24 Φεβρουαρίου 2024

Διάβαζε Σαίξπηρ στο Πανεπιστήμιο ο Κασσελάκης

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
 
Θέλοντας και μη, πάλι με τον Κασσελάκη θα ασχοληθώ, απλά γιατί ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να μην ασχοληθώ. Έχει σίγουρα κάποια προσόντα, κάποιες επικοινωνιακές ικανότητες αλλά αυτά που λέει και αυτά που κάνει, προκαλούν. Προκαλούν το κοινό αίσθημα, προκαλούν περιέργεια, προκαλούν θυμό, προκαλούν διάθεση για αστεϊσμό, προκαλούν απορίες…. γενικά προκαλούν.
 
Είμαι αρκετά χρόνια «στο κουρμπέτι» και μπορώ σχετικά εύκολα να διαπιστώσω ότι κάποιο δημόσιο πρόσωπο κάνει ή λέει κάτι μόνο και μόνο για να τραβήξει την προσοχή .Γενικά, αυτή η τάση φαίνεται. «Ακούγεται» έλεγαν οι παλαιότεροι. «Βρωμάει» λένε οι νεότεροι. Το ίδιο είναι. Και ο Κασσελάκης απέδειξε ότι είναι –κατά βάσιν- ένας άνθρωπος του φαίνεσθαι διότι μέσα στο μικρό σχετικά διάστημα που «δρα» στο πολιτικό μας προσκήνιο έχει πει και έχει επιχειρήσει να κάνει ουκ ολίγα. Στους λίγους μήνες που βρίσκεται εδώ, πήγε να «αρπάξει» κόμμα, έφτιαξε νέο, μετά το άλλαξε …. τι να σας τα λέω, τα ξέρετε… να μην τα επαναλαμβάνω. 
 
Αλλά το συμπέρασμα είναι ότι 1. Δεν πέτυχε τίποτα παρά να ανακατέψει το πολιτικό μας σύστημα, 2. να ξαναβάλει τον Τσίπρα στο παιχνίδι, 3. να φανερώσει τις παθογένειες που υπήρχαν εντός του Σύριζα και 4 να γίνει ιδιαίτερα «αγαπητός» στα Μ.Μ.Ε. απλά και μόνο γιατί τους έδινε τροφή είτε έκανε, είτε ΔΕΝ έκανε κάτι. Ισως εκείνο το ανεκδιήγητο «Συνέδριο μετά φαγητού και ποτού» στην Σπέτσες να ήταν το αποκορύφωμα της φιλοσοφίας του «Τίποτα» αλλά υπήρχαν κι άλλα. Πρόσφερε αφειδώς πολλά «τίποτα», μιλούσε ασυνάρτητα, έλεγε ΠΟΛΥ βαριές κουβέντες για ανθρώπους, κόμματα, πολίτες, βουλευτές, υπουργούς και στο τέλος δεν γινόταν τίποτα.
 
Στο τέλος νομίζω ότι δεν θα γίνει τίποτα. Θα φύγει έτσι όπως ήρθε, παρέα με τον Μακμπέθ και κανονικά, φεύγοντας θα θυμάται –αν το ήξερε βέβαια ποτέ- τον περίφημο μονόλογο του πραγματικού, Σαιξπηρικού Μακμπέθ, το τραγικό «Αύριο και αύριο και αύριο.»
 
Το αύριο, και το αύριο, και το αύριο,
Έρπει ύπουλα από μέρα σε μέρα,
 Μέχρι την τελευταία συλλαβή του καταγεγραμμένου χρόνου,
Η ζωή δεν είναι παρά μια κινούμενη σκιά, κακός ηθοποιός που τρέχοντας απολαμβάνει το λίγο χρόνο του στη σκηνή 
Και μετά δεν τον ξανακούς πια. Είναι ένα παραμύθι,
που είπε ένας ηλίθιος, γεμάτο αχό κι ορμή θυμώδη,
Που δε σηματοδοτεί τίποτα. 
 
Και για να εξηγούμαι καθαρά: ΔΕΝ αποκαλώ εγώ «ηλίθιο» τον κ. Κασσελάκη. «Λίγος» μπορεί να είναι. «Ηλίθιος» καθόλου.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.