30 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς θα ήταν ένας πυρηνικός πόλεμος;

Οι ΗΠΑ θα καταστρέφονταν μέσα σε λίγες ώρες. Υπολογίζεται ότι 90 εκατομμύρια άνθρωποι θα σκοτωθούν αρχικά. Αυτοί που βρίσκονται στο σημείο μηδέν θα εξατμίζονται. Όσοι βρίσκονταν στην περιφέρεια μιας βόμβας θα μπορούσαν να δραπετεύσουν αν έφταναν στο τσιμεντένιο καταφύγιο πολύ γρήγορα. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να παραμείνουν σφραγισμένοι για εβδομάδες, αν όχι περισσότερο...! Η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή θα είχαν να αντιμετωπίσουν χειρότερες καταστάσεις από τη Βόρεια Αμερική... 
 
Από τον Τζεφ Τόμας
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση  
 
Επί οκτώ χρόνια, το ΝΑΤΟ υποστήριξε μαριονέτες στην Ουκρανία, χρηματοδότησε επιθέσεις στο Ντονμπάς, παραβίασε επανειλημμένα τις Συνθήκες του Μινσκ, απαγόρευσε την ομιλία στα ρωσικά στις Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και έχει καταστρέψει τη δημοκρατική αντιπολίτευση και τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης στην Ουκρανία. Ανέβασε στην εξουσία μια κομματική κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά ανήκει και χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και διοικείται από αμερικανούς πράκτορες.  
Δεν υπάρχει πολλή λεπτότητα.  
 
Ωστόσο, με κάποιο τρόπο, οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν τον λαό τους και άλλων δυτικών χωρών ότι η Ρωσία είναι το κακό παιδί, είναι εκτός ελέγχου και πρέπει να σταματήσει.  
 
Παρ' όλα τα παραπάνω, η Ρωσία παρέμεινε στωική και επιδίωκε διαρκώς να κρατά κρυφή την κατάσταση. Δήλωσε, ωστόσο, σταθερά ότι η «κόκκινη γραμμή» θα ήταν εάν η Ουκρανία επρόκειτο να γίνει πυρηνική, αποτελώντας άμεση απειλή για τη Μόσχα. Αυτό δεν θα γινόταν ανεκτό.  
 
Σίγουρα, αυτή ήταν μια νηφάλια σκέψη για οποιαδήποτε λογική χώρα ότι το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να συμβεί θα ήταν η Ουκρανία να γίνει πυρηνική χώρα. Άλλωστε, μόλις άνοιγε το Κουτί της Πανδώρας, θα ξεπερνιόταν και το τελευταίο εμπόδιο στον πιθανό πυρηνικό πόλεμο.  
 
Για οκτώ χρόνια, η Ρωσία είχε υποκινηθεί ξανά και ξανά από τη Δύση, ωστόσο δεν τσίμπησε το δόλωμα. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2022, στην ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κάνει την Ουκρανία πυρηνική χώρα.  
 
Πέντε μέρες αργότερα, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Αμέσως, ο βραχίονας προπαγάνδας των ΗΠΑ τέθηκε σε λειτουργία και για μήνες, ακόμη και όταν η Ουκρανία έχανε συνεχώς τον πόλεμο, σε κάθε στροφή, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανανέωναν τους ισχυρισμούς τους ότι ο πόλεμος γυρίζει, ότι η Ρωσία παραπαίει, και οι ήρωες της Ουκρανίας χτυπούσαν πίσω τη Μεγάλη Άρκτο.  
 
Όμως όλα τα παραπάνω είναι παλιά νέα. Γιατί, σε αυτή τη συγκυρία, να το αναθεωρήσουμε;  
 
Λοιπόν, η συνεχής σημασία του είναι ότι το ΝΑΤΟ (ή οι ΗΠΑ – είναι ουσιαστικά εναλλάξιμα σε αυτό το σημείο) συμπεριφέρθηκε από την αρχή απερίσκεπτα στην προοπτική μιας πυρηνικής σύγκρουσης.  
 
