9 Οκτωβρίου 2021

Τα πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας μπορούν τώρα να εκτοξεύσουν πυραύλους Cruise Mach 9 από οπουδήποτε στον ωκεανό

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε την πρώτη εκτόξευση του υπερηχητικού αντιπλοϊκού πυραύλου Cruise Zicron από ένα από τα πυρηνικά υποβρύχια του, με το πολεμικό πλοίο Severodvinsk κλάσης Yasen να εκτοξεύει έναν πύραυλο που έπληξε με επιτυχία τον στόχο του. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας δήλωσε σχετικά με την εκτόξευση: «Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου Zircon από το πυρηνικό υποβρύχιο Severodvinsk. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε δοκιμαστικά σε έναν υπό όρους θαλάσσιο στόχο στη Θάλασσα Μπάρεντς». Ο Ζικρόν είδε την πρώτη του εκτόξευση από πλοίο επιφανείας τον Φεβρουάριο του 2020, και είναι προς το παρόν ένας εντελώς μοναδικός πύραυλος που δεν έχει κανέναν σχεδόν ισάξιο ανταγωνιστή. Εκτιμάται για την υψηλή ευελιξία του, την ταχύτητα των 9 Mach σε πολύ μεγάλο βεληνεκές, περίπου 1000 χιλιομέτρων. 
 
Με τα δυτικά ναυτικά να εξακολουθούν να βασίζονται σε εκσυγχρονισμένες παραλλαγές των υποηχητικών πυραύλων Harpoon και Exocet πολύ μικρού βεληνεκούς από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το Zicron παρέχει ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τον προκάτοχό του, το Kalibr, το οποίο ήταν ήδη πολύ πιο σύγχρονος και συνολικά ικανός σχεδιασμός από τους γνωστούς δυτικούς ανταγωνιστές του. Το Zicron εισήλθε για πρώτη φορά σε υπηρεσία στα τέλη του 2019 και μπορεί κυρίως να αναπτυχθεί από σχεδόν οποιοδήποτε ρωσικό μαχητικό επιφανείας που κυμαίνεται σε μέγεθος από μικρές κορβέτες έως πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Yasen και θωρηκτά κλάσης Kirov 
 
Επιθετικό Υποβρύχιο κλάσης Yasen
 
Το Ρωσικό Ναυτικό διαθέτει σήμερα δύο υποβρύχια κλάσης Yasen σε υπηρεσία και άλλα επτά είτε υπό κατασκευή είτε σε θαλάσσιες δοκιμές. Η ανάπτυξη του Zicron από αυτά τα πλοία αποτελεί αλλαγή των δυνατοτήτων τους και τους επιτρέπει να προσβάλλουν εχθρικούς στόχους από πολύ μεγαλύτερη απόσταση και με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν την προηγμένη αεράμυνα. Όπως σημείωσε τον Αύγουστο ο ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Charles A. Richard, οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι αποτελούσαν σημαντική απειλή επειδή οι σημερινές αμερικανικές άμυνες θα δυσκολεύονταν ακόμη και να τους εντοπίσουν – που ήταν η βασικότερη προϋπόθεση για την προσβολή ενός τέτοιου στόχου. 
 
Με τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια να έχουν αναπτυχθεί για να περιπολούν σε θάλασσες και ωκεανούς σε όλο τον κόσμο, το Zicron θα μπορούσε να αυξήσει δραστικά την ικανότητά τους να πραγματοποιούν επιθέσεις «χτύπημα και τρέξιμο» με τα εχθρικά μέσα αντιυποβρυχιακού πολέμου να δυσκολεύονται πάρα πολύ να εντοπίσουν ή να εμπλέξουν τα πλοία από απόσταση κοντά στα 1000 χιλιόμετρα. Με κάθε πλοίο ικανό να αναπτύξει 32-40 πυραύλους Zicron, ανάλογα με την παραλλαγή Yasen, και με το Zicron ικανό να εξουδετερώσει ακόμη και πολύ μεγάλα πολεμικά πλοία με ένα μόνο καλά τοποθετημένο χτύπημα λόγω της καθαρής ταχύτητας της πρόσκρουσής του, ένα μόνο πλοίο κλάσης Yasen μπορεί να έχει τη δύναμη πυρός που απαιτείται για να αχρηστεύσει δύο φορές μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου. Αν και το Zicron είναι ένα εξαιρετικά δαπανηρό περιουσιακό στοιχείο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμεύσει ως αποτελεσματικός πολλαπλασιαστής ισχύος για τα τακτικά πυρηνικά υποβρύχια του ρωσικού ναυτικού και να τους επιτρέψει να ασκούν πολύ ευρύτερη περιοχή ελέγχου, ιδίως στους ανοικτούς ωκεανούς.  
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)  
 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.