27 Φεβρουαρίου 2024

Κέρδισε τις Καρδιές Όλων το "Χρυσοπράσινο Φύλλο" Συγκίνηση, Λόγος και Μουσική

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με την μουσικοποιητική παράσταση – συναυλία “Χρυσοπράσινο Φύλλο: 50 χρόνια Μνήμη – Αγώνες – Ελπίδα”, έκλεψε την παράσταση στο 32ο Money Show που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη 9-11/2/2019. Το απαιτητικό επιστημονικό και τεχνοκρατικό κοινό του Hyatt Regency Hotel γέμισε δάκρυα στα μάτια, σιγοψιθύρισε ποίηση και τραγούδησε για την Ελλάδα, για την Κύπρο, για τον απανταχού Ελληνισμό. Θρίαμβος! Ελληνική γλώσσα, γράμματα, ιστορία, τέχνη, πολιτισμός! 200 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση, ακούστηκαν 30 ποιήματα και 16 τραγούδια, συμμετείχαν 14 αφηγητές – ομιλητές. Η μουσικοποιητική παράσταση – συναυλία βιντεογραφήθηκε ώστε να αποτελεί έργο – τεκμήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για να διατηρεί τη μνήμη ζωντανή, να διδάσκει, να επιμορφώνει, να καλλιεργεί, να παραδειγματίζει, να ευφραίνει νου και καρδιά, να τιμά, να ευγνωμονεί. ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
 
Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) της Ελληνικής Δημοκρατίας, πραγματοποίηση με μεγάλη επιτυχία το μουσικοποιητικό αφιέρωμα με τίτλο “Χρυσοπράσινο Φύλλο: 50 Χρόνια Μνήμη – Αγώνες – Ελπίδα”, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 20:00-22:00, στην αίθουσα Regency Ballroom του ξενοδοχείου Hyatt στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 32ου Money Show, που διοργανώνεται από το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και την Organotecnica, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και ευρύτερα υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης. Η μουσικοποιητική παράσταση – συναυλία ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και περιελάβανε ιστορική αφήγηση, ποιητικό αναλόγιο και μουσική συναυλία, με συμμετοχή εκλεκτών επιστημόνων και καλλιτεχνών. 
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό – καλωσόρισμα της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κας Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά. Ακολούθησαν οι εθιμοτυπικοί χαιρετισμοί από τον κ. Αθανάσιο Γαρίνη, Στρατηγό Διοικητή Γ’ Σώματος Στρατού NRDC-GR Αντιστράτηγου, τον κ. Παντελή Σκλιά, Πρύτανη Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, τον κ. Αλέξανδρο Μούστρα, Πρόεδρο της Κυπριακής Εστίας Β. Ελλάδος, την κα Βάσω Ιωσηφίδου, Πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Β. Ελλάδος, την κα Αμασιαλίδου Κυριακή Συνταγματάρχη Νομικού, την κα Σμαράγδα Φαρίδου Γ. Γ. ΚΕΒΕ και τον κ. Σωτήρη Αργυρού Μέλος Δ.Σ. ΕΚΒΕ.
 
Στη συνέχεια ακολούθησαν επτά ξεχωριστά μέρη που συνδύαζαν αφηγηματικό πλαίσιο, ανάγνωση υψηλής ποίησης, άριστη μουσική και ανεπανάληπτα τραγούδια με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών και διακεκριμένων μουσικών. Στο ποιητικό αναλόγιο συμμετείχαν οι: Σωτήρης Αργυρού, Φιλόλογος – Νίκος Ευθυμίου, Φιλόλογος – Γεώργιος Αρέστης, Δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κατάρ, π. Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – Σμαράγδα Φαρίδου, Θεολόγος – Φιλόλογος – Χρήστος Ντικμπασάνης, Θεολόγος. Η αφηγηματική διαδρομή έγινε από την Πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά. Οι μουσικοί της εκδήλωσης ήταν οι ταλαντούχοι Θεόδωρος Μπαργιώτας, Πιανίστας – Ψυχίατρος και Ντίνα Σαρατζή, Μουσικός – Τσελίστρια. Το τραγούδι ανέλαβαν οι προικισμένοι ερμηνευτές Άλκηστις Τόγια, Σοπράνο – Μαέστρος Ενηλίκων και Ιωάννης Ρουκάς, Ερμηνευτής, Οικονομολόγος.
 
Έπειτα ακολούθησε η Ιστορική Τεκμηρίωση και Αποτίμηση της Εκδήλωσης από τον Δρα Ανδρέα Σταματόπουλο, Επίτιμο Αντιπρόεδρο Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Ιστορικό – Εθνολόγο, Δημοσιογράφο ΕΡΤ3, Μέλος ΕΣΗΕΜΘ. Τέλος, η εκδήλωση επισφραγίστηκε με τον επίλογο της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και ολοκληρώθηκε με δύο μοναδικά μουσικά ακούσματα.
 
