5 Φεβρουαρίου 2024

Υψικάμινος και λογοκρισία

Από το 1967 μέχρι το 1974, η Ελλάδα γνώρισε μία στυγνή δικτατορία, κατά την διάρκεια της οποίας όλοι, μα όλοι, οι Έλληνες φυλακίστηκαν και εξοριστήκαν από τουλάχιστον 3 φορές ο καθένας, ενώ 3 φορές την ημέρα εκτός Σαββάτου, Κυριακής και επισήμων αργιών βασανίζονταν ανηλεώς, αστόργως και… ακάρδως…
 
Tου Χρήστου Μπολώση
 
Μετά το ογκωδέστατο κύμα αντίστασης που ξεσηκώθηκε ολούθε (κυρίως στην… Σουηδία), το καθεστώς εκείνο παρέδωσε την εξουσία μετά από 7 χρόνια στους πολιτικούς. Βέβαια, 7 χρόνια για τόση μεγάλη αντίσταση, είναι μάλλον πολλά, αλλά τέλος πάντων.
 
Το πώς και το γιατί παρεδόθη η εξουσία, είναι μια άλλη ιστορία, που θα προσπαθήσουμε να την πούμε μίαν ετέραν φοράν, που έλεγε και ο Χατζηχρήστος.
 
Το καθεστώς εκείνο λοιπόν, είχε τους «Φακέλους Κοινωνικών Φρονημάτων». Κάθε Έλληνας είχε τον Φάκελό του, για νάχει να πορεύεται. Μερικοί είχαν και δύο. Όλοι λοιπόν, μα όλοι, οι Έλληνες ήταν φακελωμένοι και παραλλήλως είχε επιβληθεί μία σιδηρά λογοκρισία. Ουδείς μπορούσε να πει ουδέν, αν δεν το ενέκρινε ο Παττακός, εκτός από την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο, που παρά το σκληρό καθεστώς λογοκρισίας, τον Ιούνιο του 1973 ανέβασαν την κάργα «αντιστασιακή» θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο». Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι, ων ουκ έστιν αριθμός.
 
Και τα χρόνια πέρασαν!
 
Και το 1974, απελευθερωθήκαμε, με τον Εσεβίτ και ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί, να κομπάζει γι΄ αυτό. Τέλος πάντων.
 
Όλοι αναπνεύσαμε ελεύθερα και κυρίως τα 9 εκατομμύρια αντιστασιακοί, που κατά την διάρκεια της Επταετίας ήταν χουντικοί.
 
Ο πρώτος μετά την μεταπολίτευση πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, έδωσε απτά δείγματα δημοκρατικότητας, νομιμοποιώντας άνευ όρων το «τιμημένο ΚΚΕ» και κυνηγώντας με λύσσα τους «χουντικούς».
 
Και φθάνουμε στο 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση και ο λαός έγινε εξουσία (λέμε τώρα), ένα από τα πρώτα μελήματα του λαοπρόβλητου Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν η υαλοποίηση της προεκλογικής δεσμεύσεως του ότι θα κάψει τους Φακέλους των κοινωνικών φρονημάτων των πολιτών.
 
Πράγματι διοργανώθηκε μία, όχι σεμνή, τελετή και οι φάκελοι κάηκαν στην υψικάμινο της μακαρίτισσας «Χαλυβουργικές», στην Ελευσίνα μια φορά.
 
Τώρα το τι ρίχτηκε στην υψικάμινο και το τι όχι, ουδείς γνωρίζει. Διότι ναι μεν οι ΠΑΣΟΚοι διεκήρυσσαν σε όλους τους τόνους ότι όλα κάηκαν αλλά διέρρευσαν και κάποιοι ψίθυροι ότι δεν κάηκαν όλα, αλλά κρατηθήκαν μερικοί (του «μερικοί» τείνοντες στο άπειρο…) για τους ίδιους ακριβώς λόγους που επικαλέσθηκαν αυτοί που τους καθιέρωσαν, δηλαδή για λόγους «Εθνικής Ασφαλείας». Αφού θυμίσουμε ότι τότε είχαν ανακαλυφθεί τα φωτοτυπικά, ο δε αντιπρόσωπος της μεγαλύτερης παγκοσμίως φίρμας ήταν άνθρωπος του ΠΑΣΟΚ, τότε γεννώντα συνειρμοί και πονηρές σκέψεις.
 
