29 Φεβρουαρίου 2024

Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση στην Ουκρανία

 
Έχοντας εισέλθει στον τρίτο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η ζυγαριά έχει γύρει υπέρ των Ρώσων. Το αποδεικνύουν η κατάληψη της υπερ-οχυρωμένης Αντβίιφκα (μετά την κατάληψη του επίσης υπερ-οχυρωμένου Μπαχμούτ) και οι μικρές, αλλά σημαντικές ρωσικές προωθήσεις σε πολλά σημεία του εκτεταμένου ανατολικού μετώπου. Το αποδεικνύει και η εκκαθάριση του ουκρανικού προγεφυρώματος στην ανατολική όχθη του Δνείπερου στην Χερσώνα.  
 
Το ναυάγιο της ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή της Ζαπορίζια ουσιαστικά προδιαγράφει μία ρωσική νίκη, την έκταση και τη μορφή της οποίας δεν μπορούμε σήμερα να προβλέψουμε. Η κατάσταση στο μέτωπο αναπόφευκτα έχει επιπτώσεις στο πολιτικό επίπεδο. Το κλίμα στη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ήταν πολύ διαφορετικό από το κλίμα που επικρατούσε πέρυσι.
 
Παρά τη ρητορική του Μπάιντεν πως οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουν την Ουκρανία, είναι ορατό ότι στη Δύση ολοένα και περισσότερο ενισχύονται οι δεύτερες σκέψεις για τον ρόλο της σ’ αυτόν τον πόλεμο. Το κλίμα απόλυτης συστράτευσης με το Κίεβο έχει ρηγματωθεί. Η άρνηση του Κογκρέσου να εγκρίνει τη βοήθεια 60 δισ. δολαρίων είναι αποτέλεσμα ακριβώς της τροπής που έχει πάρει ο πόλεμος. Αλλά και η βοήθεια της ΕΕ ύψους 50 δισ. δεν εντάσσεται σε κάποια πολιτική στρατηγική. Είναι, άλλωστε, ανεπαρκής όχι για αλλάξει την πορεία του πολέμου, αλλά και για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της Ουκρανίας.
 
Η Δύση, όμως, έχει δώσει πάρα πολλά σύγχρονα οπλικά συστήματα, εξανεμίζοντας σχεδόν τα αποθέματά της. Οι ΗΠΑ έχουν δώσει στο Κίεβο βοήθεια ύψους 113 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 46 δισ. είναι οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια και τα υπόλοιπα στρατιωτική βοήθεια. Η Δύση δεν έχει δώσει πυραύλους πολύ μεγάλου βεληνεκούς, με τους οποίους οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν μεγάλες ρωσικές πόλεις. Δεν δίνει για να μην εξωθήσει τη Ρωσία σε κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. 
 
Κοινή γνώμη και κυβερνήσεις 
 
Κατά κανόνα η δυτική κοινή γνώμη έχει υιοθετήσει την ακραία αντιρωσική ρητορική των κυβερνήσεων. Επειδή, όμως, ο πόλεμος τραβάει σε μάκρος, επειδή διαψεύσθηκαν παταγωδώς οι δυτικές προβλέψεις ότι οι κυρώσεις θα γονάτιζαν τη ρωσική οικονομία και θα αποσταθεροποιούσαν το καθεστώς Πούτιν, επειδή ο πόλεμος πλήττει σοβαρά και τις δυτικές οικονομίες και επειδή ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, το κλίμα διαφοροποιείται στη δυτική κοινή γνώμη. 
 
Κι αυτό, παρότι η εικόνα που προβάλλουν τα δυτικά συστημικά Μίντια για την εξέλιξη του πολέμου είναι σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική. Είναι ενδεικτικό ότι –σύμφωνα με δημοσκοπήσεις– τον Μάρτιο 2022 το 74% των Αμερικανών υποστήριζαν την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία με το 7% να την θεωρεί υπερβολική. Τον Δεκέμβριο 2023 το 74% έπεσε στο 47% και το 7% ανέβηκε στο 31%. Και βεβαίως η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων για τερματισμό του πολέμου.
 
Οι δυτικές κυβερνήσεις είχαν ζωτική ανάγκη από κάποια ουκρανική στρατιωτική επιτυχία για να την πουλήσουν στην κοινή γνώμη τους και έτσι να δικαιολογήσουν την πρωτοφανή οικονομική-στρατιωτική βοήθεια που στέλνουν στο Κίεβο, αλλά και τις δυσκολίες που προέκυψαν στη Δύση από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων. Το ναυάγιο της ουκρανικής αντεπίθεσης αντιθέτως ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. 
 
