24 Φεβρουαρίου 2024

Το ατόπημα της Προέδρου της Δημοκρατίας εις βάρος του μητροπολίτη Ιωαννίνων - Αλλο η κυρα-Φροσύνη και άλλο η κυρά Αφροσύνη

Του Μανώλη Κοττάκη
 
 
Μόλις άνοιξα το κινητό μου χθες το πρωί, αίφνης «προσγειώθηκε» στην οθόνη του ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μήνυμα. Αποστολέας του ένας πρέσβης μας, ο οποίος υπηρετεί κάπου στον κόσμο. Χρησιμοποιώ το ρήμα «προσγειώθηκε», γιατί με τα μηνύματα φίλων που έρχονται από το εξωτερικό φτιάχνω εικόνες με το μυαλό μου. Φαντάζομαι τις λέξεις να «απογειώνονται» από τη Νέα Υόρκη, να πετούν πάνω από τον Ατλαντικό, να διατρέχουν την Ευρώπη και μέσω Βαλκανίων να «προσγειώνονται» στη συσκευή μου. Η φαντασία «νοστιμεύει» την πεζή καθημερινότητα. Οι λέξεις και οι σκέψεις του πρέσβη που «υποδέχθηκα» ήταν οι εξής: 
 
«To 1910, ο γέρος αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Θεόδωρο Ρούσβελτ στο ανάκτορο του Χόφμπουργκ στη Βιέννη. Οταν ο πρώην πρόεδρος και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης ζήτησε από τον αυτοκράτορα να του εξηγήσει ποια ήταν ακριβώς η δουλειά του -υπονοώντας, υποψιάζομαι, ότι τα εκλεγμένα Κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις έκαναν τον ρόλο του αυτοκράτορα έναν περιττό αναχρονισμό-, ο αυτοκράτορας απλά απάντησε: “O ρόλος μου είναι να προστατεύω τον λαό μου από τους πολιτικούς του”. Αλήθεια, ποιος προστατεύει τους ψηφοφόρους από τους πολιτικούς σήμερα;».
 
Θα ήθελα να απαντήσω στον κορυφαίο διπλωμάτη μας, ο οποίος γνώρισε πολλούς Ελληνες πολιτικούς αλλά και ξένους ηγέτες στην πολυκύμαντη σταδιοδρομία του, ότι τον ρόλο αυτόν στην Ελλάδα τον έχει ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και ότι τον επιτελεί άριστα. Καθώς, στο παρελθόν, οι Πρόεδροι που είχαμε πράγματι προστάτεψαν πολλές φορές τον λαό από τους πολιτικούς μας με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο – παρασκηνιακώς. Τους καλούσαν στο Προεδρικό Μέγαρο και τους ορμήνευαν όταν έβλεπαν ότι κάτι δεν πάει καλά. Διέθεταν το κύρος για να το κάνουν.
 
Πρώτος και καλύτερος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Επονται τα πολιτικά του τέκνα Κωστής Στεφανόπουλος και Προκόπης Παυλόπουλος, υπουργός Προεδρίας του ο πρώτος, νομικός του σύμβουλος ο δεύτερος. Είναι, εν πολλοίς, άγνωστα όλα όσα έχουν κάνει για τον τόπο ως Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Ο Παυλόπουλος απέτρεψε την ύστατη ώρα τη χρεοκοπία της χώρας, όταν δυνάμεις εμμονικές επιχείρησαν, χαράματα Αυγούστου του 2015, να ακυρώσουν με διαδικαστικά τερτίπια την απόφαση του Κοινοβουλίου για το τρίτο Μνημόνιο και τη συνέχεια της χρηματοδότησης της καθημαγμένης χώρας. Και ο Κάρολος Παπούλιας, με το δικό του ταμπεραμέντο, επίσης παρενέβαινε διακριτικά όποτε χρειαζόταν.
 
