21 Φεβρουαρίου 2024

«Ζούμε ξανά την Ανταλκίδειο Ειρήνη»!

Υφαίνεται μια νέα μορφή Ανταλκίδειας Ειρήνης που μας θυμίζει αυτή που Σπάρτη και Αθήνα είχαν κάνει όταν δέχτηκαν τον Πέρση Βασιλιά Αρταξέρξη Β’ ως ηγεμόνα της Ελλάδος (Ξενοφώντος:Hellenika V 1,31) με υπογραφή υποταγής του σπαρτιάτη Ανταλκίδα. Η συνθήκη προέβλεπε (κάτι που φαίνεται να γίνεται και τώρα): 1.) παράδοση της Κύπρου (και των τότε ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας) στους Πέρσες και 2.) αυτονομία των νησιών του Αιγαίου – αποστρατικοποίηση με σημερινή γλώσσα. Εξαιρούνταν Λήμνος, Ίμβρος και Σκύρος που είχαν κληρουχίες της Αθήνας ώστε η τελευταία να δεχτεί πιο ενεργά την περσική υποταγή. Η Αθηναϊκή πολιτική ελίτ του 386 π.χ. προχώρησε πιο πέρα δεχόμενη την συνθήκη ως πρόσταγμα. Η επικυριαρχία των Περσών διήρκησε μέχρι τις ημέρες του Μεγάλου Αλέξανδρου.
 
Ο Πλάτωνας θεώρησε την συνθήκη ως άκρως ατιμωτική για τους Έλληνες περιγράφοντας την ως αισχρό και ανόσιο έργο. Στο γνωστό έργο Занимательная Греция ο Μιχαήλ Κασπάροφ αναφέρει: «Όπου απέτυχε ο Ξέρξης [στους περσικούς πολέμους του 5ου αιώνα] πέτυχε ο Αρταξέρξης. Ο Πέρσης βασιλιάς έδινε εντολές στην Ελλάδα σαν να ήταν δική του χώρα. Τα κατάφερε χωρίς καν να στείλει ένα στρατιώτη. Η συνθήκη έθεσε την Ελλάδα υπό περσική επικυριαρχία (suzerainty).» Ο ιστορικός και φιλόσοφος Will Durant χαρακτήρισε την συνθήκη ως «το πιο επαίσχυντο γεγονός της ελληνικής ιστορίας». Οι δοξασμένες Σαλαμίνα του Θεμιστοκλή και Πλαταιές του Παυσανία τελικά έπεσαν –υποδουλώθηκαν με μια μόνο υπογραφή της τότε ελληνικής αστικής πολιτικής ελίτ.
 
Η ‘Τούρκικη Ειρήνη’ του σήμερα. 
 
Αναφέραμε πιο πάνω πως η Ανταλκίδειος Ειρήνη παρέδωσε την Κύπρο και την Μικρά Ασία στους Πέρσες και τα νησιά του Αιγαίου στην ‘αυτονομία.’ Κατά αναλογία τα ίδια έγιναν και τα τελευταία 100 χρόνια: α.) το 1974 η ελληνική αστική πολιτική ελίτ εγκατέλειψε την Κύπρο στο έλεος των Τούρκων σε ένα από τα πιο επαίσχυντα, (δανείζομαι την λέξη από τον Will Durant), γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Όχι μόνο την εγκατέλειψε αλλά και το ανακοίνωσε στην Τουρκία ανοικτά εκ των προτέρων, κατ’ ουσία λέγοντας της ‘είσαι ελεύθερη να κάνεις ότι θέλεις με την Κύπρο. Να είσαι βέβαιη πως εγώ δεν έχω καμιά πρόθεση να σώσω τους εκεί Έλληνες’ – τελικά οι Τούρκοι έκαναν τα αίσχιστα, β.) προηγουμένως, το 1959, η ίδια ακριβώς ελληνική πολιτική ελίτ του 1974 είχε υπογράψει την συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου που ενθάρρυνε τους Τούρκους να εισβάλουν στην Κύπρο. Συν τοις άλλοις, το τότε ελληνικό κράτος αναλάμβανε ενυπογράφως και ρόλο εγγυητή(!) της Κύπρου πράγμα που αθέτησε το 1974 με το εξευτελιστικό πρόσχημα του, ‘η Κύπρος κείται μακράν’ – ως εάν να μην γνώριζε που κείται η Κύπρος όταν υπόγραφε ως εγγυήτρια(!) Εάν η Ανταλκίδειος Ειρήνη θεωρείται «το πιο επαίσχυντο γεγονότος της ελληνικής ιστορίας» τότε η σύγχρονη εγκατάλειψη της Κύπρου και του ενός εκατομμυρίου Ελλήνων πρέπει να θεωρείται εθνικό κακούργημα. Παραδόθηκαν στους Τούρκους αυτοί που ο πρώτος Άγγλος κυβερνήτης της Κύπρου Sir Garnet Wolsey είχε χαρακτηρίσει «ως πολύ Έλληνες» και υιοθέτησε πολιτική για να τους αποπροσανατολίσει αποκαλώντας τους Χριστιανούς αλλά όχι Έλληνες. Την τελευταία επαίσχυντη πράξη την είδαμε φέτος όταν η αστική πολιτική ελίτ στης Ελλάδος δεν εξάσκησε καμία απολύτως πίεση ώστε η πώληση των F-16 στην Τουρκία να συνδεθεί με την άρση της Τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και την απόσυρση των εποίκων – καμιά απολύτως αναφορά για την Κύπρο ως εάν να μην υπάρχει κατοχή του βορείου τμήματος της. 
 
