16 Οκτωβρίου 2021

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΠΑΡΡΗΣΙΑ

Γράφει η Μαίρη Καρά
 
    Γενικά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα! Φυσικά… αφού είμαστε Έλληνες! Αυτό τα λέει όλα! Καμαρώνουμε με παρρησία για τα προτερήματά μας, για τα πνευματικά χαρίσματά μας, για την ξεχωριστή Φυλή μας, για το ένδοξο Έθνος μας… και καλά κάνουμε. Τα θεωρούμε δεδομένα πλεονεκτήματα, αφού γεννηθήκαμε Έλληνες.
 
    Είμαστε περήφανοι για τις Ιστορικές ρίζες μας, για τους ένδοξους Αρχαίους προγόνους μας… (μα είμαστε και ένδοξοι απόγονοί τους;), για τα Αθάνατα μεγαλουργήματα που βρήκαμε έτοιμα, για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για την λαϊκή μας παράδοση, για όλα τα πρώην, μα για τα νυν… αόρατα, άλλα λόγια ή όπως συνήθως… μιλιά;
 
    Νυν και αεί στους αιώνες έτσι θα πορευόμαστε, αφού εκτός από μια δεκαετία πνευματικής ανάπτυξης σχεδόν σε όλες τις Τέχνες, έκτοτε δεν αναδείξαμε καμιά άλλη πηγή δημιουργίας και πολιτιστικής προόδου. Στηριζόμασταν πάντα στα επιτεύγματα πρώην διανοουμένων, που άφησαν το στίγμα τους στα Γράμματα και στις Τέχνες.  
 
    Τι είμαστε οι νυν; Ικανοί συνεχιστές του Εκπολιτιστικού Οράματος των Αρχαίων Φιλοσόφων; Εμπνευστές νέας πνευματικής ώθησης στις νεότερες γενιές, για να εκφράζει με παρρησία τις ανησυχίες με τα ταλέντα της; Στην σφαίρα της φαντασίας… γιατί απουσιάζουμε στην δημιουργία.  
 
    Αιωρείται τάση εξέλιξης σε κάποιους από τους τομείς της κοινωνίας μας και δεν το καταλάβαμε; Άραγε σε ποιο κρυφό φυτώριο εκπαιδευτικής Αναγέννησης καλλιεργείται σεμνά και εποικοδομητικά τέτοιο φιλοσοφικό ή κοινωνικό ρεύμα; Γιατί πνευματικό φύσημα και αέρας Εθνολογικής Αναζωογόνησης, δεν μύρισε ακόμα στην πατρίδα μας. 
 
    Πλείστοι Νέο-Ελληνες δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για την νέα Κατοχή της Ελλάδας. Απέχουν από την προστασία των Εθνικών Συμβόλων, μα τα επικαλούνται με εγωιστική παρρησία. Ενώ οι Αγωνιστές πατριώτες αποδεικνύουν την αγάπη τους προς την πατρίδα, με έργα και με παρρησία την υπερασπίζονται. Σε τι διαφέρουν οι μεν από τους δε, αφού ανήκουν στην ίδια Φυλή;  
 
    Προφανώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, πως η παρρησία αφορά την θαρραλέα και ειλικρινή εξωτερίκευση των σκέψεων του Έλληνα, που αψηφά τον φόβο, την δειλία και τις σκοπιμότητες, όταν τον μπλοκάρουν και δεν του επιτρέπουν να εκδηλώσει ελεύθερα τις σκέψεις του.
 
    Η λέξη είναι σύνθετη από το παν και το ρήση, που σημαίνει ελευθερία λόγου, το να έχει κάποιος το θάρρος να τα λέει όλα με το όνομά τους. Η παρρησία προϋποθέτει πνευματική και ψυχική γενναιότητα, Ελληνικό τρόπο ζωής με το Ελληνικό Αξιακό Σύστημα και αταλάντευτη πίστη στις Αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
 
    Η παρρησία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε κοινωνικά περιβάλλοντα, που επικρατεί η κολακεία, η υποκρισία, η ψευδολογία, η ευνοιοκρατία. Η πλειοψηφία του νυν Ελληνικού λαού αποδεικνύεται ανεπαρκής και κατώτερη των περιστάσεων για την παρρησία, αλλά και ανέτοιμη για να την δεχτεί με σύνεση, από τους συμπολίτες της.  
 