Η μοίρα το έφερε να τους έχω κουβεντιάσει και τους τρεις από κοντά (τον Στεφανόπουλο μετά την αφυπηρέτησή του στο γραφείο της Βαλαωρίτου, μαζί με τους πιστούς γραμματείς και φύλακες Δρόσου – Ορλώφ), και, όσο να ‘ναι, όλο και κάτι ξέρω. Μπαρουτοκαπνισμένοι και οι τρεις μέσα στο Κοινοβούλιο, γνώριζαν πώς να μιλήσουν στους πολιτικούς. Πώς να τους «επαναφέρουν».
 
Οπως εξελίσσονται πλέον τα πράγματα, όμως, το αληθές ερώτημα δεν είναι ποιος θα μας προστατέψει από τους πολιτικούς. Σε αυτό, αν υπήρχε απάντηση, θα είχε ήδη δοθεί. Και δεν θα ακούγαμε τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη να ανακοινώνει με πάσα επισημότητα από το βήμα του Κοινοβουλίου μας ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική. Δήλωση που είχε στόχο να δείξει ότι «αφού οι Κύπριοι, που υπέστησαν εισβολή, δεν σηκώνουν κεφάλι και συμβιβάζονται με τη μοίρα τους, τότε γιατί να σηκώσουν οι Ελλαδίτες;».
 
Αν υπήρχε απάντηση, δεν θα πληροφορούμασταν ότι το όνειρο του αρχηγού ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος, όπως ο κύριος Κασσελάκης, είναι να μετατρέψει την αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου (τον τρίτο κατά σειρά σε πολιτειακή τάξη θεσμό) σε franchise του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπάιντεν στην πατρίδα μας. Λες και τα κόμματα είναι αλυσίδες μπέργκερ. Κάποιος θα του είχε τραβήξει εγκαίρως το αυτί και δεν θα έδειχνε τόσο «δούλος» στις δημόσιες εμφανίσεις του. Το αληθές ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιος θα μας προστατέψει και από τους ρυθμιστές του πολιτεύματος. Από τους Ελληνες «αυτοκράτορες» και τις Ελληνίδες «αυτοκράτειρες».
 
Εξηγούμαι: Μόλις είχα ολοκληρώσει την ανάγνωση του μηνύματος του πρέσβη, ήχησε το τηλέφωνο. Ανταπόκριση από Ιωάννινα! Από την εύανδρο Ηπειρο, που γράφει και ο φίλος μου ο Γιώργος στα «Νέα», ρισκάροντας να του κάνουν μάθημα πολιτικής ορθότητας. Χθες, τα Ιωάννινα γιόρταζαν την επέτειο της απελευθέρωσής τους. Ακριβέστερα, τη μάχη του Μπιζανίου. Ηταν η σημαντικότερη μάχη μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο ηπειρωτικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου (1912-1913), και στο τέλος αυτής οι ηττημένες οθωμανικές δυνάμεις παραδόθηκαν στον επικεφαλής του Στρατού, διάδοχο Κωνσταντίνο.
 
Στις χθεσινές επετειακές εκδηλώσεις προσεκλήθη και αυτονοήτως παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Θα περίμενε κανείς ότι η Πρόεδρος θα αντιλαμβανόταν πού πήγαινε. Και ποια ιστορική φόρτιση συνοδεύει τη συγκεκριμένη επέτειο, αλλά και το τυπικό της. Φευ!
 
Το μυαλό της Προέδρου είχε μείνει στο εξαιρετικό μπαρ Βy the glass της Φιλελλήνων, όπου γιόρτασε μαζί με τον Αλέξη Πατέλη και τον Ακη Σκέρτσο τα επινίκια για την ψήφιση του γάμου των ομοφύλων. Πού καιρός για Ιστορία; Ποιο είναι το νέο κατόρθωμα της Προέδρου; «Εστησε» επί μισή ώρα τον μητροπολίτη Μάξιμο, τους πολιτικούς αρχηγούς και τις τοπικές Αρχές, που είχαν εξέλθει του ναού για να την υποδεχθούν με το βυζαντινό τυπικό και να την οδηγήσουν στον ναό για την τέλεση της δοξολογίας. Δικαιολογίες για την αργοπορία δεν υπάρχουν. Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας ακολουθούν αυστηρά το πρωτόκολλο και τηρούν τους χρόνους. Είναι ζήτημα ουσίας και σεβασμού προς τις Αρχές, όχι τυπολατρία.
 