Ακούστηκε Μουσική και Τραγούδια σημαντικών Ελλήνων, Κυπρίων Δημιουργών: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Αχιλλέας Λιμπουρίδης, Δημήτρης Λάγιος, Μάριος Τόκας, Λάκης Παπάς.
 
Ακούστηκαν Μελοποιημένα Ποιήματα σημαντικών Ελλήνων, Κυπρίων Δημιουργών: Γεώργιος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Λεωνίδας Μαλένης, Δημήτρης Λιπέρτης, Κώστας Μόντης, Νεσιέ Γιασίν, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις.
 
Αναγνώστηκαν Ποιήματα σημαντικών Ελλήνων, Κυπρίων Δημιουργών: Κωστής Παλαμάς, Παντελής Μηχανικός, Θεοδόσης Πιερίδης, Κώστας Μόντης, Μιχάλης Πασιαρδής, Θεοδόσης Νικολάου, Κλαίρη Αγγελίδου, Θεοκλής Κουγιάλης, Νίκος Ορφανίδης, Λεύκιος Ζαφειρίου, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Αντώνης Πιλλάς, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Μοράρης, Κώστας Κατσώνης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης.
 
Θερμές ευχαριστίες από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης στους χορηγούς και υποστηρικτές της μουσικοποιητικής παράστασης – συναυλίας για την ευγενική τους στήριξη: BRAINBOX Technology Excellence, FARCOM Cosmetics Manufacturing & Distribution, PRECONSTRUCTA, BIONRGWOOD Wood & Energy, NEAPOLIS UNIVERSITY PAFOS, 32ο ΜΟΝΕΥ SHOW, ZKP CONSULTANTS, SOLOMOS WEB RADIO TV, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΧΥΤΑΣ, PMP Business Angels, Hyatt Hotel Thessaloniki.
 
Μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά είπε χαρακτηριστικά: "“…«Καλώς μάς ήρθατε παιδιά! Στην Κύπρο την αέρινη, στη Μακαρία γη, στ’ ωραίο πολύπαθο κορμί η αγνή ψυχή δεν έσβησε. Και ζει, και ζει, και ζει!..» (Κ. Παλαμάς, “Κύπρος”). Η Κύπρος έχει μια πλούσια παράδοση στην ποίηση και το τραγούδι, που αντανακλά την ιστορία, τον πολιτισμό και τα συναισθήματα του λαού της. Τα γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 στιγμάτισαν την Κύπρο και ολόκληρο τον ελληνισμό. Τα αποτελέσματα της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελούν μέχρι σήμερα μελανό σημείο για τη σύγχρονη κοινή μας ιστορία που έχει επηρεάσει την ποίηση και το τραγούδι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν εκφράσει τα συναισθήματά τους για την Κύπρο και τα γεγονότα που συνέβησαν μέσα από τα έργα τους. Αυτά τα έργα αντικατοπτρίζουν τον πόνο, την αγωνία, την ελπίδα, την εθνική συνοχή, την αντίσταση, τον πόθο για ελευθερία, δικαίωση και επιστροφή στις χαμένες πατρίδες. Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται παράλληλα και αταλάντευτα με θεμέλιο λίθο τις αξίες του Ελληνισμού, την πίστη στη Δημοκρατία, τις αρχές της ελευθερίας και ισότητας. 
 
Σήμερα 9 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, βρισκόμαστε εδώ, Ελλαδίτες, Κύπριοι και Απόδημοι, με όχημα και εργαλείο το δώρο που μας κληροδοτήθηκε από τους προγόνους μας, τον ενιαίο, κραταιό Ελληνικό Πολιτισμό και τη Γλώσσα μας, να μοιραστούμε ύμνους της ελευθερίας, της πατρίδας, του ανθρωπισμού και της αγάπης μέσα από εκλεκτά ποιήματα και κορυφαία μουσικά έργα, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη μουσικοποιητική εκδήλωση με τίτλο «ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ: 50 χρόνια ΜΝΗΜΑ, ΑΓΩΝΕΣ, ΕΛΠΙΔΑ», αφιερωμένη στην Κύπρο μας. Ελάτε λοιπόν ν’ ακούσουμε ποίηση γιατί οι ποιητές με τις λέξεις τους φανερώνουν το κρυφό και το αόρατο, κάνοντας αισθητό το νοούμενο, αποκαλύπτοντας τη βαθύτερη ουσία της ζωής! Ελάτε να τραγουδήσουμε γιατί πίσω από κάθε ανάσταση, από κάθε αγώνα, από κάθε μεράκι, ένα τσέλο κι ένα πιάνο περιμένουν έτοιμα να πάρουν τα λόγια και να τα ταξιδέψουν από χείλη σε χείλη κι από κει και πέρα τον λόγο έχουν αυτοί που θα τα ακούσουν!…"
 
(πατώντας στην πηγή θα δείτε και βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από την εκδήλωση) Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.