20 Μαρτίου 2019

Η Ινδοπακιστανική σύγκρουση και τα συμφέροντα της Ρωσίας

Γράφει ο Petr Iskandarov

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την πίεση στην Ινδία και το Πακιστάν για να εγκαταλείψουν το κοινό έργο με τη Ρωσία και το Ιράν

Η νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θέτει σοβαρές απειλές για τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις προοπτικές του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των δύο χωρών, αλλά και για την εφαρμογή μεγάλων ενεργειακών έργων στο μέτωπο, της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ιράν είναι ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεργασία για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, οι προσπάθειες των ΗΠΑ με στόχο την απομόνωση της Τεχεράνη και την “συμπίεση” της Μόσχας από ελπιδοφόρες περιφερειακές αγορές εντατικοποιούνται.

Καταρχάς, συζητούμε για το έργο της Gazprom σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ιράν-Πακιστάν-Ινδίας. Πρόσφατα, μια ρωσική εταιρεία υπέγραψε μνημόνιο με την Πακιστανική εταιρεία Inter State Gas Systems (ISGS) (διαπεριφερειακό σύστημα αερίων )(ISGS) σχετικά με την ανάπτυξη μελέτης σκοπιμότητας σχετικά με τις “προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή στη Νότια Ασία”. Το έγγραφο αναπτύσσει τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018 στο επίπεδο των υπουργείων ενέργειας των δύο χωρών. Παρόμοιο υπόμνημα υπεγράφη από την Gazprom τον Νοέμβριο του 2017 με την Ιρανική εταιρεία NIOC.

Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτού του τριμερούς σχεδίου, έχει χτιστεί στο Ιράν αγωγός μήκους 900 χιλιομέτρων. Η Gazprom συζήτησε με την ιρανική πλευρά τα θέματα της παροχής πόρων του αγωγού σε βάρος τεσσάρων πεδίων – Φαρζάντ-Α, Φαράντ-Β, Νορθ Παρς και Κις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, απομένει να συμφωνήσει ένα μνημόνιο με την Ινδία και να υπογράψουν την τετραμερή συμφωνία. “Το πρόγραμμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, ενώ σταδιακά έχουμε συνάψει διακυβερνητικά έγγραφα”, δήλωσε ο Νόβακ στο τέλος της 2018.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει τις πιέσεις στην Ινδία και το Πακιστάν για να σταματήσουν το κοινό σχέδιο με τη Ρωσία και το Ιράν. Οι Αμερικανοί εκπρόσωποι στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ, σε αντάλλαγμα για μια τέτοια άρνηση, υπόσχονται “ενδιάμεσες υπηρεσίες”, αυξημένη πίεση σε κάθε πλευρά της σύγκρουσης στο Κασμίρ και στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη και στα δύο κράτη. Η κύρια έμφαση είναι η ανάγκη “αποτροπής” του Ιράν.

Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Ιράν-Πακιστάν-Ινδίας δεν είναι επικερδές για την Ουάσιγκτον επειδή μειώνει τις εντάσεις μεταξύ του νέου Δελχί και του Ισλαμαμπάντ, μειώνοντας τις πιθανότητες να μετατραπεί η Νότια Ασία σε ζώνη “διαχειριζόμενου χάους” .

Μαζί με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ιράν-Πακιστάν-Ινδίας, η Ρωσία ενδιαφέρεται για την κατασκευή του αγωγού μεσημβρινού Βορρά-Νότου που βρίσκεται ήδη στο Πακιστάν, από το λιμάνι του Καράτσι μέχρι το Λαχόρη, κοντά στα σύνορα με την Ινδία.

Από τη ρωσική πλευρά, οι συμμετέχοντες είναι Pipe Metallurgical Company και η Rostec.
Σχεδιάζουν να χτίσουν στο Πακιστάν έναν αγωγό αερίου μήκους 1100 χιλιόμετρα και μια ικανότητα μεταφοράς μέχρι 12.400.000.000 κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος. Ο αγωγός θα συνδέσει τα τερματικά ΥΦΑ στο Καράτσι με την Λαχόρη , όπου πρόκειται να κατασκευαστούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.


Το προκαταρκτικό κόστος του έργου είναι 2.000.000.000 δολάρια. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί από την κρατική εταιρεία του Πακιστάν ISGSL, η οποία ασχολείται με την προμήθεια φυσικού αερίου. Θα πληρώσει για τις υπηρεσίες μεταφοράς. Αναμένεται ότι οι εμπορικές συμφωνίες θα μπορούν να υπογραφούν ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους, εκτός εάν η ανωτέρα βία προκαλείται από συνθήκες στρατιωτικού χαρακτήρα ή με κυρώσεις.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχέδιο του ρωσικού Υπουργείου ενέργειας, το έργο προγραμματίζεται στο πλαίσιο του συστήματος BOOT (Build Own Operate Transfer) (λειτουργία μεταφοράς ιδίων επιχειρήσεων): ο αγωγός, ο οποίος ανήκει στην εταιρεία του έργου, θα λειτουργεί για 25 χρόνια. Υποθέτουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η εταιρεία θα αποπληρώσει τις επενδύσεις με ένα ποσοστό της άντλησης του αερίου και στη συνέχεια θα μεταφέρει τον αγωγό αερίου στην κυβέρνηση του Πακιστάν.