Το θέαμα του τοπικού ιεράρχη Μαξίμου να περιμένει με την ποιμαντορική ράβδο στο χέρι και τη μίτρα στο κεφάλι την αρχηγό του κράτους να φανεί για να της αποδώσει τις τιμές που απέδιδε στο Βυζάντιο ο Πατριάρχης στον αυτοκράτορα στην Αγία Σοφία ήταν απογοητευτικό. Η Πρόεδρος δεν σέβεται τίποτε. Και, πάντως, όπως απέδειξε και στο παρελθόν σε ανάλογη περίπτωση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δεν σέβεται ούτε την Εκκλησία, ούτε την Ορθοδοξία. Θα ανέμενε κανείς ότι η συναναστροφή της με τον άψογο πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα θα την είχε βοηθήσει να μυηθεί κάπως στους κώδικες του Ελληνισμού, αλλά σιγά… Δεν το έχει.
 
Ευτυχώς, ο καιρός πλησιάζει. Και για τις ευρωεκλογές (όπου η κυβέρνηση θα «λουστεί», εκτός από τα δικά της λάθη, και τα λάθη της Προέδρου), αλλά και για την επανεκλογή της. Εάν, παρ’ ελπίδα, η κυβέρνηση θελήσει να στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητά της, τότε ο αριθμός «52», που κατεγράφη στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στην ψηφοφορία για τον γάμο, θα μοιάζει πολιτικό πταίσμα μπροστά σε αυτό που θα συμβεί τη δήλη ημέρα. Η υποψηφιότητά της δεν περνά στο εξής από τους -απελευθερωμένους πλέον- βουλευτές της Ν.Δ. Θα συναντήσει ισχυρότατες αντιστάσεις. Αλλο η κυρα-Φροσύνη και άλλο η κυρά Αφροσύνη…
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Μια χαρά τα λέει ο Κοττάκης για την Σακελλαροπούλου.... 
Εχω όμως μεγάλες αντιρρήσεις για τα όσα λέει για τους υπόλοιπους...
Ο Κων. Καραμανλής πούλησε την Κύπρο, νομιμοποίησε το ΚΚΕ και έστρωσε τον δρόμο για το ΠΑΣΟΚ και το αίσχος της μεταπολίτευσης που ακολούθησε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε....
Ο Προκόπης Παυλόπουλος πούλησε τον ελληνικό λαό, που άλλα του είπε με δημοψήφισμα και άλλα έκανε....
Ο Κάρολος Παπούλιας ήταν ο άνθρωπος που βρέθηκε ΠτΔ στο πρώτο μνημόνιο και δεν έκανε τίποτα να το σταματήσει... Επί των ημερών του για πρώτη φορά δεν τιμήθηκε εθνική επέτειος με στρατιωτική παρέλαση!!!!!
Οσο για τον Τασούλα.... αυτός είναι από εκείνους που ψήφισαν το νομοσχέδιο των ΛΟΑΤΚΙ.... πανα πει αφορισμένος...Share

1 σχόλιο:

Αφελής είπε...

Ιωάννινα και Σακελλαροπούλου - Το κοντραστ και η τερατώδης αντιδιαστολή της συμπεριφοράς της μέσα από δύο ινσταντανέ :
1. Σκόπιμη προσβολή στον ορθόδοξο χριστιανό αρχιερέα από την για κακή μας τύχη Πρόεδρο.
2. Ύψιστη τιμή και αυθεντικά σπαρακτικά κλάματα σε κηδεία αλλοθρήσκου δήμαρχου της πόλης που αν και Έλληνας δήμαρχος εν ενεργεία κηδεύτηκε χωρίς ελληνική σημαία (https://www.youtube.com/watch?v=_d4oHmOlDRU)

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.