17 Οκτωβρίου 2021

Για μαζωχτείτε να δούμε πόσοι ΔΕΝ είμαστε…

Γράφει ο Καταχανάς
 
Από την 23η Οκτωβρίου 2021, ξεκινάει η απογραφή του πληθυσμού στην Ελλάδα. Μία διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια και πρόκειται να διαρκέσει ως τα μέσα Νοεμβρίου.
 
Κεντρικό σύνθημα της απογραφής το «Ολοι Μετράμε», το οποίο θυμίζει έντονα το προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ «Ολοι μαζί μπορούμε». Αν και προσωπικά, δεν έχω καταλάβει γιατί μία διαδικασία απογραφής θα πρέπει να έχει και σύνθημα…  
 
Η νέα απογραφή ωστόσο, θα έχει και μία καινοτομία: θα γίνει ηλεκτρονικά, σε σχετική πλατφόρμα, όπου ο κάθε ένας από εμάς καλείται να συμπληρώσει μια φόρμα. Οσοι, για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά την απογραφή, θα δεχτούν επίσκεψη στο σπίτι τους από συνεργείο της ΕΛΣΤΑΤ το οποίο θα φοράει συγκεκριμένη στολή.  
 
Το 2011, είχαμε πολλά «παρατράγουδα» με την απογραφή του πληθυσμού. Πολλοί ήταν εκείνοι που ουδέποτε καταμετρήθηκαν (μεταξύ αυτών κι ο υποφαινόμενος). Αυτό και μόνο το γεγονός, κάνει την απογραφή αναξιόπιστη. Από μαρτυρίες φίλων και γνωστών μου, οι τότε απογραφείς, όχι μόνο δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αλλά επεδείκνυαν αδιαφορία γενικώς.  
 
Πώς θα γίνει η ηλεκτρονική απογραφή;
 
Σύμφωνα με τον επί κεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιο Θανόπουλο, «Την περίοδο από 23 Οκτωβρίου έως τα μέσα του Νοεμβρίου, οι περίπου 60.000 απογραφείς θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία (ήδη από την απογραφή κτιρίων που προηγείται οι ερευνητές γνωρίζουν σε ποια σημεία της χώρας εντοπίζονται κατοικίες). Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό του και τα μέλη του νοικοκυριού του, καθώς και για την κατοικία του. Αρκεί ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού για την πραγματοποίηση της διαδικασίας, δεν είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των μελών του νοικοκυριού. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις/διευκρινίσεις«. (πηγή: News247)  
 
Και κάπου εδώ, αρχίζουν τα ερωτήματα:  
  • Στην εν λόγω απογραφή, θα προσμετρηθούν και οι λαθρομετανάστες που μένουν σε δομές;
  • Αν «όχι», για ποιο λόγο;  
  • Αν «ναι», θα τους εντάξουν στο ελληνικό δυναμικό της Χώρας;  
  • Οι λαθρομετανάστες που μένουν σε σπίτια κατά ομάδες, θα καταμετρηθούν;  
  • Οι Ελληνες ναυτικοί που αυτό το διάστημα θα βρίσκονται εν πλω, με ποια διαδικασία θ’ απογραφούν;  
  • Οι αλλοδαποί ναυτικοί οι οποίοι δηλώνουν τόπο κατοικίας την Ελλάδα και εκείνο το διάστημα θα βρίσκονται εν πλω, θ’ απογραφούν; Αν «ναι», με ποια διαδικασία;   
  • Οι αλλοδαποί ναυτικοί που εργάζονται σε πλοία ελληνικών συμφερόντων αλλά δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, θα συμπεριληφθούν στην απογραφή;  
  • Τα σπίτια που είτε γκρεμίστηκαν, είτε θεωρούνται ακατάλληλα για κατοικία εξ αιτίας των πρόσφατων σεισμών, θα συμπεριληφθούν στην απογραφή;  
  • Με δεδομένο ότι στα όσα αναφέρει ο κ. Θανόπουλος, θα καταμετρηθούν και τα καταλύματα, τα αντίσκηνα που φιλοξενούνται οι ανεμβολίαστοι σεισμοπαθείς, θα συμπεριληφθούν στην καταμέτρηση; 
Οι πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι η ηλεκτρονική διαδικασία έχει πάντα πολλά κενά και πολλά προβλήματα. Ανά πάσα στιγμή η πλατφόρμα μπορεί να πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, διότι είναι τοις πάσι γνωστό ότι το τείχος ασφαλείας των κρατικών ιστοσελίδων είναι για γέλια. Συνεπώς γεννάται ένα ακόμα ερώτημα: Ποιος διασφαλίζει υπεύθυνα ότι η όλη διαδικασία αλλά τα αποτελέσματα θα είναι ακέραια;  
 
Οπως το βλέπω, πάλι αλαλούμ και μπάχαλο θ’ απολαύσουμε και πάλι δε θα καταμετρηθούν κάποιοι… 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.