    Η ανάδειξη του Εγώ, ο ναρκισσισμός, η απουσία ήθους, το κυνήγι καριέρας και χρήματος, αποδεικνύονται περιοριστικοί παράγοντες για την ευδοκίμηση της παρρησίας. Ενώ αντίθετα, βρίσκει πρόσφορο έδαφος και ευδοκιμεί στο μυαλό αφελών κατοίκων της κυριευμένης Ελλάδας ο Φόβος και η ανασφάλεια για το μέλλον. Είναι το αποτέλεσμα της Άγνοιας, για τις πολιτικές παρανομίες, για τα πενιχρά οικονομικά τους, για την διαβίωσή τους στο σκοτεινό τούνελ της Κατοχικής κατηφόρας τους.  
 
    Τι θα κάνουν τελικά οι αδιάφοροι Νεοέλληνες; Πότε θα συνέλθουν από την παραπληροφόρηση της νεοταξικής προπαγάνδας; Πότε θα ξυπνήσει μέσα τους η Εθνική Περηφάνεια και Ομοψυχία, ώστε να αποτινάξουν τον ζυγό από πάνω τους; Μήπως φαντάζονται, πως είναι δυνατόν οι τύραννοί τους πολιτικοί, θα γίνουν και Σωτήρες τους;  
 
    Μ' αυτό το μυαλό κοιμούνται, ακόμα και τώρα που είναι Φως Φανάρι, πως κανένας πολιτικός δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα. Όλοι τον ρόλο τους παίζουν… αυτόν για τον οποίον εκπαιδεύτηκαν και επιλέχτηκαν για να αφανίσουν τον Ελληνισμό. Κι αυτόν εκτελούν, μαζί και τον Ελληνικό λαό. Οι Έλληνες… πότε θα αντιδράσουν με ΠΑΡΡΗΣΙΑ;Share

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...


ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΝΑΣ ΑΝΑΔΕΛΦΟΣ ΛΑΟΣ, ΜΕ ΠΑΡΡΗΣΙΑ, ΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, ΜΕ ΕΥΤΟΛΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΝΟ ΘΑ ΞΑΝΑΣΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΗ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ...

ΙΔΕΤΕ.

ΤΟ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ «ΓΡΑΙΚΩΝ - ΘΑΝΟΣ ...http://koukfamily.blogspot.com › blo...·
1 Jan 2020 — ΤΟ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ «ΓΡΑΙΚΩΝ» ΕΛΛΗΝΩΝ (Β μέρος) ...


ΤΟ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ «ΓΡΑΙΚΩΝ - ΘΑΝΟΣ ...https://koukfamily.blogspot.com › bl...·
1 Jan 2020 — Με την ονομασία Γραικός αποκαλούνταν παλιότερα οι Έλληνες. ... ο Απολλόδωρος κ.α. αναφέρουν ότι οι Έλληνες πριν λέγονταν Γραικοί, ..

«Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω». Αθανάσιος Διάκος.»

ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ....

ΓΡΑΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΙΖΩΜΕΝΕΣ ΙΕΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΥΡΡΑΣ, ΑΦΘΑΡΤΕΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ.... ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ...ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΡΙΖΩΣΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ...

«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι-ξηλείψη,
κανένας, γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη! 9η Ιουλίου 1821. Β. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ.

