21 Οκτωβρίου 2021

Πίνακας OUIJA. Μία μορφή Πνευματισμού και Μαντείας

 
Στις νεότερες αποκρυφιστικές πρακτικές, που συνδυάζουν τον Πνευματισμό και τη Μαντεία, αναμφιβόλως πρέπει να εντάξει κάποιος και τους λεγόμενους πίνακες OUIJA [1]. Η ονομασία τους είναι σύνθετη από δύο ξένες λέξεις, τη γαλλική λέξη Oui=ναί και τη γερμανική Jα=ναί αντιστοίχως.
 
Η ιστορική αφετηρία του πίνακα Ouija αρχίζει στα τέλη του 19ου αιώνα στις Η.Π.Α καθώς πρωτοεμφανίζεται σαν παιχνίδι· μ’ αυτή τη μορφή συνέχισε να πωλείται κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Πολύ γρήγορα χρησιμοποιήθηκε στις πνευματιστικές τεχνικές ως μέσο επίκλησης πνευμάτων, ενώ ταυτοχρόνως θεωρήθηκε και ως ένας νέος τρόπος μαντικής για την πρόγνωση γεγονότων του μέλλοντος.  
 
Ήδη από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα ο William Fuld το προώθησε, μέσω της εμπορικής εταιρείας του, που ίδρυσε στη Βαλτιμόρη, ως εμπορικό προιόν με την ονομασία «Ouija. Ο μυστηριώδης χρησμός». Η έξαρση του Πνευματισμού μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και η αναζωπύρωση των αποκρυφιστικών φαινομένων και πρακτικών τη δεκαετία 1960 και εξής, στο πλαίσιο του αντιχριστιανικού φαινομένου της «Νέας Εποχής», υπήρξαν δύο περίοδοι -σταθμοί που οδήγησαν στην περαιτέρω διάδοση των πινάκων Ouija με τη μορφή συνήθως του παιχνιδιού. 
 
Τι είναι και πως χρησιμοποιείται ο εν λόγω πίνακας; Θα αρκεστούμε να δώσουμε μόνο κάποιες αναγκαίες πληροφορίες, για να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας του και πως χρησιμοποιείται στις αποκρυφιστικές πρακτικές. Μοναδικός σκοπός μας είναι αποκλειστικά η ενημέρωση των ποιμένων και η προφύλαξη των χριστιανών από έργα και πρακτικές ασυμβίβαστες με την ορθόδοξη πίστη και το εκκλησιαστικό ήθος (πρβλ. Εφεσ. 6, 12).  
 
Πρόκειται, συνήθως, για πίνακα 60 εκατοστών μήκους, 45 εκατοστών πλάτους και 60 χιλιοστών πάχους. Στην επιφάνειά του έχει τα γράμματα του αλφαβήτου σε δύο τόξα, το ένα κάτω από το άλλο. Κάτω από τα τόξα σε ευθεία γραμμή υπάρχουν οι αριθμοί 0-9 και με κατεύθυνση από αριστερά προς τα δεξιά. Κάτω από τους αριθμούς είναι γραμμένη η λέξη «αντίο», στην πάνω δεξιά γωνία η λέξη «όχι» και στην πάνω αριστερή η λέξη «ναί». Υπάρχει και ένας δείκτης σε σχήμα καρδιάς. Αυτός ο δείκτης είναι που κινείται μόνος του (;) από γράμμα σε γράμμα, σχηματίζει λέξεις, αριθμούς και φράσεις ως «απαντήσεις» σε ερωτήματα, που υποβάλλουν οι παί- κτες, αφού προηγουμένως βάλουν απαλά τα χέρια τους πάνω στον δείκτη και κάνουν ερωτήσεις.  
 
Σήμερα σε πλήθος διαδικτυακών τόπων αποκρυφιστικού και νεοεποχίτικου περιεχομένου οι πίνακες Ouija περιγράφονται ως μέσο, ως τρόπος, επικοινωνίας με πνεύματα, με νεκρούς, αλλά και ως μέσο γνωριμίας με τον Εσωτερισμό. Διαφημίζονται μάλιστα ως εντυπωσιακός τρόπος πρόγνωσης του μέλλοντος, που συνδυάζει την ευχαρίστηση ενός παιχνιδιού. Παραλλήλως, καταχωρούνται μαρτυρίες ανθρώπων που η αρχική, από περιέργεια, ενασχόλησή τους με τους εν λόγω πίνακες έγινε αφορμή για μεγαλύτερη εμπλοκή τους σε αποκρυφιστικούς χώρους.  
 
Θα ολοκληρώσουμε τη μικρή αυτή αναφορά μας με μία χρήσιμη υπενθύμιση της Αγίας Γραφής σχετικά με τις διάφορες αποκρυφιστικές πρακτικές. Όλα αυτά «έστιν γαρ βδέλυγμα Κυρίω τω Θεώ σου πας ποιων ταύτα» (Δευτ. 18, 12). Και στον ισχυρισμό αυτών που χρησιμοποιούν τους πίνακες για τα «εντυπωσιακά» αποτελέσματα που προκύπτουν, ως απάντηση, ισχύει στο ακέραιο η θέση ενός σοφού εκκλησιαστικού συγγραφέα και δόκιμου ερμηνευτή της Αγίας Γραφής, του Θεοδωρήτου Κύρου, που με παραπλήσια αφορμή τονίζει ότι: «Διδασκόμεθα δε μη προσέχειν σημείοις, οτ’ αν ο ταύτα δρων εναντία τη ευσεβεία διδάσκει» (PG 80, 420C).  
 
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. 1. N. Drury, The Dictionary of the Esoteric, 2002, σ. 242. J.M. Greer, Enzyklopädie der Geheimlehren, 2005, σ. 534. S. Hunt, Ouija: The Most Dangerus Games, 1985  
 
Περιοδικό: Εφημέριος Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.