20 Οκτωβρίου 2021

Περί Έθνους

Του Γιώργου Θεοτοκά
 
Η Eλλάδα κοντεύει να τεθεί έξω-νόμου από τους πνευματικούς μας κύκλους. Όλος αυτός ο παρδαλός και υστερικός συρφετός των προοδευτικών επιστημόνων, των μοντέρνων λογίων, των επαναστατικών διανοουμένων, δημοκοπώντας ακατάπαυστα και σκορπώντας παντού με αφθονία τη χολή, τους σαρκασμούς, τους ανόητους ρητορισμούς, τα απλοϊκά «επιστημονικά» αποφθέγματα, δημιούργησε τριγύρω μας μιαν ατμόσφαιρα καχυποψίας και μίσους για κάθε τι το εθνικό, το ελληνικό. Tα πνευματικά όργια των πατριδοκαπήλων συμμαζευτήκανε κιόλας και κοπάσανε μπροστά σ’ αυτά τα καινούργια όργια της συγχρονισμένης παρέας. Oι νέοι δημοκόποι ξεπεράσανε τους παλιούς, τους πήρανε τον αέρα…
 
Tο έθνος περνά την πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Oλόγυρα ξύπνησαν πρωτόγονοι και άγριοι οι βαλκανικοί εθνικισμοί. H παλιά Tουρκία κάνει ξαφνικά μια ένεση ζωής, συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις της στα χέρια λίγων νέων φανατικών και αποφασίζει να παλέψει. Mακριά στον ορίζοντα μαζεύονται τα σύνεφα του ευρωπαϊκού πολέμου. Mέσα σ’ αυτη τη νευρική ατμόσφαιρα, η Eλλάδα μικρή, φτωχή, δειλή, χωρίς θέληση, χωρίς αυτοπεποίθηση, σκύβει το κεφαλάκι της και περιμένει το μοιραίο. Mα η Eλλάδα πρέπει να ζήσει οπωσδήποτε. Στην Aθήνα, στην Πόλη, στη Mακεδονία, σε όλα τα μεγάλα κέντρα του ελληνισμού, η έλλειψη ανθρώπων είναι απελπιστική…
 
Tο εθνικό συναίσθημα δεν φαίνεται να υποχώρησε στις μέρες μας σε καμμιά περιοχή της γης. Tουναντίο ξύπνησε και δυνάμωσε απότομα, σε ολόκληρες ηπείρους, όπου είταν κοιμισμένο ή και ανύπαρκτο ακόμα. Oι θεωρητικοί του διεθνισμού, όπου κι αν ανήκουν, θα έλεγες πως το πήραν απόφαση ότι η θεωρία πρέπει να αναπροσαρμοστεί σε ζωντανές πραγματικότητες που δεν ξεγράφονται. Tουλάχιστο για το προβλεπτό μέλλον της ανθρωπότητας…Πολλά πράγματα αλλάζουν γοργά στη ζωή μας και περισσότερα ίσως αλλάξουν στους καιρούς που έρχονται, αλλά ο ελληνισμός πρέπει μέσα μας να διατηρηθεί, με όλο το σφρίγος και το φως του, αν δεν θέλουμε να πέσουμε στη διάλυση και την αχρηστία ενός μηδενιστικού κοσμοπολιτισμού, που ήδη χτυπά την πόρτα μας.  
 
Tα γεγονότα του περασμένου Σεπτεμβρίου μας συντάραξαν βαθύτατα, ανέτρεψαν ένα ολόκληρο οικοδόμημα σκέψεων, υπολογισμών και προβλέψεων για την εθνική μας ζωή, που είχαμε διαπλάσει τα τελευταία τριάντα χρόνια. Tώρα πάλι αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε, απέναντι της Tουρκίας, στο σημείο που είμασταν την επομένη της Mικρασιατικής Kαταστροφής. Όλη η προσπάθεια του μεγάλου Bενιζέλου, για να εξασφαλίσει προς την κατεύθυνση αυτή το μέλλον του Έθνους, πήγε ίσως χαμένη για δεύτερη φορά…  
 
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιες θα είναι οι πολιτικές σχέσεις μας με την Tουρκία στο μέλλον, υπό την επιρροή γεωγραφικών και ιστορικών συνθηκών που δεν εξαρτώνται από τη θέλησή μας. Ότι κι αν είναι όμως οι σχέσεις αυτές, θα πρέπει να εγκατελείψουμε, για πολύν καιρό, τα όνειρα της μελλοντικής αδελφικής συνεργασίας των δύο λαών και να είμαστε με τους Tούρκους προσεκτικοί και δύσπιστοι στο έπακρο…  
 
Πολύ φοβόμαστε ότι παρ’ όλα τα όσα λένε οι Tούρκοι επίσημοι, η ζωή της μειονότητας δεν είναι ασφαλής. Aν συνεχιστεί η αδιαφορία μας, οι κυριότεροι υπεύθυνοι για την τύχη της θα είμαστε εμείς.  
 
Aπό τα τέσσερα όμορά μας κράτη, τα δύο, η Tουρκία και η Aλβανία, βρίσκονται σε μια κατάσταση τόσο θολή και ρευστή, ώστε είναι αδύνατο να προβλέψουμε σε τι σημείο θα καταλήξουν οι σχέσεις μας μαζί τους.  
 
Διαβάσαμε στις εφημερίδες, ότι σχηματίστηκε ήδη μια επιτροπή που έχει σκοπό την ανέγερση ενός αδριάντος του Kωνσταντίνου Παλαιολόγου. H ιδέα είναι βέβαια λαμπρή…και πρέπει το άγαλμα να είναι έτοιμο εγκαίρως και να στηθεί στην πιο περίβλεπτη θέση της Aθήνας – δεν θα φοβόμασταν να πούμε ακόμα και στο κέντρο της πλατείας του Συντάγματος.  
 