Με την ονομασία Γραικός αποκαλούνταν παλιότερα οι Έλληνες. Κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Γραικός ήταν ήρωας, γιος της Πανδώρας και του θεού Δία..Σύμφωνα με μια αρχαία ελληνική παράδοση από τα χρόνια του Ησιόδου, η Πανδώρα, η κόρη του Δευκαλίωνα, γέννησε από τον έρωτά της με τον Δία τον γενναίο Γραικό. Ο Δευκαλίων ήταν ο βασιλιάς της Φθιώτιδας και ήρωας του μύθου του ελληνικού κατακλυσμού. Σύμφωνα με τον Ησίοδον. Κι η κόρη στον οίκο του ευγενή Δευκαλίωνα, η Πανδώρα με τον πατέρα Δία, τον οδηγό των Θεών όλων, σμιγμένη στην αγάπη γέννησε το χαιρομαχητή Γραικό.

Ο Αριστοτέλης, το Πάριο χρονικό, ο Απολλόδωρος κ.α. αναφέρουν ότι οι Έλληνες πριν λέγονταν Γραικοί, πρβ: «πρώτον μεν Γραικοί νυν δε Έλληνες» (Πάριο Χρονικό). Ειδικότερα, ο Απολλόδωρος λέει ότι οι πέτρες που πετούσαν πίσω τους ο Δευκαλίωνας και η γυναίκα του Πύρρα και γίνονταν άνθρωποι λέγονταν Γραικοί και μετά μετονομάστηκαν σε Έλληνες από τον βασιλιά Έλληνα, γιο του βασιλιά Δευκαλίωνα, πρβ «ὁ δὲ αἱρεῖται ἀνθρώπους αὐτῷ γενέσθαι. καὶ Διὸς εἰπόντος ὑπὲρ κεφαλῆς ἔβαλλεν αἴρων λίθους, καὶ οὓς μὲν ἔβαλε Δευκαλίων, ἄνδρες ἐγένοντο, οὓς δὲ Πύρρα, γυναῖκες. ὅθεν καὶ λαοὶ μεταφορικῶς ὠνομάσθησαν ἀπὸ τοῦ λᾶας ὁ λίθος. γίνονται δὲ ἐκ Πύρρας Δευκαλίωνι παῖδες Ἕλλην μὲν πρῶτος, ὃν ἐκ Διὸς γεγεννῆσθαι "ἔνιοι" λέγουσι, "δεύτερος δὲ" Ἀμφικτύων ὁ μετὰ Κραναὸν βασιλεύσας τῆς Ἀττικῆς, θυγάτηρ δὲ Πρωτογένεια, ἐξ ἧς καὶ Διὸς Ἀέθλιος. Ἕλληνος δὲ καὶ νύμφης Ὀρσηίδος Δῶρος Ξοῦθος Αἴολος. αὐτὸς μὲν οὖν ἀφ᾽ αὑτοῦ τοὺς καλουμένους Γραικοὺς προσηγόρευσεν Ἕλληνας, τοῖς δὲ παισὶν ἐμέρισε τὴν χώραν»(Απολλόδωρος, Α, 7, 1 – 3)

Τῆς ἱστορίας μας φέγγουν τρεῖς χιλιάδες χρόνια,
Ὀρθοί! Καὶ πρόβαλε ἀπὸ τώρα τὸ παλάτι
στὸν τόπο ἐκεῖ ποὺ λύθηκαν τὰ κακὰ μάγια,
κι ὁ φοίνικας ξαναγεννιέται ἀπὸ τὴ στάχτη.
Στὶς ἀμμουδιὲς τῆς Μέκκας διῶξέ το ἥλιε,
τὸ μισοφέγγαρο μακριὰ ἀπ᾿ τὸν οὐρανό μας...
Ἂν πρέπει νὰ πεθάνουμε γιὰ τὴν Ἑλλάδα,
θεία εἶν᾿ ἡ δάφνη! Μία φορὰ κανεὶς πεθαίνει.

Απόσπασμα από το καταπληκτικό ποίημα Ὁ ἑλληνικὸς ὕμνος
Mistral (βραβεῖο Νόμπελ λογοτεχνίας 1904)
μετάφραση: Κωνσταντῖνος Παλαμᾶς

Α.Α.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.