Η διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Βορρά-Νότου, της Ρωσίας και του Πακιστάν ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στο Ισλαμαμπάντ. “Η Ρωσία και το Πακιστάν έχουν μακροχρόνια επιτυχή εμπειρία συνεργασίας από τη Σοβιετική εποχή. Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Βορρά-Νότου φέρνει τη Ρωσία και το Πακιστάν σε ένα νέο επίπεδο εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας “, τονίζει ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Αυτός ο αγωγός αερίου θα πρέπει να είναι το πρώτο κοινό έργο μεταξύ της Ρωσίας και του Πακιστάν βάσει διακυβερνητικής συμφωνίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σε θέση να παρέχει εντολές σε ρωσικές βιομηχανικές επιχειρήσεις και να αυξήσει τον όγκο των ρωσικών εξαγωγών μη πετρελαίου. Το έργο είναι επίσης ευεργετικό για την πακιστανική πλευρά · Τα σχέδια της Πακιστανικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν την μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη του συγκροτήματος καυσίμων και ενέργειας. “Επί του παρόντος, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Πακιστάν-στο κέντρο και στο βορρά-υπάρχει οξεία έλλειψη ενεργειακών πόρων. Αυτό περιορίζει την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την επίλυση αυτού του προβλήματος και θα χρησιμεύσει ως βάση για συνεργασία με τους Ρώσους εταίρους μας “, δήλωσε ο Σαχίντ Κακάν Αμπμπάσι, Πακιστανός υπουργός πετρελαίου και φυσικών πόρων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την υλοποίηση του έργου με το Πακιστάν, η Ρωσία ανταγωνίζεται όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την Κίνα. Η Pipe Metallurgical Co (εταιρεία μεταλλουργικών σωλήνων) εισήλθε στο έργο εγκαίρως για να λάβει μέρος των συμβάσεων, αναφέρει ο ΜαξίμHudalov, διευθυντής της ομάδας εταιρικών αξιολογήσεων του πρακτορείου ΑСRE. Επί του παρόντος, Κινέζοι εργολάβοι χτίζουν ένα μεγάλο αγωγό αερίου στο Πακιστάν, Gwadar-Navbsha, ο οποίος θα συνδεθεί με τον αγωγό Καράτσι-Λαχόρη.

Στην ίδια την Κίνα, η ζήτηση για εισαγόμενο φυσικό αέριο αυξάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ενδιαφέρον του Πεκίνου για ανεξάρτητη σύνδεση με περιφερειακούς αγωγούς φυσικού αερίου. Οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου θα τονώσουν την Κίνα, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα των μακροχρόνιων παραδόσεων, που εξετάζονται στην εταιρεία Fitch.

Μόνο το 2017 η ζήτηση για αέριο αυξήθηκε στην Κίνα κατά 15,1%, σε 240.400.000.000 κυβικά μέτρα, και θεωρείται ότι μέχρι το 2023 έτος η χώρα θα διπλασιάσει σχεδόν τις εισαγωγές αερίου-από 92.000.000.000 κυβικά μέτρα σε 171.000.000.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του διεθνούς οργανισμού ενέργειας (IEA), ένα από τα κύρια κίνητρα για την αύξηση της ζήτησης αερίου στην Κίνα είναι το πρόγραμμα υποκατάστασης της παραγωγής άνθρακα.

Η ιδιαιτερότητα της θέσης της Κίνας όσον αφορά τα ρωσικά ενεργειακά έργα στην περιοχή καθορίζεται, εκτός από τους οικονομικούς και ενεργειακούς υπολογισμούς, για τη διατήρηση της θέσης του εταίρου προτεραιότητας του Πακιστάν να το χρησιμοποιήσει ως αντίβαρο η Ινδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πεκίνο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς την Ινδία σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ινδικές πόλεις, ταυτόχρονα αποκλείει όλες τις απόπειρες του νέου Δελχί να συμπεριλάβει τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Μασίντα Αζχάρα “Τζέις-ε-Μωάμεθ” στη λίστα των Διεθνών τρομοκράτών που υπόκεινται σε κυρώσεις του ΟΗΕ.

Αυτή η κατάσταση απαιτεί από τη Μόσχα να λάβει προσεκτικά υπόψη την ποικιλομορφία των παραγόντων στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. 

https://www.fondsk.ru
tokoutsavaki

το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.