20 Μαρτίου 2021

Η Κυπριακή Εκκλησία και το Παγκύπριο Γυμνάσιο τιμούν την Επανάστασή του 1821 και υψώνουν την σημαία των Κυπρίων Αγωνιστών.

Η σημαία των Κυπρίων του 1821 κυματίζει στους ναούς της Κύπρου
 
 
Η σημαία των Κυπρίων του 1821 θα κυματίζει στους ναούς της Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.
 
Όπως αναφέρεται, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου Β΄, με την ευκαιρία τής επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη τού αγώνα τού Ελληνικού έθνους προς αποτίναξη τού οθωμανικού ζυγού, έχει αναπαραχθεί η Σημαία τού Σώματος Κυπρίων Εθελοντών στην Επανάσταση του 1821.  
 
Σημειώνεται πως αρκετοί ήταν οι εκ τής μεγαλονήσου Κύπρου αγωνιστές κατά την ελληνική επανάσταση προσφέροντας και αυτή την ίδια τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας. Μάλιστα οι εκ Κύπρου αγωνιστές, μέλη τού Κυπριακού Ιερού Λόχου, διέθεταν και δική τους σημαία. 
 
Η σημαία αποτελούνταν από ένα άσπρο πανί στο οποίο υπήρχε ένας γαλάζιος σταυρός. Έφερε επιγραφή: ΣΗΜΕΑ ΕΛΗΝΗΚΙ-ΠΑΤΡΗΣ ΚΗΠΡΟΥ. Οι διαστάσεις της ήταν: 1,10Χ1,40μ.  
 
Με οδηγίες τού Αρχιεπισκόπου, προστίθεται, οι σημαίες άρχισαν να διανέμονται ήδη στους ναούς τής Λευκωσίας για να αναρτηθούν στους ιστούς ή στα προαύλια, ενώ άρχισε η διανομή τους και σε άλλες Μητροπόλεις, προκειμένου να υψωθούν σε όλες τις εκκλησίες της ελεύθερης Κύπρου. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
το είδαμε ΕΔΩ 
 
Έπαρση σημαίας Κυπρίων Αγωνιστών Ελληνικής Επανάστασης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο 
 
Στο Παγκύπριον Γυμνάσιον έγινε σήμερα η έπαρση της σημαίας των Κυπρίων Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με τον γαλάζιο σταυρό σε λευκό πανί και τ’ ανορθόγραφο «ΣΗΜΕΑ ΕΛΛΗΝΗΚΙ ΠΑΤΡΗΣ ΚΥΠΡΟΥ», στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης.  
 
Το Παγκύπριον Γυμνάσιον ιδρύθηκε το έτος 1812 της πρώτης Τουρκοκρατίας από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και Εθνομάρτυρα Κυπριανό τον οποίο οι Τούρκοι απαγχόνισαν την 9η Ιουλίου 1821 στις φοβερές σφαγές που διέπραξαν στην Κύπρο.  
 
Στο υπόγειο κάτω από τα προπύλαια του Παγκυπρίου Γυμνασίου διασώζεται μέχρι σήμερα και η «Κρύπτη των Φιλικών», δηλαδή των μυστικών απεσταλμένων της Φιλικής Εταιρείας που συναντούσαν εκεί κρυφά, απέναντι από την παλαιάν Αρχιεπισκοπή τον συνεργάτη τους Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό.
 
 
Η σημαία που ανυψώθηκε σήμερα στον ιστό, μπροστά από το υπό ανακατασκευή κτήριο του Παγκυπρίου Γυμνασίου, αποτελεί πιστό αντίγραφο της διασωζόμενης σημαίας των Κυπρίων Αγωνιστών στο εν Αθήναις Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της οδού Σταδίου, δίπλα στο κάδρο με τη μορφή του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.  
 
Οι ιστορικοί ερευνητές πιθανολογούν ότι εκείνην την σημαία την έφτιαξε η ομάδα των Κυπρίων Αγωνιστών που συμμετείχαν στις μάχες της Ακροπόλεως των Αθηνών το 1826-1827.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Να σημειώσουμε και εμείς με την σειρά μας τους αγώνες που έχει δώσει για την ελληνικότητα της Κύπρου μας και την ιστορία της, με τα υπέροχα άρθρα του κι ένας αγαπητός μας φίλος ο συγγραφέας Αντώνης Αντωνάς.
 
Δείτε ενδεικτικά σχετικό άρθρα του για την συμμετοχή και τις θυσίες των Ελλήνων της Κύπρου μας στους αγώνες των Ελλήνων:
 
 



Share

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...


