30 Σεπτεμβρίου 2022

«Πέτρα» μεγέθους 400 εκατομμυρίων ήλιων ταράζει την ήρεμη λίμνη του γαλαξία μας

Φανταστείτε τα 100 δισεκατομμύρια αστέρια του Γαλαξία μας ως μια επίπεδη, ήρεμη λίμνη νερού. Τώρα, φανταστείτε κάποιον να ρίχνει μια πέτρα μεγέθους 400 εκατομμυρίων ήλιων σε αυτό το νερό. 
 
Η ηρεμία καταρρέει. Κύμα μετά κύμα ενέργειας κυματίζει στην επιφάνεια του γαλαξία, ταράζοντας και αναπηδώντας τα αστέρια του σε έναν χαοτικό χορό που χρειάζονται αιώνες για να ηρεμήσει.
 
Οι αστρονόμοι υποπτεύονται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνέβη πραγματικά – όχι μόνο μία, αλλά πολλές φορές τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια.  
 
Σε μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society , οι ερευνητές εξηγούν πώς ένας κοντινός μίνι γαλαξίας -ο νάνος γαλαξίας Τοξότης- φαίνεται να έχει συντριβεί μέσω του δικού μας Γαλαξία σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιπτώσεις, προκαλώντας όλα τα αστέρια γύρω από τον γαλαξία να ταλαντώνεται μυστηριωδώς με διαφορετικές ταχύτητες. 
 
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό παρατηρητήριο Gaia της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, οι ερευνητές συνέκριναν τις κινήσεις περισσότερων από 20 εκατομμυρίων αστεριών που βρίσκονται σε όλο τον Γαλαξία μας, αλλά ιδιαίτερα στις εξωτερικές περιοχές του δίσκου του γαλαξία. Τα δεδομένα αποκάλυψαν έναν μυστηριώδη κυματισμό, ή δόνηση, που φαινόταν να ταράζει αστέρια σε όλο τον γαλαξία.  
 
«Μπορούμε να δούμε ότι αυτά τα αστέρια ταλαντεύονται και κινούνται πάνω και κάτω με διαφορετικές ταχύτητες», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Paul McMillan, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, σε μια μεταφρασμένη δήλωση.  
 
Μέσω μιας διαδικασίας που οι ερευνητές εξίσωσαν με τη «γαλαξιακή σεισμολογία», η ομάδα μοντελοποίησε ένα μοτίβο κυμάτων που θα μπορούσε να εξηγήσει το παράξενο φαινόμενο κυματισμού που ρυθμίζει τα αστέρια του Γαλαξία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κυματισμοί πιθανότατα κυκλοφόρησαν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ο νάνος γαλαξίας Τοξότης πέρασε για τελευταία φορά από τον γαλαξία μας – «λίγο σαν όταν μια πέτρα πέφτει σε μια λίμνη», είπε ο McMillan. Φαίνεται πιθανό ότι συνέβη και μια δεύτερη, ακόμη και παλαιότερη σύγκρουση μεταξύ των δύο γαλαξιών, πρόσθεσαν οι ερευνητές.  
 
Προηγούμενες σπουδές (ανοίγει σε νέα καρτέλα) έχουν προτείνει ότι μια αρχαία σύγκρουση με τον Τοξότη μπορεί να πυροδότησε κυματισμούς στο κέντρο του Γαλαξία, αλλά αυτή η νέα έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι αυτοί οι κυματισμοί εκτείνονται μέχρι την άκρη του δίσκου του γαλαξία, ταράζοντας τα αστέρια σε κάθε βήμα . Αυτή η νέα έρευνα θα πρέπει να βοηθήσει να συνενωθεί η μακρά και βίαιη ιστορία του γαλαξία μας και του μικρότερου γείτονά του, έγραψαν οι ερευνητές.  
 
Σήμερα, ο νάνος γαλαξίας του Τοξότη υπολογίζεται ότι έχει περίπου 400 φορές τη μάζα του ήλιου της Γης – ένας… κόκκος σε σύγκριση με την εκτιμώμενη μάζα του Γαλαξία των 1,5 τρισεκατομμυρίων ηλίων. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι ο Τοξότης ήταν κάποτε πολύ μεγαλύτερος, αλλά έχασε έως και το 20% της μάζας του στον γαλαξία μας μετά από επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια.  
 
Αυτές οι συγκρούσεις πιθανότατα άλλαξαν το σχήμα και το μέγεθος του γαλαξία μας επίσης. μια μελέτη του 2011 πρότεινε ότι ο σπειροειδής βραχίονας του Γαλαξία είναι το αποτέλεσμα δύο συγκρούσεων με τον νάνο γαλαξία Τοξότη. Μια άλλη μελέτη των δεδομένων της Γαίας που κυκλοφόρησε το 2020 έδειξε ότι οι κοσμικές συντριβές μεταξύ του γαλαξία μας και του Τοξότη προκάλεσαν την έκρηξη νέων αστεριών στον Γαλαξία κάθε φορά που συναντιόνταν οι δύο γαλαξίες.  
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.