Είναι τρελοί; Ή είναι τόσο ανόητοι που νομίζουν ότι έχουν κάποιου είδους «πλεονέκτημα» σε μια πυρηνική σύγκρουση; Ή μήπως το βλέπουν αυτό ως ένα παιχνίδι μοναχικής συμπεριφοράς στο οποίο η μόνη σημαντική ανησυχία είναι ποιος ανταγωνιστής έχει τη μεγαλύτερη αμηχανία;  
 
Μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες ως προς την απάντηση σε αυτό το δίλημμα. Αλλά, παραμερίζοντας αυτό, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, α) ποια είναι η πιθανότητα η Δύση να είναι τόσο ανόητημ ώστε να πατήσει πραγματικά το κουμπί και, β) πώς θα ήταν το αποτέλεσμα;  
 
Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τώρα γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι η Δύση παρερμηνεύει την πρόοδο του πολέμου, ότι οι εκπαιδευμένες δυνάμεις του Αζόφ δαπανώνται και οι αντικαταστάτες δεν μπορούν να εκπαιδευτούν αρκετά γρήγορα για να αντιταχθούν στις έμπειρες ρωσικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταλήξουν σε άλλο σχέδιο… και θα πρέπει να είναι κάτι δραματικό.  
 
Σε αυτό το σημείο, το ένα φύλλο που δεν έχουν παίξει είναι το πυρηνικό φύλλο.  
Ισχυρίστηκαν ότι οι Ρώσοι είτε πυροβολούσαν είτε προκαλούσαν εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που κρατούσαν εδώ και αρκετό καιρό. Στην ουσία, κατηγορούνται ότι βομβάρδισαν τον εαυτό τους σε μια εγκατάσταση που έχει καταληφθεί εδώ και καιρό. 
 
Σε αυτό το σημείο, δεν είναι πολλοί οι ακροατές που "τρώνε" αμάσητη αυτήν την εξήγηση. Λοιπόν, τι τους έχει μείνει στην εργαλειοθήκη τους; 
 
Από καιρό ένιωθα ότι, ως τελική φάση, αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Δύση θα βασιζόταν σε μια παλιά αγαπημένη τεχνική – μια επίθεση ψευδούς σημαίας. Δημιουργήστε μια αφήγηση και βίντεο από μια επίθεση, ας πούμε, στο Κίεβο από τη Ρωσία με μια μικρή πυρηνική κεφαλή. Στη συνέχεια, ανακοινώστε ότι η κεφαλή εκτοξεύτηκε, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες. Στη συνέχεια, αφήστε το προπαρασκευασμένο μπλιτσ των μέσων ενημέρωσης και επικαλεστείτε το Άρθρο 5, δικαιολογώντας τον πυρηνικό πόλεμο.  
 
Απλώς μπορεί να αλλάξει το ρεύμα της συμπάθειας. Αλλά θα άνοιγε επίσης μια πόρτα που δεν θα μπορούσε να κλείσει ξανά.  
 
Για δεκαετίες, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ είχαν μεγάλους αριθμούς πυρηνικών όπλων που στοχεύουν η μια την άλλη, με ένα σύστημα χρονομετρημένων εκδόσεων. Μόλις πατηθεί το πρώτο κουμπί, η διακοπή της εξέλιξης είναι δύσκολη.  
 
Λοιπόν, ως προς τη δεύτερη ερώτηση - "Πώς θα έμοιαζε ένας πυρηνικός πόλεμος;" υπάρχουν πολλές μελέτες, αλλά η πιο ενδεικτική με την οποία γνωρίζω ήταν η παραγωγή του Princeton.
https://sgs.princeton.edu/the-lab/plan-a  
 
Ξεκινά με μια τυχαία μεμονωμένη επίθεση στην Ανατολική Ευρώπη και δείχνει τα μεγέθη και τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, μαζί με τα μοτίβα επίθεσης.  
 
Δείχνει τις τροχιές και, επιπλέον, δείχνει διαμέτρους που αντιπροσωπεύουν το βαθμό καταστροφής από κάθε πύραυλο.  
 
Τα μικρότερα πυρηνικά θα κάλυπταν όλη την Ευρώπη, αφήνοντας πολύ λίγα σημεία ανέπαφα. Τότε θα κυριαρχούσαν τα μεγαλύτερα υπερατλαντικά πυρηνικά – οι υπερσύγχρονοι πύραυλοι Sarmat. Ο Sarmat έχει την ικανότητα να ξεφεύγει από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Ταξιδεύει με πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, ζυγίζει περισσότερους από 200 τόνους και ο καθένας έχει πολλαπλές αποσχισθείσες κεφαλές.  
Η Δύση δεν έχει κάτι παρόμοιο.  
 
Ποιο θα ήταν λοιπόν το αποτέλεσμα;  
 
Λοιπόν, κάθε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ θα στοχοποιούνταν με πολλαπλά όπλα (ηλεκτρομαγνητικά πυρηνικά) ICBM, το καθένα αρκετά μεγάλο για να την καταστρέψει. Οι περισσότερες από τις ΗΠΑ θα ήταν καλυμμένες με άλλα ICBM. Οι ΗΠΑ θα καταστρέφονταν μέσα σε λίγες ώρες. Υπολογίζεται ότι 90 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να σκοτωθούν αρχικά.  
 