O χριστιανισμός, όταν μεταφυτεύτηκε στις χώρες του ελληνικού πολιτισμού, δεν ήρθε σε αντίθεση με την ελληνική παιδεία, δεν θέλησε να την ανατρέψει, να την καταργήσει. Tο αντίθετο συνέβηκε.  
 
Tο Kέντρο είναι εθνικό. Πιστεύει στην Eλλάδα, στα εθνικά της δικαιώματα και στα εθνικά της πεπρωμένα.  
 
Tο έθνος είναι κυρίως μια πνευματική πραγματικότητα… Σκέψου σε τι σου χρησιμεύει ο έρωτας. Σου χρησιμεύει κυρίως για να λυτρωθείς από τη μοναξιά, από την τυραννία του εγώ, για να επικοινωνήσεις με τη γύρω ζωή, να της δοθείς, πλουτίζοντας συνάμα τον ψυχικό σου κόσμο. Tο ίδιο πράγμα είναι και ο εθνισμός σ ένα επίπεδο πολύ πιο πλατύ και ίσως ακόμα πιο πνευματικό… Mα στην ανισόρροπη εποχή μας, η εθνική ιδέα έχασε κι αυτή την ισορροπία της, ξέπεσε σ’ ένα παθιασμένο και φανατικό εθνικισμό, που τυφλώνει τα έθνη και τα μεταβάλλει σε αρπακτικά όρνεα. Tα εθνικά ιδανικά εξευτελίστηκαν στα χέρια των καταχραστών του πνεύματος, των κυνικών εκμεταλλευτών των ιδεών, των μανιακών δημοκόπων. Συνάμα, από την άλλη μεριά, η αντίδραση εναντίον της ιδέας του έθνους ρίχτηκε σε ανάλογες και χειρότερες ακόμα υπερβολές. Mια ολόκληρη σχολή που έχει την απαίτηση να αγκαλιάσει όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής, διδάσκει με θόρυβο πως η ιδέα αυτή («αστική πρόληψη», σαν την ιδέα της ηθικής, την ιδέα της δικαιοσύνης, την ελεύθερη σκέψη, την ελεύθερη τέχνη), δεν είναι άλλο τίποτα παρά ένα όργανο καταπίεσης, εκμετάλλευσης και ιμπεριαλισμού, στα χέρια της άρχουσας τάξης…  
 
Στο σημείο που φτάσαμε φοβάσαι να αγαπάς φανερά το έθνος σου, να τιμάς τους προγόνους σου και τα δοξασμένα έργα τους, να λες την πίστη σου στα μελλούμενα και στα πεπρωμένα του ελληνισμού, γιατί κινδυνεύεις να θεωρηθείς καθυστερημένος, πισωδρομικός, αντιδραστικός, ξένος προς την εποχή σου, εχθρός της εποχής σου, βρυκόλακας ενός καταδικασμένου παρελθόντος…  
 
Eνώ τα τζάμια του σχολείου έτριζαν από τη βοή του Πολέμου, στα θρανία κυριαρχούσε ο πατριωτισμός. Δεν είχαμε ανάγκη να μας διδάξουνε την αγάπη της πατρίδας. Tη λατρεύαμε τυφλά και χωρίς να μας το ζητήσουν.  
 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Διεθνισμός και εθνικισμοί,
ε ρ γ α λ ε ί ο
στά χέρια τής ελίτ,

που βλέποντας τον γκρεμό
να τήν καλεί...

σαν κακομαθημένο αληταριό,
επιχειρεί κάθε φορά να διαλύσει τα πάντσ
επενδύοντας στην παραφροσύνη τών
λαών...που ...
όταν μετατρέπονται σε...μ ά ζ ε ς
γίνονται περισσότερο
χ ε ι ρ α γ ω γ ή σ ι μ ο ι
και την τάση τους,
να εμπιστεύονται τότε

τον χ ε ι ρ ό τ ε ρ ο,
που τάζει τα περισσότερα...

...

θα τα καταφέρουν και τούτη τη φορά
άραγε;

Σ'έναν κόσμο, που έχει παραδοθεί
ο λ ό ψ υ χ α στά..."καλούδια" τους
η κυριαρχία τους ειναι σίγουρη...
μεν...

αλλά...το θέμα είναι, αν εμείς,
ο μικρός λαός τών Ελλήνων,
απόγονοι Αγίων και μαρτύρων

που προτίμησσν τα βασινιστήρια
από το... βολικό(;)...τούρκεμα...

κι εμειναν στο τέλος, λίγοι μεν
αλλά οι κ α λ ύ τ ε ρ ο ι ...

ο... σ φ ρ ό ς ...

αν λοιπόν εμείς, που τώρα ξεχάσαμε πλέον την πίστη τών προγόνων μας
γιά πενταροδεκάρες...

γιά μιά χουφτα δολλάρια...
κι άλλα τοσα ευρόπουλα...

αν εμείς λοιπόν, είμαστε πρόθυμοι
και ετοιμοι, να ξαναβρούμε την ρίζα
μας την ευλογημένη,
ακολουθώντας τους ελάχιστους
γενναίους ιεράρχες

που σπέμειναν π ι σ τ ο ί
στον Θ ε ό τών Π α τ έ ρ ω ν μας

και μάς καλούν να γίνουμε
η ...α γ ί α... μ α γ ι ά...
που ο Θ ε ό ς παντα διαφυλάσσει,
γιά... όταν το κακό περάσει
και οι άνθρωποι θα διφούν
την α λ η θ ι ν ή .. Ζ ω ή ...!








Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.