Για τις περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις, όμως, δεν υπάρχει οδός υποχώρησης, επειδή έχουν οι ίδιες δεσμευθεί πολύ σ’ αυτόν τον πόλεμο. Έτσι, αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ολοένα και μεγαλύτερες αποσιωπήσεις και ψεύδη. Ενώ πριν δύο χρόνια διαβεβαίωναν πως η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας ήταν υπόθεση λίγων εβδομάδων και πως ο ρωσικός στρατός ήταν “χάρτινη τίγρη”, σήμερα ισχυρίζονται ότι μετά την Ουκρανία, οι Ρώσοι θα εισβάλουν στις Βαλτικές Χώρες και στην Πολωνία, βάζοντας ακόμα και τη Γερμανία στο κάδρο! Κινδυνολογούν για να μην δώσουν λόγο στους πολίτες για τις αποτυχημένες επιλογές τους. Προφανώς, ο ρωσικός στρατός δεν είναι ούτε “χάρτινη τίγρης”, αλλά ούτε και είναι σε θέση να καταλάβει τις Βαλτικές και την Πολωνία, δηλαδή να συγκρουστεί με το ΝΑΤΟ. 
 
Εξαντλείται η Ουκρανία… 
 
Ολοένα και περισσότεροι Δυτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι ο πόλεμος πλησιάζει στο σημείο που από στατικός πόλεμος φθοράς θα μετατραπεί σε ταχύ πόλεμο ελιγμών εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων. Ούτε οι βόμβες διασποράς, ούτε οι πύραυλοι, ούτε τα F-16 μπορούν να αλλάξουν πλέον την πορεία. Ο ουκρανικός στρατός εξαντλεί με ταχύ ρυθμό και ανθρώπινο δυναμικό και οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια.
 
Ενώ οι απώλειες είναι κατά κανόνα νέοι και έμπειροι πολεμιστές, όσοι μερικώς τους αναπληρώνουν είναι κατά κανόνα άνδρες πάνω από 40-45 ετών και ουσιαστικά ανεκπαίδευτοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των Ουκρανών στρατιωτών όταν κηρύχθηκε επιστράτευση μετά τη ρωσική εισβολή ήταν λίγο πάνω από τα 30 έτη, ενώ τον Οκτώβριο 2023 ήταν τα 43 έτη, σύμφωνα με δήλωση Ζελένσκι. Δυτικοί παρατηρητές θεωρούν πως στην πραγματικότητα είναι αρκετά υψηλότερος.
 
Αυτό έχει προκύψει, επειδή οι νεότεροι και πιο εκπαιδευμένοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Είναι προφανές, λοιπόν, πως ρίχνοντας στη μάχη μεσήλικες και μάλιστα ανεπαρκώς εκπαιδευμένους, το Κίεβο ανεβάζει τον ρυθμό των ανθρώπινων απωλειών. Συχνά, μάλιστα, δεν ενημερώνονται ούτε οι οικογένειες των σκοτωμένων για να μην επηρεαστεί αρνητικά το ηθικό του λαού. 
 
Ο αριθμός των απωλειών και στις δύο πλευρές είναι κρατικό μυστικό. Ο Ζελένσκι ανέφερε πρόσφατα ότι έχουν σκοτωθεί 31.000 Ουκρανοί! αλλά στη Δύση υπολογίζουν εξαψήφιο αριθμό. Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας μίλησε για 500.000 νεκρούς και βαριά τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες. Υψηλές είναι και οι απώλειες των Ρώσων, αλλά ακόμα και δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ομολογούν ότι είναι σημαντικά κατώτερες. 
 
Οι στόχοι της Ρωσίας 
 
Μετά τις αρχικές τρεις αποτυχίες του (Κίεβο, Χάρκοβο και Χερσώνα) ο ρωσικός στρατός άλλαξε στρατηγική υπό την διοίκηση του στρατηγού Σουροβίκιν. Στόχος ήταν να φθείρει τις επιτιθέμενες ουκρανικές δυνάμεις, όχι να διατηρήσει τον έλεγχο χωριών. Οι ουκρανικές δυνάμεις, άλλωστε, αντεπιτέθηκαν, έχοντας συντριπτικό μειονέκτημα στον αέρα, έχοντας απωλέσει αντιαεροπορικά μέσα και διαθέτοντας λιγότερο πυροβολικό σε σύγκριση με τους Ρώσους. Το γεγονός ότι ήταν εκτεθειμένες σε συνδυασμένα πυκνά πυρά ήταν αναπόφευκτο να προκαλέσει εκτεταμένες απώλειες.
 
Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα παραδοσιακά προβλέπει πως όταν οι εχθρικές δυνάμεις έχουν φθαρεί επαρκώς, θα πραγματοποιηθεί γενική αντεπίθεση εναντίον των αποδυναμωμένων και ανοχύρωτων ουκρανικών μονάδων. Εάν τα πράγματα πάρουν αυτή την τροπή, η ρωσική αντεπίθεση θα προσλάβει τη μορφή πολέμου ελιγμών, με σκοπό την περικύκλωση και καταστροφή μεγάλων ουκρανικών μονάδων. Αμέσως μετά, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στο έδαφος, οι ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν από απολύτως πλεονεκτική θέση να επιτύχουν τους αντικειμενικούς στόχους τους. Το ποιοι είναι αυτοί δεν το έχει πει η Μόσχα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις:
  • Πρώτος στόχος των Ρώσων (όχι χρονικά) είναι να καταλάβουν την περιοχή του Χάρκοβο, όπου πιέζουν ασφυκτικά στο Κουπιάνσκ.
  • Δεύτερος στόχος είναι να ολοκληρώσουν την κατάληψη του Ντονμπάς, όπως δείχνει η κατάληψη της Αντβίιφκα και οι επιθετικές κινήσεις σ’ αυτό το μέτωπο.
  • Τρίτος στόχος τους είναι να περάσουν στην αντεπίθεση και στη Ζαπορίζια για να αυξήσουν το στρατηγικό βάθος της Κριμαίας.
  • Τέταρτος πιθανολογούμενος στόχος τους είναι να διαβούν τον Δνείπερο προς Δυσμάς, με σκοπό να καταλάβουν τη Χερσώνα, το Μικολάεφ και στη συνέχεια την Οδησσό, φθάνοντας μέχρι την Υπερδνειστερία. Έτσι θα αποκλείσουν την εναπομείνασα Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα, μετατρέποντάς την σε ηπειρωτική χώρα.
Ποιος έχει το πλεονέκτημα
 
Το εάν οι Ρώσοι θα καταφέρουν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους θα φανεί στην πράξη. Προς το παρόν είναι ορατό ότι έχουν αποκτήσει πλεονέκτημα, έστω κι αν αυτό μεταφράζεται μέχρι τώρα σε περιορισμένα εδαφικά κέρδη. Προφανώς, θεωρούν ότι δεν έχουν φθείρει ακόμα όσο θέλουν τον ουκρανικό στρατό, ή ότι το έδαφος δεν είναι ακόμα κατάλληλο για πόλεμο ελιγμών. Σύμφωνα με μία δυτική ερμηνεία, οι Ρώσοι μπορούν πλέον να καταλάβουν μεγάλες εκτάσεις στην ανατολική Ουκρανία, αλλά προς το παρόν το αποφεύγουν για να μην εξωθήσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε πιο δραστική παρέμβαση, η οποία θα απειλούσε με απευθείας σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων. 
 
Όλα, πάντως, δείχνουν ότι είμαστε στα πρόθυρα μίας στρατηγικής ήττας των Ουκρανών. Αν και στη Δύση πολλοί επιμένουν να αναπαράγουν την αρχική προπαγάνδα, το μήνυμα έχει φθάσει και είναι “πικρό”. Όπως συμβαίνει πάντα, οι πολιτικές κινήσεις υπαγορεύονται από την τροπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι πληθαίνουν οι φωνές στη Δύση που πιέζουν το Κίεβο να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα τώρα, επειδή όσο καθυστερεί η θέση του θα γίνεται ολοένα και πιο μειονεκτική και πιθανώς θα κινδυνεύσει με ολοκληρωτική ήττα. 
 
Δεν είναι σαφές εάν το Κρεμλίνο θα αποδεχθεί σ’ αυτή τη φάση διαπραγματεύσεις. Εάν, πάντως, αποδεχθεί, προφανώς όχι μόνο δεν θα εγκαταλείψει εδάφη, αλλά και θα θέσει πολύ σκληρούς όρους στο Κίεβο. Η διαφαινόμενη στρατηγική ήττα των Ουκρανών αναμφισβήτητα θα είναι και στρατηγική πολιτική ήττα της Δύσης, η οποία συνειδητά έσπρωξε τα πράγματα στα άκρα, με σκοπό να προκαλέσει οικονομική και στρατιωτική αιμορραγία στη Ρωσία.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.