Αυτοί που βρίσκονται στο σημείο μηδέν θα εξατμίζονται. Όσοι βρίσκονταν στην περιφέρεια μιας βόμβας θα μπορούσαν να δραπετεύσουν αν έφταναν στο τσιμεντένιο καταφύγιο πολύ γρήγορα. Στη συνέχεια θα χρειαζόταν να παραμείνουν σφραγισμένοι για εβδομάδες, αν όχι περισσότερο, έως ότου η πλειονότητα των επιπτώσεων να καταλαγιάσει. Θα ήταν ένα στοίχημα για το πότε η έξοδος από το κτίριο θα ήταν ασφαλής.  
 
Τα βόρεια σύνορα των ΗΠΑ θα καταστραφούν, περιλαμβάνοντας και καναδικές συνοριακές πόλεις, όπως το Βανκούβερ και το Τορόντο. Το ίδιο θα συνέβαινε και στα νότια σύνορα, με το Μεξικό.  
 
Επόμενο θα ήταν η κίνηση του fallout.  
 
Όπως δείχνει το βίντεο, όσοι ζουν μέσα ή κοντά σε έναν άμεσο στόχο δεν θα είχαν καμία ελπίδα, αλλά όπως φαίνεται, υπάρχουν τοποθεσίες εκτός των ΗΠΑ που δεν στοχοποιούνται καθόλου. Οι τοποθεσίες που δεν έχουν στρατηγικό πλεονέκτημα δεν θα στοχεύονταν. Έτσι, αν βρισκόσασταν, ας πούμε, στην Τζαμάικα, δεν θα δεχόσασταν χτύπημα, αλλά, εξίσου σημαντικό είναι το μετεωρολογικό σύστημα της Καραϊβικής –οι εμπορικοί άνεμοι– θα μετέφερε κάθε βόρεια πτώση (πυρηνικών καταλοίπων) μακριά σας, όπως και το Ρεύμα του Κόλπου.  
 
Ακόμα καλύτερα, ο κόσμος χωρίζεται στον Ισημερινό από δύο καιρικά συστήματα που δεν αναμειγνύονται. Οι κρούσεις στο βορρά θα είναι απίθανο να ταξιδέψουν στο νότο.  
 
Εάν βρίσκεστε στη Νότια Αμερική, υπάρχουν πολύ λίγοι πιθανοί στόχοι. Είναι άγνωστο εάν, ας πούμε, το Ρίο ντε Τζανέιρο ή το Μπουένος Άιρες θα ήταν στόχοι, αλλά αν όχι, η Νότια Αμερική μπορεί να είναι το καλύτερο μέρος για να βρεθείτε στο δυτικό ημισφαίριο.  
 
Αν μη τι άλλο, η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή θα τα πήγαιναν χειρότερα από τη Βόρεια Αμερική.  
 
Τέλος, υπάρχει το ζήτημα του πυρηνικού χειμώνα. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν αυτό θα διαρκούσε μήνες ή χρόνια και αν θα ήταν τοπικό ή παγκόσμιο.  
 
Ο πυρηνικός πόλεμος δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να ξεκινήσει, ωστόσο η Δύση κροταλίζει επικίνδυνα τα σπαθιά της σαν να είναι ανίκητα νομίζοντας ότι μόνο οι άλλοι μπορούν να καταστραφούν. Αυτό είναι αρκετά ψευδές.  
 
Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα αναληφθεί πυρηνικός πόλεμος, αλλά αν ναι, θα είναι γρήγορος. Δεν θα υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο απόδρασης. Πρέπει να βρίσκεστε ήδη σε μια τοποθεσία που θεωρείτε ότι είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερη.  
 
Σημείωση του συντάκτη: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επεκτείνεται υπερβολικά, παρεμβαίνοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Όλα χρηματοδοτούνται από εκδιδόμενα τεράστια χρηματικά ποσά. Ωστόσο, η επόμενη οικονομική κρίση θα μπορούσε να τελειώσει σύντομα την όλη παρωδία. 
 
Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που θα μπορούσε να επισκιάσει οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που ο συγγραφέας των New York Times με τις μεγαλύτερες πωλήσεις Doug Casey και η ομάδα του μόλις κυκλοφόρησαν έναν οδηγό που εξηγεί τι θα μπορούσε να ακολουθήσει και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό. Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το PDF.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.