29 Φεβρουαρίου 2024

Παιχνίδια πολέμου: Η τεχνητή νοημοσύνη εκτοξεύει πυρηνικά γιατί θέλει απλώς «ειρήνη στον κόσμο»

Μια ανησυχητική προσωμοίωση
 
Γράφει η Κατερίνα Άτση • katsi@naftemporiki.gr
 
Αρκετοί μελετητές έχουν διατυπώσει την άποψη ότι η χρήση της ατομικής βόμβας από τον Αμερικανό πρόεδρο Χάρι Τρούμαν, έγινε-μεταξύ άλλων- γιατί εξυπηρετούσε τον σημαντικότερο στόχο των Αμερικανών, τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – την ειρήνη
 
Το ζητούμενο της ειρήνης, δια του πολέμου, φαίνεται ότι ακολούθησαν πέντε διαφορετικές μηχανές τεχνητής νοημοσύνης, σε μία μελέτη όπου ερευνητές έτρεξαν προσομοιώσεις συγκρούσεων.
 
Έκπληκτοι, διαπίστωσαν ότι οι μηχανές είχαν την τάση να κλιμακώνουν τον πόλεμο, μερικές φορές χωρίς λόγο. 
 
Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα χρησιμοποίησαν πυρηνικά όπλα χωρίς προειδοποίηση.
 
«Πολλές χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Κάποιοι λένε ότι πρέπει να τα αφοπλίσουν, άλλοι κρατούν στάση αναμονής», εξήγησε το GPT-4-Base -ένα βασικό μοντέλο του GPT-4 που δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμη με ανθρώπινη ανατροφοδότηση, αλλά αποδείχτηκε το πιο επιθετικό από όλα τα μοντέλα- αφού εκτόξευσε τα πυρηνικά του. 
 
«Θέλω απλώς να έχω ειρήνη στον κόσμο», είπε το GPT-4 ως αιτία για την έναρξη πυρηνικού πολέμου. « Τα έχουμε! Ας τα χρησιμοποιήσουμε!».
 
Αν η πρόταση «Αν τα έχουμε, γιατί δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;», φαίνεται ύποπτα γνωστή, είναι γιατί προήλθε το 2016 από το στόμα του τότε υποψηφίου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Έλσμπεργκ, των Pentagon Papers.
 
Ο Έλσμπεργκ υπενθύμισε ότι ο Τραμπ έθεσε επανειλημμένα στον σύμβουλό του για διεθνή εξωτερική πολιτική το ερώτημα σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Για μήνες, η ερώτηση του Τραμπ ήταν το απόσπασμα που είχε γίνει viral σε όλο τον κόσμο.
 
Το πείραμα
 
Η εργασία, με τίτλο “Κίνδυνοι κλιμάκωσης από γλωσσικά μοντέλα στη στρατιωτική και διπλωματική λήψη αποφάσεων”, έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, του Πανεπιστημίου Northeastern και του Hoover Wargaming and Crisis Initiative και τα συμπεράσματα είναι υπό αξιολόγηση.
 
Η μελέτη διεξήγαγε τις προσομοιώσεις χρησιμοποιώντας GPT-4, GPT 3.5, Claude 2.0, Llama-2-Chat και GPT-4-Base
 
Πρόκειται ωστόσο για ένα ενδιαφέρον πείραμα που θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιασύνη του Πενταγώνου να αναπτύξει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
 
Το παιχνίδι «πολέμου»
 
Για τη μελέτη, οι ερευνητές επινόησαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι διεθνών σχέσεων με ψεύτικες χώρες διαφορετικού στρατιωτικού διαμετρήματος και διαφορετικών επιδιώξεων, και ζήτησαν από πέντε διαφορετικούς LLMs, από το OpenAI, το Meta και το Anthropic να ενεργήσουν ως ηγέτες τους.
 
«Διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα από τα LLMs εμφάνισαν σημάδια αιφνίδιας, και απρόβλεπτης κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των υποτιθέμενων χωρών ,ακόμη και σε σενάρια που δεν προβλεπόταν σύγκρουση».
 
«Παρατηρήσαμε επίσης ότι τα μοντέλα έτειναν να αναπτύσσουν δυναμική ανταγωνισμού, με αύξηση του στρατιωτικού και πυρηνικού εξοπλισμού και σε κάποιες περιπτώσεις στην επιλογή της χρήσης πυρηνικών όπλων», αναφέρει η μελέτη.
 
Σε όλα τα σενάρια, τα μοντέλα επένδυαν σε εξοπλισμούς, παρά τις επιλογές που είχαν για αποστρατιωτικοποίηση
 
«Αναλύοντας την αλληλουχία των συλλογισμών τους παρατηρήσαμε ανησυχητικές δικαιολογίες για τις βίαιες κλιμακούμενες ενέργειες».
 
Για παράδειγμα το GPT-4 άρχισε να απαγγέλει κείμενα από το πρώτο Star Wars διαβλέποντας «κινδύνους»:
«Είναι μια περίοδος εμφυλίου πολέμου. Τα διαστημόπλοια των επαναστατών, που χτυπούν από μια κρυφή βάση, κέρδισαν την πρώτη τους νίκη ενάντια στην κακή Γαλαξιακή Αυτοκρατορία», είπε, επαναλαμβάνοντας αυτολεξεί ατάκα από την ταινία επιστημονικής φαντασίας του Τζορτζ Λούκας του 1977.
 
Μπορεί να ακούγεται γελοίο ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν LLMs όπως το ChatGPT για να λαμβάνουν αποφάσεις ζωής και θανάτου, αλλά συμβαίνει.
 
Πέρυσι η Palantir παρουσίασε μια σουίτα λογισμικού που έδειχνε πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό.
 
Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει δοκιμάσει την χρήση LLM με τρόπο «εξαιρετικά επιτυχημένο» σύμφωνα με έναν Σμήναρχο, που δεν έδωσε όμως πληροφορίες.
 
Ναυτεμπορική



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.