24 Μαρτίου 2021

1821 και η αποκάλυψη ενός Αμερικανού Προέδρου

Γράφει ο Ανδρέας Ζαπουνίδης
 
Το 1785 ο Φρίντριχ Σίλερ γράφει και εκδίδει την «Ωδή στη Χαρά». Στις 17 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, ο τότε «πρεσβευτής» των «νεογέννητων» ΗΠ στη Γαλλία Thomas Jefferson στέλνει μια επιστολή στον πολύ καλό φίλο του Ezra Stile.
 
Ο Stiles πατέρας οχτώ παιδιών από δύο γάμους, θεολόγος, εξαιρετικός ακαδημαϊκός και από το 1778 ο 7ος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Yale, λαμβάνει με χαρά τα πολύτιμα βιβλία και τις μοναδικές πληροφορίες από τον Jefferson τέσσερα χρόνια πριν την Γαλλική Επανάσταση. 
 
Από το Παρίσι στην επιστολή της 17ης Ιούλιου του 1785 ο Jefferson αναφέρει: «Οι Ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες έχουν αποφασίσει να εκδιώξουν τους Τούρκους από την Ευρώπη . Είναι λυπηρό πως μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι στα «χέρια» ανθρώπων που απαγορεύουν μια άλλη θρησκεία, τις επιστήμες και τις τέχνες. Πρέπει να ευχηθούμε επιτυχία στους σκοπούς των δύο μεγάλων αυτοκρατοριών, ελπίζοντας να δώσουν πλήρη ανεξαρτησία στην Ελλάδα. Ίσως έτσι ξανακούσουμε τη γλώσσα του Ομήρου και του Δημοσθένη. Τα μοντέρνα Ελληνικά (σ,σ, δική μου, της εποχής η μίξη με τις ανατολίτικες και μογγολικές λέξεις) πιστεύω ότι μπορούν εύκολα να επιστρέψουν πίσω στις ρίζες τους το κλασσικό μοντέλο (σ.σ. δική μου, αυτό που λέμε εμείς, κακώς, σήμερα αρχαία Ελληνικά ο Jefferson το έθετε ορθότερα). Αλλά δεν το βλέπω να συμβαίνει, Μοναδικός σκοπός τους είναι να θέσουν τους Έλληνες κάτω από άλλο αφέντη, να αντικαταστήσουν τους βάρβαρους με άλλους βάρβαρους».  
 
Το 1821 ξεσπά επιτέλους η 128η και καθοριστικότερη επανάσταση μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και οι Ρωμιοί, οι Έλληνες ματώνουν για την Ελευθερία, έτσι 36 χρόνια μετά ο Jefferson επαληθεύεται. 
 
Το 1823 όμως επαληθεύεται ξανά γιατί μέσα από έναν εμφύλιο και με δόλιους τρόπους καταχρεώνεται η «μισή» Ελλάδα και ξεκινάει μια ακόμη αδελφοκτονία, με τη βοήθεια των Εγγλέζων και άλλων «Χριστιανών» Ευρωπαίων αλλάζουμε «αφέντη» 
 
Την ίδια χρονιά το 1823 ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν μελοποίησε τους στίχους του Φρίντριχ Σίλερ "Ωδή στη Χαρά", Η μελωδία που χρησιμοποιείται για να συμβολίζει την ΕΕ, αυτός ο ύμνος... εκφράζει τα ευρωπαϊκά ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης... 
 
Πολλές Ελληνίδες και Έλληνες περήφανα θα στολίσουν μπαλκόνια και σαλόνια με γαλανόλευκα σημαιάκια αλλά θα στολίσουν και τα προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα μέσω των πανάκριβων συσκευών τους... όλα τα παραπάνω... made in china, δηλώνουν αντισυμβατικοί επαναστάτες και υπερπατριώτες, πλάθουν κινήματα και επαναστάσεις στο μυαλό τους αλλά... δεν τους κακίζω, είναι οι ίδιοι και οι ίδιες που φορούσαν στο πέτο τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ίδιοι και οι ίδιες που ενώ έχουν κατεχόμενα στο μυαλό και τις ζωές τους και δεν τολμάνε να επαναστατήσουν για την δική τους πραγματική ελευθερία, θέλουν να αλλάξουν και να απελευθερώσουν την Πόλη την Κύπρο και τα άλλα κατεχόμενα... δεν τολμάνε να βγάλουν τη τριπλή μάσκα ούτε μέσα στο ίδιο τους το αυτοκίνητο...αλλά θα πληρώσουν το χαράτσι των νεοκοτσαμπάσηδων και της τρόϊκας καθώς και κάθε χαράτσι που θα φέρει το επόμενο νέο δάνειο... είναι και κάποιοι νεοκοτσαμπάσηδες με αμέτρητα ακίνητα και τέκνα αιώνιους φοιτητές που καταστρέφουν κάθε ιδιωτική και δημόσια περιουσία για το επαναστατικομεροκάματο... 
 
Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία έγραψε κάποτε ο Ανδρέας Κάλβος και σε αυτό συμφωνούσαν ο Καραϊσκάκης η Μπουμπουλίνα ο Ανδρούτσος ο Γέρος του Μοριά και ο Thomas Jefferson, μέγας λάτρης της Ελληνικής παιδείας και 3ος Πρόεδρος των ΗΠ. 
 
*Ο Ανδρέας Ι. Ζαπουνίδης είναι Πρόεδρος της American Hellenic Educational Progressive Association-AHEPA HJ41 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» και Γραμματέας Αssociation US Army-AUSA Hellenic Chapter. Σύμβουλος Ασφάλειας και Community Liaison Consultant εταιρειών Ενέργειας και Αμυντικής Βιομηχανίας 
 



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Ύμνος στην χαρά
τού Σίλερ...

μελοποιημένος από
τόν Μπετόβεν...

...

Ευτυχισμένοι οι
παππούδες μας που
αγνοώντας τις...

παγωμένες
κορυφές τών...
περήφανων
Ιμαλαΐων...

μπορούσαν να χαίροντσι αμέριμνοι τα ρόδινα ακρογιάλια
...
ξεκινώντας γιά τον κάματο τής ημέρας...


και τα ολοπόρφυρα
δειλινά,
σχολάζοντας από την κοπιαστική
σκληροτράχηλη
μέρα...

να ψέλνουν

και ν'ακούν
για το...
"Φώς Ιλαρόν
Ουρανίου Δόξης" ...
...
"τον Νούν εις
Ουρανόν μεταθέντες..."

Κι όσοι τούς πρόλαβαν, ξέρουν
πολύ καλά τι λέω
και πάνω απ'όλα
πώς...
πολύ περισσότεροι
απ'ότι νομίζουμε

ένοιωθαν καλύτερα
από τον κάθε...
-ας πούμε-...φιλόλογο
...
τί λένε τα...
γράμματα τής
εκκλησίας μας...

όπως ένοιωθαν την ομορφιά τού
λιβαδιού
καλύτερα από
κάποιον καμπουριασμένο
βιολόγο...!


Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.