακόμη και αν οι δύο άνδρες άξιζαν ένα τέτοιο βραβείο, που δεν το αξίζουν, είναι απολύτως ασυγχώρητος ο τρόπος με τον οποίο δικαιολογήθηκε το βραβείο. Δικαιολογήθηκε με λέξεις-κλειδιά (εννοώ ιδιαίτερα την ανούσια προληπτική φράση "υπερθέρμανση του πλανήτη") που είναι σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές που χρησιμοποιούνται στην αιτιολόγηση του Νόμπελ Ειρήνης για καθαρούς απατεώνες όπως ο Al Gore. Με αυτόν τον τρόπο, το βραβείο Νόμπελ αυτοκτόνησε και δεν θέλω να ξανακούσω γι' αυτό. Το πολιτικό κίνητρο αυτού του βραβείου είναι 100% προφανές". 
 
Δικτυογραφία  
Climate sensitivity estimates from new research beginning in 2009. Note that in blue, two studies using actual real-world data to infer climate sensitivity values between 0.8 and 1.3°C, far lower than model-based estimates. Diagram by Anthony Watts.
https://climaterealism.com/2021/10/the-2021-nobel-prize-in-physics-was-awarded-for-making-a-guess-about-climate/



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

............ Επομένως, τα μοντέλα υπολογιστών που προβλέπουν πώς θα ανταποκριθεί στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ήταν ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ως έκτακτης ανάγκης για τον πλανήτη". ......
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Κ Η''ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ '' ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΝΟΗΤΟ ΚΟΥΜΠΑΚΙ.
ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΑΝ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ....ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.
ΕΙΠΑΜΕ .....ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.