29 Σεπτεμβρίου 2022

Ελλάδα: Αυτή είναι η «αόρατη» φρεγάτα FDI HN που τρέμουν οι Τούρκοι

Γράφει ο Βαγγέλης Λάσκαρης 
 
Ποια εξέλιξη θα είναι άκρως ευνοϊκή για την Ελλάδα; Ποια τα στοιχεία της φρεγάτας; 
 
Έπειτα από τρεις δεκαετίες, η Ελλάδα θα αποκτήσει -σε βάθος πέντε χρόνων- τρεις σύγχρονες κύριες μονάδες επιφανείας, τις νέες γαλλικής σχεδίασης Φρεγάτες Άμυνας και Παρέμβασης (FDI).  
 
Αυτό θα γίνει στη διαμόρφωση που έχει επιλέξει το Πολεμικό Ναυτικό (FDI HN), με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμα μία.  
 
Η Γαλλία υποστηρίζει ότι δεν θα πρόκειται για μια απλή εξαγωγή σε τρίτη χώρα, αλλά ότι τα εν λόγω πολεμικά πλοία θα βρίσκονται στο ίδιο ή και ανώτερο επίπεδο από τα δικά της.  
 
Οι φρεγάτες αυτές θα παραδοθούν εντός του 2025 στην αρχική γαλλική διαμόρφωση, ενώ μέχρι το 2027 θα τροποποιηθούν στην ανώτερη ελληνική διαμόρφωση.  
 
Η τρίτη φρεγάτα θα παραδοθεί εξ αρχής στην ελληνική διαμόρφωση το 2026, όταν πια θα έχει σχηματιστεί για τα καλά η νέα τάξη πραγμάτων στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έπρεπε πάση θυσία να αντικαταστήσει τα γηραιά πολεμικά του πλοία.  
 
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αξιώσει μια τέταρτη ίδια φρεγάτα (η προαίρεση αγοράς λήγει σε λιγότερο από έναν χρόνο).  
 
Σε μία τέτοια περίπτωση, η Γαλλία θα υποχρεωθεί να την παραδώσει το 2027 στην ίδια τιμή, με την οποία αγοράστηκαν οι άλλες τρεις.  
 
Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι άκρως ευνοϊκή για την Ελλάδα, αφού το κόστος θεωρείται πολύ χαμηλό, αν ληφθεί υπόψη η ραγδαία αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.  
 
Η FDI HN είναι φρεγάτα πλήρους εκτοπίσματος 4.550 τόνων και μήκους σχεδόν 122 μέτρων, ενώ ξεχωρίζει για το πρωτοποριακό σχήμα της ανεστραμμένης πλώρης.  
 
Θυμίζει, μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το θρυλικό πολεμικό «Γεώργιος Αβέρωφ», όπως επίσης και τις αρχαίες ελληνικές τριήρεις.  
 
Έχουν προβλεφθεί τα πάντα, προκειμένου να μειωθεί το «ίχνος» που παρουσιάζει το πλοίο σε διάφορους αισθητήρες. Πρόκειται δηλαδή για μία… αόρατη φρεγάτα που κανένας (π.χ. η Τουρκία που έριξε στη θάλασσα ένα νέο σκάφος), δεν θα ήθελε να έχει απέναντί της. Παράλληλα, σε περίπτωση πλήγματος, το ποσοστό επιβιωσιμότητας θεωρείται αρκετά υψηλό. 
 
Δείτε πλάνα από την κατασκευή των φρεγατών που προορίζονται για την Ελλάδα
 
 
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ 

Νεότερη ενημέρωση  
 
Ένα από τα θέματα της προχθεσινής συνεδρίασης της ολομέλειας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, ήταν η ονοματοδοσία των τριών νέων ελληνικών φρεγατών FDI HN (Belh@rra) του Πολεμικού Ναυτικού. 
Όπως ανακοινώθηκε, η πρώτη από τις φρεγάτες Belh@rra, που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, θα ονομαστεί «Κίμων», η δεύτερη «Νέαρχος» και η τρίτη «Φορμίων».Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.