3 Μαρτίου 2021

Τραγική επανάληψη της Iστορίας!

«Το να σκοντάψει κανείς δυο φορές στην ίδια πέτρα είναι παροιμιώδες αίσχος»

ΚΙΚΕΡΩΝ 
 
Η Iστορία δεν επαναλαμβάνεται από μόνη της. Εμείς την γράφουμε, με τις πράξεις μας ή τις παραλείψεις μας και τα λάθη μας. Εμείς την επαναλαμβάνουμε. Κατά τρόπον τραγικό. Οι πολίτες και οι ηγέτες. Με το απόφθεγμα του Κικέρωνα ξεκινούσε το κύριο άρθρο αυτής της εφημερίδας στις 10 Μαρτίου του 1991, αναλύοντας πώς η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου σκόνταφτε στο ίδιο λάθος και πώς το Κυπριακό οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση, μέσα από μια ομοσπονδία που δεν είναι τίποτε άλλο από τη διχοτόμηση. Το άρθρο γράφτηκε πριν από 30 χρόνια, αλλά είναι ως να γράφεται σήμερα. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 
«Μετά την εθνική Συμφορά του 1974, τα συνθήματα συνεχίστηκαν με ζοφερή σύγχυση. Προστέθηκαν σε αυτά της Ένωσης, της Αυτοδιάθεσης και της Ανεξαρτησίας, η Ομοσπονδία, διζωνική ή περιφερειακή κ.λπ. Κάτω από αυτά τα νέα συνθήματα δεν κρυβόταν πλέον ούτε η Ένωση, ούτε η Αυτοδιάθεση, ούτε η Ανεξαρτησία. Αυτά κηδεύτηκαν χωρίς κηδεία. Κρυβόταν η διχοτόμηση. Δικό τους κράτος στον βορρά. Δύο λαούς. Δύο κυβερνήσεις. Δύο χώρες. Αυτό το ονόμαζαν ομοσπονδιακή λύση. Η δική μας υπεύθυνη πλευρά ζητούσε όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους, όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες πίσω στην Τουρκία, όλοι οι έποικοι να φύγουν κ.λπ. Αυτά επίσης βαπτίζονται από την ελληνική πλευρά ομοσπονδιακή λύση.  
 
Σήμερα πού βρισκόμαστε; Αφού όλοι οι υπεύθυνοι κυβερνήτες μας και εδώ και στην Αθήνα υπόσχονταν άλλα και άλλα δέχονταν ενώπιον του λαού, φτάσαμε στο τραγικό αποτέλεσμα. Σήμερα ο Ελληνισμός της Κύπρου καλείται όχι μόνο να δεχτεί τη διχοτόμηση της χώρας του. Καλείται να δεχτεί την τουρκοποίηση της μισής Κύπρου και την εγκατάλειψη της υπόλοιπης στο έλεος του Τούρκου για μελλοντική καταβρόχθιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα 17 ετών συζητήσεων, σχεδίων, συνομιλιών, εξελίξεων, προόδων, επιτυχιών. Αποτέλεσμα αξιοσύνης όλων των ηγετών που χειρίστηκαν την υπόθεση εθνικής και βιολογικής επιβίωσης του μαρτυρικού αυτού λαού.  
 
Μας λέγουν, λοιπόν, όλοι αυτοί, από τα Ηνωμένα έθνη ώς τους Άγγλους, τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς και τους λοιπούς Ευρωπαίους να συζητήσουμε με Νέες Υποχωρήσεις για να επιτευχθεί, επιτέλους, η διχοτόμηση της Κύπρου. Και η νομιμοποίηση (με την υπογραφή μας) της τουρκοποίησης της μισής Κύπρου σήμερα και όλης αύριο.  
 
Και οι δικοί μας υπεύθυνοι ηγέτες τι μας λέγουν τόσα χρόνια; Ο ρεαλισμός, λέγουν, επιβάλλει ότι δεν έχουμε άλλη διέξοδο. Πρέπει να τουρκέψουμε με την υπογραφή μας. Δηλαδή; Δηλαδή, απλώς να συζητήσουμε με τι σάλτσα θα φαγωθούμε, γιατί ούτως ή άλλως θα φαγωθούμε. Και ο λαός καταπίνει ακόμα αυτές τις ανελέητες δόσεις καθημερινού αρσενικού με τη μορφή του ρεαλισμού. Και δεν αντιδρά. Δεν εγείρεται. Και δεν εξεγείρεται.  
 
Ποιοι, λοιπόν, θα σώσουν τους Έλληνες από την παθητική υποταγή των Ελλήνων στην τουρκοποίηση; Η δύναμη έκανε τους πρώτους σκλάβους, η δειλία τούς διαιωνίζει, έλεγε ο Ρουσσώ. Η δειλία και η εθελοδουλία έγιναν για τους Έλληνες συνώνυμα του ρεαλισμού και της φρόνησης. Ο Τούρκος, συνεπώς, ουδέν πρόβλημα έχει. Οι Έλληνες, δυστυχώς, δεν σκόνταψαν 2 αλλά 102 φορές στην ίδια πέτρα. Και συνεχίζουν πεισματικά να σκοντάφτουν…».  
 
Όντως σκοντάφτουμε και σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως πριν από τριάντα χρόνια. Μετά τη διζωνική, τη διπεριφερειακή και την καλή ομοσπονδία με το ορθό περιεχόμενο, έχουμε, σήμερα, νέους όρους διχοτόμησης, όπως η πολιτική ισότητα και ισότιμη κυριαρχία. Με ευτολμία, μάλιστα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε ηγεσία και λαό να δεχθούν την πολιτική ισότητα. Και συνέβη αυτό, παρότι, όπως του εξήγησε ο Πρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο: Όταν οι Τούρκοι αναφέρονται σε πολιτική ισότητα εννοούν την ισότιμη κυριαρχία, τη συνομοσπονδία και τα δύο κράτη.  
 
Ειδικότερα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την ηγετική του εμφάνιση, ορθότερο θα ήταν να εξηγήσει και στους Τούρκους, στον Πρόεδρο, αλλά κυρίως στον λαό, πού διαφέρει η δική του πολιτική ισότητα με την τουρκική ισότιμη κυριαρχία. Διότι, ως δηλωμένος ρεαλιστής, αντιλαμβάνεται πως εάν οι Τούρκοι δεν υφαρπάξουν την υπογραφή μας για μια ομοσπονδιακή λύση, συνομοσπονδιακού χαρακτήρα στη βάση των δύο κρατών, δεν θα δώσουν πίσω σπιθαμή εδάφους.  
 
Ακόμη και επί τούτου, ότι δηλαδή θα μας επιστρέψουν έδαφος εάν τους δώσουμε χωριστό κράτος, ας μας επιτραπεί να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας.
 
Διότι, στην πραγματικότητα, οι Τούρκοι θέλουν «ένα κράτος» στην Κύπρο. Και αυτό να είναι τουρκικό!  
 
το είδαμε ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.