15 Σεπτεμβρίου 2022

Μικρά Ασία εν Σταυρώ, χαίρε! Λαμπρή Σμύρνη, μαρτυριούπολη, εν καμίνω, χαίρε!

Σεπτέμβριος 1922. Η Σμύρνη στις φλόγες.
 
Γράφει ο Στέλιος Κούκος 
 
Χαίρε Μικρά Ασία σταυρωμένη!
Λαμπρή Σμύρνη, μαρτυριούπολη, εν καμίνω, χαίρε!
Με τα παιδιά σου κυνηγημένα στους δρόμους από τον τουρκικό όχλο.
Και τα αίματα τους να βάφουν τα χώματα της αγαπημένης πατρίδας.
Δεν έχουν πια ζωή στα μέρη τους.  
 
Φορτώνονται τα παιδιά, τα εικονίσματα, τα ιερά και τα όσιά τους, όπως και τους όσιους τους, και αλλόφρονες μπρος στο φονικό κυνηγητό και τις φλόγες που κατακαίνε τα σπίτια και την πόλη τους -τέτοιες μέρες- και αναζητούν σανίδα σωτηρίας.  
Νέα ελληνικά χώματα για να ριζώσουν ξανά!  
Κι ας έχουν πάντα τα κλειδιά από τα σπίτια τους στις τσέπες τους, ελπίζοντας μια μέρα να γυρίσουν.  
Σπίτια που τα συγύρισαν πριν τα εγκαταλείψουν κι ας ήξεραν πως θα τα συλήσουν! Δεν ήθελαν, όμως, να τους πουν πως δεν ήταν νοικοκύρηδες!  
 
Ναι, και νοικοκύρηδες ήταν και αφέντες του τόπου! Από πάππου προς πάππον!
Μια βαθιά στον χρόνο ατέρμονη σκυταλοδρομία, πατροπαράδοτης παράδοσης! Πολιτισμού και νοικοκυροσύνης!
Αφέντες, άρχοντες και κύριοι!
Ακόμη και εν αιχμαλωσία και σε συνεχή καταδίωξη.
Δεν μπορούσαν να είναι αλλιώς!
Αυτό παρέλαβαν κι αυτό συνέχισαν να είναι!
Πάντα άρχοντες! Ακόμη και στην σκλαβιά! 
 
Ξεριζωμένοι στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης.
 
Ακούστε τα τραγούδιά τους από τις διάφορες περιοχές της Ιωνίας, της Μικρασίας και θα καταλάβετε τον όλο κόσμο που έκτισαν και που αντιπροσώπευαν και οι τελευταίοι κληρονόμοι της μεγάλη αυτής τοπικής ελληνικής μεγαλοπαράδοσης!  
 
Τοπικές φωνές, με εξαίσιες μελωδίες και ποίηση σε ανθηρό ελληνικό λόγο που εκφράζουν και διαμορφώνουν το ευρύτερο πολιτισμικό σύνταγμα του ελληνισμού και της Ρωμηοσύνης! Ακόμη και τα «παράδοξα» καραμανλήδικα τραγούδια σε τουρκική γλώσσα με τους ελληνικούς καημούς!  
 
Και οι ξεριζωμένοι αυτά κουβάλησαν μαζί τους ως πράγματα ακριβά και υπερπολύτιμα, ταυτισμένα με την υπόσταση και τον χαρακτήρα τους! Τον όλο τους κόσμο! 
 
Τίποτα δεν απαρνήθηκαν, και τον όλο τους κόσμο τον κουβάλησαν μαζί τους.
Την μόνη περιουσία που τους απέμεινε, τα άυλα κτήματά τους.
Πνευματικά και γι’ αυτό αναπαλλοτρίωτα.
Την κληρονομιά, τον όλο κόσμο που παρέλαβαν από τους προγόνους τους και οι ίδιοι καλλιέργησαν.
 
Και έφτασαν συφοριασμένοι στα ελληνικά χώματα, αναζητώντας απάγκιο και γόνιμα χώματα, καινούργιες θάλασσες, για να τις οργώσουν, να τις αλιεύσουν και να καρπήσουν ξανά οι κόποι και οι έγνοιες τους για ζωή!  
 
Αλλά και τους χέρσους τόπους φάνηκαν ικανοί να ξεχερσώσουν, να γεωργήσουν και να φτιάξουν νέες πολιτείες λαμπρές Μικρασιάτικες, Ποντιακές, Καππαδοκικές, Θρακιώτικες!  
 
Ή ακόμη εποίκισαν πόλεις και τις τράνωσαν δημιουργώντας δικές τους πρωτεύουσες, όπως την Θεσσαλονίκη!  
Και οι καημοί και οι πόνοι της προσφυγιάς να αποτελούν συνάμα και οίστρο νέας ζωής!
Και ας ήταν με άδεια χέρια, ξεκληρισμένοι, με συγγενείς νεκρούς, βαρύτατα κακοποιημένους σωματικά και ψυχικά, αγνοούμενους και αιχμάλωτους… 
 
Ναός Αγίας Φωτεινής, Σμύρνη 12 Σεπτεμβρίου 1922. Πίσω από την καγκελόπορτα του ναού διακρίνονται οι Έλληνες που έχουν βρει καταφύγιο στο προαύλιο*.
 
Ο κόσμος της Σμύρνης ανέβηκε στον σταυρό και υψώθηκε μαρτυρικός, πολύκαρπος μαρτύρων, νεομαρτύρων συνέχεια, με τον ποιμενάρχη της, Ιερομάρτυρα Χρυσόστομο, να γίνεται βορρά στις αδιέξοδες, ματωμένες, μαρτυρικές στράτες της!
 
Σμύρνη μαρτυρίου πόλη! 
Μαρτυριούπολη! 
 
Το αίμα του Ιερομάρτυρα, αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης πολυκάρπησε μάρτυρες!  
Η πονεμένη Ρωμηοσύνη μαρτυρεί πολλαπλώς και απαθανατίζεται ξανά στη Σμύρνη, την Μικρά Ασία!
Οι άνθρωποι της εκβράστηκαν στα ελεύθερα ελληνικά χώματα φορτωμένοι μέσα τους τον κόσμο της!
 
Τον αγλαόκαρπο ρυθμό της Ιωνίας που δεν πέθανε και διασώθηκε σε κάθε επιζώντα, σε κάθε ξεριζωμένο από τα χώματα της, και κουβαλά στα σώψυχά του τους καημούς και τα μεράκιά της, την πίστη και την πολύτροπη παράδοσή της.  
 
Στοιχεία που δεν πεθαίνουν από τις ψυχές των ανθρώπων, γιατί αυτά είναι ταυτισμένα με την ίδια τους την ζωή και τον κόσμο τους.
Ένας ουρανός μέσα τους που τον μεταφέρουν παντού!
Και είναι η ίδια η Σμύρνη και η Μικρασία που ζει παντού!
Εκεί στον σταυρό με τα χέρια απλωμένα, καρφωμένα να αγκαλιάζει όσους τόπους έφτασαν οι ξεριζωμένοι της!
Εντός και εκτός Ελλάδας! Μέχρι τις άκρες του κόσμου!
 
Μικρά Ασία και Σμύρνη εν σταυρώ, χαίρε!
Αναμένοντας Ανάσταση
 
* Φωτογραφία από την ιστοσελίδα: https://www.sophia-ntrekou.gr/2019/08/smyrni-agia-fwteinH.html
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.