Εύγε στην ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ εκκλησία της Κύπρου, τον προκαθήμενο και τους άξιους μητροπολίτες μας για τις Εθνικές τους πατριωτικές πρωτοβουλίες που είναι ορρός αναζωογόνησης του Κυπριακού Ελληνισμού.

Θάνο μου Εθνική υποχρέωση έχουμε να αναμεταδίδουμε την ένδοξη ιστορία μας. Τίποτα άλλο. Είναι ιστορικές παρακαταθήκες για την τιμημένη νέα γενιά ...τα παιδιά μας.
Ευχαριστούμε που τιμάς τον πολύπαθο Ελληνισμό της Κύπρου.

Π.χ.Αποσπ.

Ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Στρατηγού Μακρυγιάννη ήταν ο Κύπριος Μιχαήλ Κυπραίος, ο οποίος βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή, δίπλα στον Στρατηγό. Με τις ηρωικές ενέργειες του, έσωσε τους 1189 πολιορκημένους του Νεοκάστρου, όταν εθελοντικά πέρασε κολυμπώντας τις τουρκικές γραμμές και πήγε σε αγγλική φρεγάτα για να ζητήσει βοήθεια. Ο αγωνιστής αυτός πληγώθηκε βαριά το 1825 στη μάχη των Μύλων του Άργους. Παρά τον βαρύ τραυματισμό του, πολέμησε μέχρι το τέλος της μάχης. Γράφει ο Μακρυγιάννης τότε «Εκεί που ριχτήκαμε με το γιουρούσι μου επληγώθη βαρέως και ύστερα πέθανε ο καλός και γενναίος Κυπραίος».
Εκατοντάδες τα ονόματα των πεσόντων Ελλήνων Κυπρίων στα ιερά χώματα της Ελλάδας μας.(Πολεμ. Μουσείο)

Έγραφαν οι Κύπριοι εθελοντές προς τη Διοίκηση τους:

Σεβαστή Διοίκηση, Ημείς εχάσαμε μαζί με την πατρίδα μας και τας οικίας μας. Είδομεν τους συγγενείς μας εσφαγιασμένους και ενταύθα από αρχής του Ιερού Αγώνος αγωνιζόμενοι τρέφομεν αυτάς τας ελπίδας του να ανακτήσωμεν την πατρίδα μας ελευθέρα !!!!
Ανεκπλήρωτοι παρέμειναν (Περί Ένωσης και Ελευθερίας), οι προσδοκίες των εθελοντών αγωνιστών Κυπρίων.
Μα τι ηρωϊκότερο... Τι άλλο ... ΟΙ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΡΙΤΕΣ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ....

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, που είχε και κυπριακή καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του Αδαμαντίνης (το γένος Γονέμη που αποτελούσε γνωστή μεσαιωνική οικογένεια της Κύπρου) δήλωνε στη συνδιάσκεψη του Πόρου (Αύγουστος του 1828), οπότε οι εκπρόσωποι των τριών «προστάτιδων δυνάμεων» (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας) απηύθυναν προς τον Καποδίστρια τα 28 ερωτήματά τους, ο τελευταίος, απαντώντας στο πρώτο ερώτημα που αναφερόταν στον πληθυσμό των ηπειρωτικών τμημάτων και των νησιών της Ελλάδος, είπε και τούτα: ...Ὃσον δέ περί τῶν νήσων, καί ἡ ἱστορία καί τά μνημεῖα τῆς ἀρχαιότητος, ὃλα ἐν ἑνί λόγῳ ἐπιμαρτυροῦσιν ὃτι ἡ Ρόδος, ἡ Κύπρος καί τόσαι ἂλλαι ἀκόμη [νήσοι] εἶναι τῆς Ἑλλάδος διαμελίσματα. Ἀλλ' ἡ ἐνεστῶσα προσωρινή Κυβέρνησις, ἀκολουθοῦσα τάς ἀποφάσεις τῶν τριῶν Ἐθνικῶν Συνελεύσεων, χρεωστεῖ νά θεωρήσῃ ὡς συγκροτούσας τήν Ἑλλάδα ὃλας τάς ἐπαρχίας, αἳτινες ἦσαν ἢ καί εἶναι εἰσέτι ὑπό τήν Τουρκικήν ἐξουσίαν, ἐκίνησαν δέ τά ὃπλα κατά τό 1821, ἢ μετά ταῦτα, καί ἒχουσι τό πλεῖστον μέρος τῶν κατοίκων ἐπαγγελλόμενον τήν Χριστιανικήν Θρησκείαν καί λαλοῦν τήν Ἑλληνικήν Γλῶσσαν...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.