4 Μαρτίου 2021

Παραβιάζει τα δικαιώματα του πολίτη η ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Βρετανίας για την απογραφή

Εγώ είμαι Ελληνίδα, μιλώ ελληνικά, έχω ελληνικό όνομα, θα γράψω Greek ως την καταγωγή μου. Δεν θα γράψω “Cypriot” με κανένα τρόπο γιατί δεν είναι η καταγωγή μου. Είμαι από την Κύπρο, υπερήφανη για τον τόπο μου και δεν θα τον αρνηθώ ποτέ.
 
Γράφει η Φανούλα Αργυρού
 
Πρέπει να αποσυρθεί για να μην καταγγελθεί στις αρχές 
 
Στις 21 Μαρτίου 2021 θα ξεκινήσει απογραφή του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι δια νόμου να δώσουμε τα στοιχεία που μας ζητούνται. 
 
Όμως, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η απογραφή αυτή, δεν έχει τίποτα να κάνει με το εθνικό Κυπριακό μας πρόβλημα ή με οποιαδήποτε άλλα θέματα ή προβλήματα. Είναι αποκλειστικά για σκοπούς στατιστικής της βρετανικής κυβέρνησης. Γι΄αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να τύχει εκμετάλλευσης για πολιτικούς ή άλλους λόγους. 
 
Δυστυχώς η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Βρετανίας επέλεξε να εκδώσει μια ανακοίνωση (που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της) η οποία είναι άκρως λανθασμένη, άδικη, εμπλέκει την απογραφή με το πολιτικό θέμα της Κύπρου, και υπεράνω όλων παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
 
Η ανακοίνωση, έχει κακώς περιπλέξει την απογραφή με το πολιτικό θέμα στην Κυπριακή Δημοκρατία όταν καλεί την ομογένεια με το εξής λεκτικό: «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να κάνουμε σίγουρο ότι η Κυπριακή διασπορά λαμβάνεται υπόψη, ούτως ώστε Κυβερνήσεις και Δημαρχεία μας λαμβάνουν υπόψη στις αποφάσεις τους. Επομένως καλούμε τους Κύπριους στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουν σίγουρο ότι γράφουν ότι είναι «Κύπριοι» στην ερώτηση για εθνικότητα/καταγωγή. Αυτό μπορεί να γίνει επιλέγοντας «άλλες εθνικές ομάδες ή καταγωγή» και μετά δακτυλογραφήστε «Κύπριος» στο χώρο που παραχωρείται. Παρακαλούμε όπως το διαδώσετε και ενθαρρύνεται την οικογένεια και τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο!» 
 
Οι κύριοι και κυρίες της Επιτροπής ή Ολομέλειας της Ομοσπονδίας, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να «διατάσουν» την ομογένεια να κάνει ότι αδιάβαστα αποφάσισαν ή και με πολιτικά κριτήρια. Όφειλαν να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επιβάλουν ή να προτρέψουν οποιοδήποτε να ενεργήσει όπως εκείνοι θέλουν με πολιτικά κριτήρια, ειδικά για ένα θέμα που ήδη το Law Society of England έχει εκδώσει οδηγό για τις ορολογίες και γλώσσα, για φυλή και εθνικότητα. Και στα συμπεράσματά του το Law Society επιγραμματικά τονίζει: «Respect people’s preferences and allow options to self-describe when asking survey questions». Στα ελληνικά «Σεβασμός στις προτιμήσεις του λαού και να επιτρέπονται επιλογές για το πώς θα χαρακτηρίσει κάποιος τον εαυτό του όταν ερωτηθεί για σκοπούς έρευνας». 
 
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Ομοσπονδία έχει παρασπονδήσει σοβαρά και με την ανακοίνωσή και προτροπή της προς την Ομογένεια έχει αγνοήσει και περιφρονήσει την ελευθερία του ατόμου, το ανθρώπινο του δικαίωμα να επιλέξει να γράψει την εθνικότητά του σωστά. Και έτρεξε να εμπλέξει την απογραφή με πολιτικούς στόχους. 
 
Εγώ είμαι Ελληνίδα, μιλώ ελληνικά, έχω ελληνικό όνομα, θα γράψω Greek ως την καταγωγή μου. Δεν θα γράψω “Cypriot” με κανένα τρόπο γιατί δεν είναι η καταγωγή μου. Είμαι από την Κύπρο, υπερήφανη για τον τόπο μου και δεν θα τον αρνηθώ ποτέ. Αν ζητούσαν υπηκοότητα, όσοι στην Παροικία μας έχουν κυπριακό διαβατήριο θα έβαζαν απλώς «κυπριακή». Αν έχουν βρετανικό διαβατήριο πρέπει να βάλουν «βρετανική». Εδώ όμως μιλάμε για εθνότητα. 
 
Δεν είναι δουλειά της κάθε κυβέρνησης ή οργανισμού, ή ομοσπονδίας, στην περίπτωση της ΕΚΟ, να κολλά πολιτικά υποκινούμενες ετικέτες στο κόσμο ή να τον καλεί να κολλά μόνος του τέτοιες ετικέτες κατά «διαταγή» για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών. 
 
Εδώ ο οδηγός του Law Society of England. 
 
H EKO καλείται να αποσύρει την εν λόγω ανακοίνωσή της. Δεν χρειάζεται καμία τέτοια ανακοίνωση για να συμπληρώσει ο κάθε πολίτης στη χώρα αυτή στο πώς θα χαρακτηρίσει τον εαυτό του. Γιατί βάση της Οδηγίας του Law Society of England είναι και «παράνομη» γιατί δεν σέβεται το δικαίωμα του κάθε πολίτη στις προτιμήσεις του. 
 
Είμαστε άνω των 300,000 Ελλήνων της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε βρετανική υπηκοότητα αλλά η καταγωγή μας είναι Ελληνική. 
Καταγόμαστε από την νήσο Κύπρο στην οποία ο Ελληνισμός υπήρξε για χιλιάδες χρόνια. 
 
Αυτή η κατάθεση για την ελληνικότητα της Κύπρου, που ακολουθεί στα αγγλικά, υπήρξε αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου για χρόνια μέχρι τα μέσα του 2000, όταν και διασώθηκε μεταφερόμενη στο Εθνικό Αρχείο (National Archives, βλ. πιο κάτω). 
 
Αν ρωτηθεί π.χ. ο Πρόεδρος της ΚΔ ή ο Υπ. Εξωτερικών για την καταγωγή τους δεν θα πούν ότι είναι Ελληνική; Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά με καταγωγή ελληνική. 
 
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας 
Share

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

ΕΥΓΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΥΠΡΑΙΩΤΙΣΣΑ ΕΥΤΟΛΜΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΑ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.