‘Αυτονόμηση’ των νησιών. 
 
Με την Ανταλκίδειο Ειρήνη τα νησιά του Αιγαίου είχαν ‘αυτονομηθεί’ και κατέστησαν βορά των Περσών. Τώρα είδαμε τα Ίμια να έχουν ‘αυτονομηθεί’ μέσα από την αμερικανόπνευστη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας που έθεσε τις νησίδες out of bounds για την Ελλάδα. Η αποστρατικοποίηση των ακριτικών νησιών, που πολλοί πιστεύουν πως σιγά-σιγά θα πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει αντίστοιχη Ανταλκίδειο ‘αυτονόμηση.’ Με μικρές εξαιρέσεις, η αστική πολιτική ελίτ της Ελλάδος στο σύνολο της φοβάται να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια αλλά ούτε έχει κηρύξει ΑΟΖ γιατί η Αμερική εντέλλει ‘stop’ και η Τουρκία επισείει το cassus belli. Ενώ, η υπό την προστασία της Τουρκίας γειτονική Λιβύη δημιούργησε συνορεύουσα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων πέραν των χωρικών της υδάτων γιατί από παλιά διαθέτει χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων και αποκλειστική αλιευτική ζώνη 62 ναυτικών μιλίων η ελληνική πολιτική ελίτ περιμένει ακόμα άδεια από το εξωτερικό …που δεν έρχεται. 
 
Διακήρυξη της Μαδρίτης.
 
Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ανταλκίδειας Ειρήνης ήταν η επιστροφή των Περσών στην Μικρά Ασία και στο Αιγαίο—επέστρεψαν στους χώρους από όπου είχαν εκδιωχθεί από την Συμμαχία της Δήλου τον 5ο αιώνα και αφού είχαν εκδιωχθεί και από την Κύπρο πρώτα από τον Παυσανία και 28 χρόνια αργότερα από τον Κίμωνα—Για τους δύο αυτούς Έλληνες στρατηλάτες η Κύπρος δεν βρισκόταν μακριά στην εποχή των τριήρων του 5ου αιώνα π.χ. Για την σημερινή αστική πολιτική ελίτ του 20-21ου αιώνα μ.χ. και της εποχή των F-16 η Κύπρος κείται μακράν! Με την διακήρυξη της Μαδρίτης η τότε ψευδοσοσιαλιστική αστική πολιτική ελίτ της Ελλάδος (η ίδια ακριβώς που συμφώνησε και την παράδοση των Ιμίων) αναγνώρισε δικαιώματα της Τουρκία στο Αιγαίο φέρνοντας την πίσω ως είχε συμβεί και με τους Πέρσες. 
 
Επιτήρηση της συμφωνίας. 
 
Η Ανταλκίδειος Συνθήκη ανάφερε το εξής: «[…] οπότεροι δε ταύτην την ειρήνην μη δέχονται, τούτοις εγώ πολεμήσω μετά των ταύτα βουλομένων και πεζή και κατά θάλατταν και ναυσί και χρήμασιν.» Εάν κρίνουμε από το τι συμβαίνει τώρα στην Κύπρο προφανώς θα είναι η Τουρκία που θα επιβάλει την ‘ειρήνην’ που υπογράφηκε στην Αθήνα το 2023. Θα το κάνει στα νησιά μέσω του cassus belli και με την κατοχή της Κύπρου πολεμώντας μας, εφόσον χρειαστεί, ‘πεζή και κατά θάλατταν και ναυσί και χρήμασιν’ ανάλογα με τις εξελίξεις. Στην Κύπρο η Τουρκία κυριολεκτικά κάνει ότι θέλει τώρα: δημιούργησε σωρεία στρατοπέδων, στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο και ναύσταθμο στο Μπογάζι. Με επίσημη επιστολή της προς τον ΟΗΕ η Τουρκία τώρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των ανατολικών νησιών από Λήμνο μέχρι Καστελόριζο. Με αυτά τα δεδομένα σε Αιγαίο και Κύπρο αυτή στοχεύει στο να καταστεί κυρίαρχη στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλό, όμως, θα ήταν η ελληνική αστική πολιτική ελίτ να θυμάται αυτό που έγγραψε ο διανοητής Παναγιώτης Κονδύλης: «καμία κυρίαρχη τάξη (δέστε ελληνική πολιτική ελίτ) δεν μπορεί να σταθεί στο εσωτερικό, αν δεν μπορεί να υπερασπίσει και να ενισχύσει τη θέση του έθνους μέσα στους εξωτερικούς αγώνες.» 
 