Τέλος πάντων. Ας το πιστεύσωμεν που έλεγε και ο Χάρι Κλιν, ο οποίος παρεμπιπτόντως σατίρισε μοναδικά τα την «απομάκρυνσης» των αμερικανικών βάσεων απ την Ελλάδα, τραγουδώντας το χαριτωμένο «Φεύγουν οι βάσεις που μένουν, μένουν οι βάσεις που φεύγουν». Αυτά τα ωραία.
 
Πάντως τα μετέπειτα γεγονότα, δεν έφεραν και πολύ μεγάλη ελευθερία του λόγου και ιδού γιατί.
 
Την περασμένη Δευτέρα δημοσίευσα ένα σημείωμά μου με τίτλο «Ο Ζαφειράκης». Μεταξύ των αποδεκτών, είναι και το άριστο μπλοκ (https://koukfamily.blogspot.com/).
 
Σε λίγο έρχεται μήνυμα από τον φίλο ιδιοκτήτη του μπλογκ, που με πληροφορούσε ότι το σημείωμά μου κόπηκε και μου έστειλε και τις παρακάτω διευκρινίσεις:
 
Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες του διαδικτύου είναι η γνωστή σε όλους μας Google με έδρα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Είναι πολύ γνωστή λόγω της μηχανής αναζήτησης που διαθέτει, η οποία φημίζεται ως η πλέον έγκυρη και αξιόπιστη στους χρήστες του διαδικτύου, παγκοσμίως…
 
Χαρακτηριστική είναι η έκφραση των νέων στην πατρίδα μας στην νεοελληνική…. “Γκούγκλαρέτο” όταν κάτι δεν γνωρίζουν…
 
Η Google λοιπόν, πέραν των άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών, έχει αρχίσει εδώ και χρόνια να εξαγοράζει διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες…
 
Δύο από τις πλέον γνωστές είναι το Youtube και ο Blogger.
 
Και στις δύο αυτές πλατφόρμες, η πρώτη αφορά ανέβασμα βίντεο και η δεύτερη αφορά δημιουργία ιστολογίων, εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή την Πολιτική της, την οποία αν και η ίδια ονόμασε ως Όρους Παροχής Υπηρεσιών ή Οδηγίες κοινότητας, ουσιαστικά πρόκειται για μία στυγνή λογοκρισία…
 
Έτσι, αναρτήσεις, βίντεο, ολόκληρα προφίλ χρηστών ή και ολόκληρα ιστολόγια απειλούνται, καταργούνται ή και διαγράφονται με μια απλή αναφορά οποιουδήποτε, ή ακόμα κι όταν το (τεχνητής νοημοσύνης) “ρομποτάκι” αναζήτησης νέων αναρτήσεων, βίντεο ή σχολίων, εντοπίσει με βάση κάποιες λέξεις κλειδιά, ύποπτες (κατά την πολιτική της Google) αναρτήσεις που παραβαίνουν τα όσα γουστάρει η Google…
 
Ολοι οι παλαιοί ιστολόγοι ειδικά όσοι τάσσονται κατά της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και της πολιτικής ορθότητας, με ότι αυτή πρεσβεύει, γνωρίζουνε ότι το πρώτο μέτρο που εφάρμοσε η Google όταν εξαγόρασε τον blogger (ελέγχοντας έτσι τα εκατομμύρια ιστολόγια σε όλο τον κόσμο, που καταλήγουν σε blogspot.com), είναι να εξαφανιστούν τα ιστολoγιά τους από την αναζήτηση της Google… Κοινώς οι χρήστες δεν μπορούν εύκολα να εντοπίσουν αναρτήσεις των “κακών” και ανυπάκουων ιστολογίων στην μηχανή αναζήτησης της Google….
 
