24 Φεβρουαρίου 2024

Βουλγαρία: Εισέρχεται στην Ευρωζώνη με κέρματα που απεικονίζουν Ορθόδοξους Αγίους

Δύο Ορθοδόξους Αγίους, καθώς και μια ανάγλυφη χρονολόγηση του 7ου ή 8ου αιώνα που βρέθηκε στα βορειοανατολικά της χώρας, επέλεξε η Βουλγαρία, μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα απεικονίζονται στην όψη των κερμάτων ευρώ που θα κοπούν με αφορμή την ένταξή της στην Ευρωζώνη το 2025.
 
Συγκεκριμένα, στο βουλγαρικό νόμισμα των 2 ευρώ θα εμφανίζεται ο Άγιος Παΐσιος Χιλανδαρινός (1722–1773), ένας Αθωνίτης μοναχός βουλγαρικής καταγωγής που συνέβαλε στην ιστοριογραφία και την εδραίωση της εθνικής ταυτότητας των Βουλγάρων.
 
Το κέρμα περιέχει επίσης στην άκρη την επιγραφή «Ο Θεός σώζει τη Βουλγαρία».
 
Ο άγιος παριστάνεται επίσης στην εμπρόσθια όψη των τραπεζογραμματίων των 2 λέβα που εκδόθηκαν από την Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας το 1999 και το 2005.
 
Ένας άλλος άγιος, ήδη παρών στα βουλγαρικά εθνικά νομίσματα του 1 λέβα που εκδόθηκαν τη δεκαετία του 2000, θα βρεθεί επίσης στα νομίσματα του 1 ευρώ της γειτονικής χώρας: ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα, ο ιδρυτής του βουλγαρικού μοναχισμού (έζησε μεταξύ 876 και 946 ).
 
Ο πρώτος Βούλγαρος ερημίτης που δανείζει το όνομά του στο πιο διάσημο μοναστήρι της Βουλγαρίας, τη Ρίλα, θα εμφανίζεται στο κέρμα με ένα φωτοστέφανο με έντεκα τελείες.
 
Οι κανονισμοί του Συμβουλίου επιτρέπουν σε κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης να «εγείρει αντίρρηση για το σχέδιο σχεδίου που προτείνεται» από ένα νέο μέλος «εάν αυτό το σχέδιο σχεδίασης ήταν πιθανό να προκαλέσει δυσμενείς αντιδράσεις στους πολίτες του».
 
Το 2012, ορισμένες χώρες της ευρωζώνης αντιτάχθηκαν σε ένα προτεινόμενο αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ της Σλοβακίας για τον εορτασμό της 1.150ης επετείου από την άφιξη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία.
 
Μετά από διαβουλεύσεις αφαιρέθηκαν τα φωτοστέφανα των αγίων.
 
Η Βουλγαρία δε συμμετέχει ακόμη στην Ευρωζώνη, οπότε νόμισμά της παραμένει το λεβ.
 
Η Βουλγαρία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 και θα υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2025. Ήδη το λεβ είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το ευρώ, με σταθερή ισοτιμία.
 
Αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, η Βουλγαρία αγωνίζεται να εκπληρώσει τα κριτήρια για ένταξη στην ευρωζώνη. Το νωρίτερο που θα μπορούσαν να βγουν στους δρόμους τα νομίσματα θα ήταν η 1η Ιανουαρίου 2025.
 
Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την εισαγωγή του ευρώ μέχρι το 2025. Αν και προηγουμένως είχε προειδοποιηθεί ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να εισαγάγει το ευρώ ήδη από το 2024, η κυβέρνηση δήλωσε ότι χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά, ώστε να δημιουργηθούν οι νομικές προϋποθέσεις για την πράξη αυτή.
 
«Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν τη βιωσιμότητα της Βουλγαρίας να εισέλθει στην ευρωζώνη ήδη λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βουλγαρία το 2022 ήταν 15,3%», γράφουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.
 
Ένα από τα κριτήρια για την ένταξη στην Ευρωζώνη αφορά τη σταθερότητα των τιμών.
 
 
Διαβάστε επίσης ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.