18 Ιουλίου 2021

Το σχέδιο για την απόκτηση της θαλάσσιας κυριαρχίας είναι «αγώνας ζωής και θανάτου»

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς 
 
Είναι στρατηγικό αξίωμα, ότι το αντικείμενο του ναυτικού πολέμου πρέπει πάντα να είναι άμεσα ή έμμεσα είτε η εξασφάλιση του ελέγχου της θάλασσας είτε για να αποτρέψουμε τον εχθρό να εξασφαλίσουμε αεροναυτική κυριαρχία με σκοπό την απαγόρευση εισόδου περιοχής. Η εξασφάλιση του ελέγχου της θάλασσας, ωστόσο, δεν συνεπάγεται πάντα την αναζήτηση του εχθρικού στόλου και την εξάλειψή του στη μάχη.
 
Τι μπορούν να προσφέρουν ο Θουκυδίδης και άλλα κλασικά έργα σχετικά με τη θαλάσσια ισχύ και τη ναυτική στρατηγική για την κατανόηση της στρατηγικής κατάστασης της Ελλάδας σήμερα;  
 
Ο Θουκυδίδης του 21ου αιώνα σίγουρα θα προειδοποιούσε για τη μεταβαλλόμενη ισορροπία της ναυτικής ισχύος. Πολλοί σχολιαστές περιγράφουν τη σημερινή εποχή ως μια «άνοδο νέων δυνάμεων», στην οποία η κατανομή της ισχύος μετατοπίζεται, και ιδιαίτερα στον ζωτικό μας χώρο απομακρύνεται από την ελληνική κυριαρχία στη θάλασσα. Η φιλοδοξία της Τουρκίας να διεκδικήσει μια ηγετική περιφερειακή δύναμη, να οδηγήσει σε ένα Νέο-Οθωμανικό κόσμο, εκδηλώνεται στη ναυτική συσσώρευση αυτής της χώρας. Η δυναμική αύξηση των τουρκικών δυνατοτήτων για την καταπολέμηση των θαλάσσιων κοινών είναι ένα ενδεικτικό σημάδι του πόσο αποφασισμένοι είναι οι διαμορφωτές πολιτικής της Τουρκίας να ανταγωνιστούν στην περιφερειακή σκηνή. 
 
Η αναφερόμενη φιλοδοξία της Τουρκίας να κατέχει στόλο ανοικτής θάλασσας με αεροπλανοφόρο είναι εξίσου μια δήλωση εξωτερικής πολιτικής πρόθεσης, αλλά είναι και ένα σχέδιο για την ενίσχυση των ναυτικών της δυνατοτήτων. Η κατασκευή και η συντήρηση ενός τόσο μεγάλου ναυτικού θα αποδειχθεί δαπανηρή, απαιτώντας σημαντική μακροπρόθεσμη δέσμευση πόρων. Η αύξηση του τουρκικού πληθυσμού σε σχέση με την υπογεννητικότητα που μαστίζει την Ελλάδα και η ταχέως αυξανόμενη βιομηχανική παραγωγή της, σημαίνει ότι η Τουρκία θα απαιτήσει περιφερειακή επιρροή, προς όφελός τους στις αγορές και επίσης προσπάθεια να αυξήσει τη σχετική διεθνή ισχύ της. Υπάρχει ένας αναπόφευκτος κρίκος στην αλυσίδα της λογικής ακολουθίας όπως βιομηχανία, αγορές, έλεγχος [υπερπόντιων εδαφών], ναυτικό, βάσεις.  
 