Κατόπιν ως δεύτερο μέτρο είναι να αρχίσουν να καταργούνται αναρτήσεις, ή να μπαίνει κάποια ειδοποίηση προς τους αναγνώστες ότι το άρθρο είναι ύποπτο, στην συνέχεια να διαγράφονται αναρτήσεις και σε συνεχόμενη παραβίαση να καταργούνται τα ίδια τα ιστολόγια…
 
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Youtube…
 
Αρχικά οι αντινεοταξίτες χρήστες, δεν βλέπουν τα σχόλια τους… κατόπιν εξαφανίζονται τα βίντεο τους και στο τέλος κινδυνεύει να εξαφανιστεί ολόκληρο το κανάλι που έχουν στήσει στο Youtube…
 
Όλα αυτά, με πρόσχημα άλλοτε την παραβίαση των οδηγιών, άλλοτε την προώθηση ψευδών ειδήσεων, άλλοτε την ρητορική μίσους και πολλές άλλες δικαιολογίες…
 
Ειδικά το τελευταίο διάστημα, με την κριτική κατά του νομοσχεδίου υπέρ του “γάμου” ομοφυλοφίλων που προωθεί η κυβέρνηση, στο διαδίκτυο γίνεται κυριολεκτικά “της διαγραφής το κάγκελο”…
 
Η Google έχει αφιονιστεί και διαγράφει αναρτήσεις, σχόλια και βίντεο, κατά εκατοντάδες στην πατρίδα μας…
 
Θύμα της λογοκρισίας και των διαγραφών της Google, έπεσε κι ένα εξαιρετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην “δημοκρατία” του αγαπητού μας Χρήστου Μπολώση στο ιστολόγιό μας (https://koukfamily.blogspot.com/) το οποίο είχε τίτλο “Ο Ζαφειράκης” που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ: https://www.dimokratia.gr/apopseis/573377/o-zafeirakis/
 
Η ειδοποίηση που μου ήρθε ως διαχειριστή του ιστολογίου ήταν η παρακάτω:
 
«Γεια σας,
 
Όπως ίσως γνωρίζετε, οι Οδηγίες κοινότητας (https://blogger.com/go/contentpolicy) περιγράφουν τα όρια όσων επιτρέπουμε και όσων δεν επιτρέπουμε στο Blogger. Η ανάρτησή σας με τίτλο Ο Ζαφειράκης επισημάνθηκε για έλεγχο από εμάς. Διαπιστώσαμε ότι παραβαίνει τις οδηγίες μας και διαγράψαμε την ανάρτηση που βρισκόταν προηγουμένως στο
(επισυνάπτεται ο σύνδεσμος).
 
Γιατί διαγράφηκε η ανάρτηση του ιστολογίου σας;
Το περιεχόμενό σας παρέβη την πολιτική περί ρητορικής μίσους.
Επισκεφτείτε τη σελίδα “Οδηγίες κοινότητας” με τον σύνδεσμο που θα βρείτε σε αυτο το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για να μάθετε περισσότερα.
 
Αν θέλετε να ζητήσετε έλεγχο της ανάρτησης, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: (επισυνάπτεται ο σύνδεσμος).
Με αυτόν τον τρόπο, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία ελέγχου της ανάρτησης.
 
Σας προτείνουμε να ελέγξετε ολόκληρο το περιεχόμενο των αναρτήσεων ιστολογίου, για να διασφαλίσετε ότι συμμορφώνονται με τα πρότυπα που θέτουμε, καθώς περαιτέρω παραβάσεις θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τον τερματισμό του ιστολογίου σας (η υπογράμμιση δική μου).
 
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στους παρακάτω πόρους:
Όροι Παροχής Υπηρεσιών: https://www.blogger.com/go/terms
Οδηγίες κοινότητας του Blogger: https://blogger.com/go/contentpolicy
 
Με εκτίμηση,
Η ομάδα του Blogger
 
Και τέλος συμπληρώνει ο φίλος ιδιοκτήτης του μπλογκ: «Κατόπιν των παραπάνω αντιλαμβανόμαστε όλοι το δυστοπικό μέλλον που “ευαγγελίζονται” αυτοί οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών, όσον αφορά την ελευθερία του λόγου.
 
Δυστυχώς όλοι αυτοί που υποκριτικά “εξανίστανται” για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαφόρων μειονοτήτων και διαφορετικοτήτων, είναι οι πρώτοι που καταπολεμούν τα ανθρώπινα, ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα, όπως η ελευθερία του λόγου.
 
