4 Μαρτίου 2021

Οι εκλογές αργούν

Τον τελευταίο καιρό, τόσο από τη βάσιμη οργή κάποιων συνανθρώπων μας κατά της συνεχόμενης απόλυτης καραντίνας όσο και από μια μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης, έχουν οργιάσει οι φήμες ότι θα γίνουν αιφνιδιαστικά εκλογές, ώστε ο Μητσοτάκης να αποφύγει άσχημες εξελίξεις -κυρίως στην οικονομία-, που έρχονται.
 
Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*
 
Η ταπεινή μου άποψη είναι πως οι βουλευτικές εκλογές αργούν και θα γίνουν κανονικά στη λήξη της τετραετίας της τρέχουσας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή το 2023. 
 
Ο λόγος που βασίζω αυτή την εκτίμησή μου είναι διφυής: αφενός, καμία κυβέρνηση δεν βιάζεται να προκαλέσει εκλογές, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία εσωκομματική φωνή αντίδρασης και κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με ακλόνητη -όπως φαίνεται- συνοχή μεταξύ των βουλευτών της και, αφετέρου, οι επόμενες εκλογές πονοκεφαλιάζουν κάθε πολιτικό αναλυτή, αφού το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί θα είναι η απλή αναλογική, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι απρόβλεπτο. 
 
Ας σταθούμε όμως στη φύση των επόμενων εκλογών, δηλαδή στην απλή αναλογική μέθοδο στην οποία θα βασιστούν. Αυτό θα έχει ως εξαιρετικά πιθανή συνέπεια τη μη συγκρότηση κυβέρνησης, όπως είχε γίνει και στις εντελώς σοκαριστικές (για τα αποτελέσματά τους) εκλογές του Μαΐου το 2012. Εκεί είδαμε τη Ν.Δ. να χάνει 14,62% και το ΠΑΣΟΚ να καταποντίζεται και να παύει να είναι κόμμα εξουσίας ή αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού έχασε 30,74%! Με απλή αναλογική είναι πραγματικά πιθανότερο -αλλά και πάλι μικρό ενδεχόμενο- να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας (από συνασπισμό τριών κομμάτων, εκτός του πρώτου), παρά να πετύχει το πρώτο κόμμα να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής με πάνω από 150 ψήφους. 
 
Οπότε με αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης το πιθανότερο είναι να έχουμε διπλές εκλογές, με τις δεύτερες να προκηρύσσονται 40 ημέρες μετά τις πρώτες, όπως έγινε με τις εκλογές του Ιουνίου το 2012, και να βασίζονται στην ενισχυμένη αναλογική. 
 
Εκεί εικάζω ότι θα έχουμε ακριβώς την ίδια δικομματική πόλωση που είχαμε και το 2012, η οποία θα δράσει πολύ πιεστικά στα μικρά κόμματα, μειώνοντας το ποσοστό που πέτυχαν στις πρώτες εκλογές. Το παραπάνω σενάριο που περιέγραψα σημαίνει ότι για περίπου τρεις μήνες η χώρα μας θα βρίσκεται σε κατάσταση εκλογικής αναταραχής. 
 
Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές σύντομα, μέσα στην ακραία οικονομική ύφεση που έχουμε λόγω απόλυτης καραντίνας, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα στη χώρα μας. Εκτιμώ ότι δεν θα το κάνει και θα εξαντλήσει την τετραετία. 
 
*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.