Η δέσμευση του καθεστώτος για την οικοδόμηση του ναυτικού μιας περιφερειακής δύναμης παρουσιάστηκε εμφανώς στην αναθεώρηση του στόλου της Τουρκίας από το 1996, τότε που άρχισε να σκέπτεται το σχέδιο υλοποίησης «Γαλάζια Πατρίδα». Η παρέλαση των πλοίων και των αεροσκαφών που με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος Ερντογάν παρουσιάζει στα θεάματα του εθνικισμού που επιδεικνύει πρέπει να προειδοποιήσει τις παγκόσμιες δυνάμεις για την αστάθεια που διαμορφώνεται. Συνδέοντας τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας με την αναθεώρηση του στόλου, ο Ερντογάν διακήρυξε ότι η οικοδόμηση «ενός ισχυρού και σύγχρονου ναυτικού είναι ένα σημαντικό σημάδι ενός κορυφαίου στρατού». Οι δημόσιες δηλώσεις του Ερντογάν αντικατοπτρίζουν πιστά τις πεποιθήσεις του σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της θαλάσσιας ισχύος και του εθνικού μεγαλείου που εκφράζεται σε όλες του τις ομιλίες.  
 
Τον 21ο αιώνα, η ανθρωπότητα έχει εισέλθει στην εποχή της μεγάλης κλίμακας εκμετάλλευσης της θάλασσας. Η ιστορία και η εμπειρία λένε ότι μια χώρα θα αυξήσει την εθνική της ισχύ αν ελέγχει τις θάλασσες που την περιβάλουν και θα τη μειώσει αν τις παραδώσει. Ένα ισχυρό κράτος διαθέτει ανθεκτικά θαλάσσια δικαιώματα και ένα αδύναμο κράτος έχει ευάλωτα θαλάσσια δικαιώματα. Πρέπει να ακολουθήσουμε μια αναπτυξιακή πορεία για να γίνουμε ένα πλούσιο και ισχυρό κράτος κάνοντας χρήση της θάλασσας.  
 
Στο αίτημά μας για μια επιταχυνόμενη «κατασκευή ενός εκσυγχρονισμένου ναυτικού», η πολιτική ηγεσία σίγουρα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν ένας αφοσιωμένος μαθητής του Θουκυδίδη. Σήμερα, φαίνεται ότι ο Θουκυδίδης που είναι προφήτης δεν τιμάται δεόντως από το τη χώρας του. Τα γραπτά του Θουκυδίδη παραμένουν ανεφάρμοστα σε μια εποχή που ο Υπουργός Άμυνας καλεί τις ένοπλες δυνάμεις να δώσουν προτεραιότητα στην Τουρκική απειλή ως νούμερο ένα πρόκληση και να αναπτύξουν τις σωστές επιχειρησιακές δυνατότητες και σχέδια για ενίσχυση της αποτροπής και διατήρηση του ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος. Το να διώχνεις τον Θουκυδίδη από τη πολιτική σου δεν έχει νόημα όταν ο κύριος ανταγωνιστής της Ελλάδας τον πλησιάζει για καθοδήγηση πολιτικής και στρατηγικής.  
 
Η μελέτη του Θουκυδίδη από τη Τουρκία δείχνει πώς οι ηγέτες της προτίθενται να επιβάλουν μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ελλάδα στον αγώνα ισχύος για κυριαρχία στη θάλασσα. Το έργο του Θουκυδίδη προσφέρει καθοδήγηση για τη διαχείριση τέτοιων κινδύνων. Οι μεγάλοι ηγέτες του Πολεμικού Ναυτικού που κέρδισαν τη νίκη στη θάλασσα είχαν μελετήσει το Θουκυδίδη ως μέρος της στρατηγικής τους. Οι σημερινοί θα ήταν συνετοί να ακολουθήσουν τα χνάρια τους και να κάνουν το ίδιο. Οι γνώσεις τους σχετικά με την πολιτική, τη στρατηγική και τη θαλάσσια μάχη συμβουλεύουν την Ελλάδα να αποκτήσει τη ναυτική δύναμη για να ελέγξει και να ασκήσει κυριαρχία στη θάλασσα. Αυτές οι ιδέες έχουν διαρκή αξία για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα τον 21ο αιώνα, όπως έκαναν στην αρχή του προηγούμενου αιώνα με την ενίσχυση του στόλου με τον Αβέρωφ.  
 
*Ο Υποναύαρχος (εα) Δημήτριος Τσαϊλάς ΠΝ δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, είναι μέλος και ερευνητής του Ινστιτούτου για την Εθνική και Διεθνή Ασφάλεια. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.