Ευτυχώς για όλους μας (αρθρογράφους, ιστολόγους, σχολιαστές και απλούς αναγνώστες) που υπάρχουν ακόμα ελεύθερες φωνές στον τύπο και στο διαδίκτυο, που λειτουργούν ανεξάρτητα και εκτός των απαγορεύσεων των παγκοσμιοποιητών. Μια εξ αυτών είναι σίγουρα και η “δημοκρατία”». 
 
Στο «καπάκι», που λένε και οι νέοι μας, αλίευσα στο διαδίκτυο (εκεί δεν μπορεί να επέμβη, προς το παρόν τουλάχιστον, η Google, το παρακάτω κείμενο:
 
Παιδιά ενός κατώτερου Θεού
 
Το μωράκι αυτό φίλοι μου, γεννήθηκε καταδικασμένο να μην γνωρίσει ποτέ την μάνα που το γέννησε, ούτε βεβαίως και την μάνα που το υιοθέτησε.
 
Καταδικασμένο σε μία εκ προμελέτης και καλά σχεδιασμένης ορφάνια, που δεν προέκυψε ούτε από πόλεμο, ούτε από θεομηνία, ούτε από ατύχημα και αρρώστια. 
 
Καταδικασμένο να μην νιώσει ποτέ την αγάπη της, την στοργή της, την τρυφερότητα, την αγκαλιά, τα χάδια, τα φιλιά, την φροντίδα και την προστασία της.
 
Καταδικασμένο να μην ζήσει σε καμία φυσιολογική οικογένεια με Μάνα και Πατέρα. 
 
Γεννήθηκε, ω! του θαύματος, από δύο πατεράδες! Γεννήθηκε καταδικασμένο να βλέπει τα υπόλοιπα παιδάκια με τις μανάδες τους και μονίμως να διερωτάται, κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε λεπτό: «Πού είναι η δική μου μάνα…;;;»
 
Κι αυτό για μια ολόκληρη ζωή και μέχρι του τέλους της!!!
Θα σέρνει και θα κουβαλά μέσα του ένα ανυπόφορο, ατελείωτο και δυσαναπλήρωτο απίστευτο κενό. Από την παιδικότητα του, την αθωότητά του, μέχρι την εφηβεία και την ενηλικίωσή του. Κι από την ενηλικίωση του μέχρι τα βαθιά του γεράματα και τον τάφο.
 
Ένα κενό που ποτέ, με τίποτα και με κανέναν δεν θα μπορεί να καλυφθεί. Ένα αβάσταχτο κενό, που ποτέ δεν ήταν επιλογή του, που ποτέ δεν ήταν έστω η “τιμωρία” του για καμία, απολύτως καμία, πράξη του.
 
Κανένας νόμος των ανθρώπων δεν μπορεί να καταργήσει κανέναν νόμο της φύσης και του Θεού. Η φύση δεν καταργείται. Δεν διατάσσεται! Κι όταν η φύση παραβιάζεται και βιάζεται τότε τιμωρεί. Και δυστυχώς, τιμωρεί σκληρά κι αλύπητα!
 
Και η ερώτηση φίλοι μου, προς τους πάσης φύσεως, προελεύσεως και κοπής δικαιωματιστές είναι η εξής: «Ποιών τα ανθρώπινα δικαιώματα υπερτερούν; Των δύο ομοφυλοφίλων ή του αθώου παιδιού;»
 
Ανδρέας Θεμιστοκλέους 
(Ανώνυμος εκπαιδευτικός)
 
Αυτή είναι φίλοι μου η ιστορία με τη ελευθεροτυπία σήμερα και ο Θεός να βάλει το χέρι του, διότι η δημοκρατία, μας έχει σφιχταγκαλιάσει τόσο, που κοντεύει να μας πνίξει.
 
 
Νεότερη ενημέρωση 09-02-2024
 
Ο Blogger μας ενημέρωσε ότι επανέφερε την εν λόγω ανάρτηση μετά τις πιέσεις που προήλθαν από την δημοσίευση αυτού του άρθρου στην Δημοκρατία, αλλά και την μετατροπή της με τέτοιον τρόπο ώστε να την επανελέγξουν και να την επιτρέψουν... Τελικώς δέχθηκαν το 3ο μας αίτημα επανελέγχου...
 
Μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ  



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.