Ακόμα μια διακήρυξη ‘φιλίας’. Μόλις πρόσφατα η ελληνική αστική πολιτική ελίτ υπόγραψε την ‘Διακήρυξη [φιλίας] των Αθηνών’ με την Τουρκία αγνοώντας την κατοχή της Κύπρου από 40,000 τούρκικο στρατό και εκατοντάδες χιλιάδες έποικους. Πουθενά στην Διακήρυξη δεν αναφέρεται η Κύπρος. Είναι μυστήριο γιατί χρειαζόταν επαναβεβαίωση ‘φιλίας’ την στιγμή που βρίσκεται εν ισχύι το πολύ ισχυρότερο ‘Σύμφωνο Φιλίας’ του 1930 που υπόγραψε ο Βενιζέλος με τον Ινονού και που: α.) μετά από 25 χρόνια ‘φιλίας’ κατέληξε στο τούρκικο πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης το 1955 που ξεκλήρισε το εκεί Ελληνικό στοιχείο με παρουσία 3,500 ετών, και β.) και που μετά από 44 χρόνια ‘φιλίας’ η συμφωνία κατέληξε το 1974 στην τούρκικη εισβολή της Κύπρου και την κατοχή του 37% του εδάφους και το 55% των ακτογραμμών της. Αναφέρομαι στο πομπώδες σε τίτλο ‘Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας και Σταθερότητας, Διαλλαγής και Διαιτησίας’ του 1930. Αναπόφευκτα θα πρέπει να αγωνιούμε ως προς το τι θα μας φέρει η καινούργια επιβεβαίωση ‘φιλίας’ του 2023 έχοντας υπόψη που κατάληξε η ‘φιλία’ του 1930. 
 
Κλείνοντας: Σε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχα με γόνο επιφανών ευρωπαίων φιλελλήνων του 1821, ρωτήθηκα: «Πως έχει πέσει η Ελλάδα σε τέτοια καταθλιπτική κατάσταση εξάρτησης και ανυποληψίας τα τελευταία 200 χρόνια; Ποιος θα φέρει πίσω την απαστράπτουσα αίγλη της Κλασσικής Ελλάδας;» Του απάντησα: «Σίγουρα, όχι η ελληνική αστική πολιτική ελίτ γιατί αυτή, ουδέποτε κατάφερε να σώσει το έθνος – σώζει μόνο το κράτος για να φορολογεί και να περνά όμορφα η άρχουσα τάξη!» Ακολούθως, συνέχισα λέγοντας, «Το έθνος ιστορικά σωζόταν από 3 δάσκαλους, μαζί με 3 παπάδες, 3 αξιωματικούς και τους απλούς πολίτες.» Του θύμισα πως το 2004 οι απλοί πολίτες, μαζί με τους παπάδες, τους δασκάλους της δημοτικής και μέσης, και επίλεκτους αξιωματικούς έσωσαν την Κύπρο από το Σχέδιο Ανάν που θα κατάστρεφε ολοκληρωτικά τον εκεί ελληνισμό του ενός εκατομμυρίου. «Αντιθέτως», συνέχισα, «στην πλειονότητα της η ελληνική αστική πολιτική ελίτ συντάχθηκε υποτακτικά με το τουρκόφιλο σχέδιο των Αγγλο-Αμερικάνων και απειλούσε τους Έλληνες της Κύπρου πως θα έπρεπε να ψηφιστεί το σχέδιο ‘ώστε να μην μείνει η Κύπρος μόνη’- ξεχνώντας πως η τελευταία φορά που η ταλαιπωρημένη μεγαλόνησος δεν ήταν μόνη χρονολογείται στην προ Χριστού εποχή του Παυσανία και του Κίμωνα!»
 
*Συγγραφέας του βιβλίου, The Middle East in Turmoil: foreign intervention & poor leadership. (Amazon.com)
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.