16 Οκτωβρίου 2021

Οδοιπορικό στο Ελληνικό Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας

Φωτογραφικό υλικό Γιάννης Κατσέας
Επιμέλεια κειμένου Γιάννης Κατσέας
 
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι η μακροβιότερη στον κόσμο με 1150 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας. Η κληρονομιά της τεράστια τόσο σε Πνευματικό επίπεδο όσο και πολιτιστικό. 
 
Σήμερα θα δούμε ένα σπουδαίο Βυζαντινό Μοναστήρι που είναι έξω από τα σημερινά σύνορα που χάραξαν οι "φίλοι και σύμμαχοί" μας και συγκεκριμἐνα στο σημερινό κρατίδιο-μόρφωμα των Σκοπίων. 
 
Ας με συγχωρέσουν οι φίλοι αναγνώστες αλλά και να με σκοτώσει κάποιος αδυνατώ να το ονομάσω έτσι όπως υπέγραψαν οι προδότες που μας "κυβερνούν". 
 
Χτισμένο λοιπόν πάνω σε ένα βραχώδες οροπέδιο είναι το μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας, στο χωριό Ελεούσα ή Βελιούσα που ακομα και στην οθωμανική περίοδο στο χωριό λειτουργούσε Ελληνικό σχολείο και κατά την διάρκεια του Ελληνοβουλγαρικού ανταγωνισμού στην περιοχή παρέμεινε καθαρά Πατριαρχικό, απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από την αλλοτινη Ελληνικότατη Στρώμνιτσα. 
 
Το τυπικό, τα Χρυσόβουλα και άλλα έγγραφα της Μονής της Παναγίας της Ελεούσας αναφέρουν πλήθος Ελληνικών ονομάτων, τα οποία μαρτυρούν την Ρωμηοσύνη της περιοχής. Το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1080, με προσωπική προσπάθεια του Μοναχού Μανουήλ, ο οποίος αργότερα έγινε Επίσκοπος της Στρώμνιτσας. 
 
Υπάρχουν πολυάριθμες γραπτές πηγές σχετικά με αυτό το Μοναστήρι, οι περισσότερες από τις οποίες φυλάσσονται στα αρχεία της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, επειδή αυτό το Μοναστήρι ήταν μετόχι της Ι. Μ. Ιβήρων. 
 
Στις μαρμάρινες πλάκες στο υπέρθυρο της πόρτας εισόδου της Μονής αναγράφεται στα Ελληνικά: «Η Εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσας είναι κτισμένη στα θεμέλια από τον Μοναχό Μανουήλ, ο οποίος έγινε Επίσκοπος Τιβεριούπολης το έτος 1080»
 

Η Μονή αναφέρεται και στον καταστατικό χάρτη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Α' Κομνηνού το 1085. 
 

Σε ένα από τα έτη 1091 ή 1094, την Εκκλησία του Μοναστηριού είχε επισκεφθεί προσωπικά ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Α' Κομνηνός, ο οποίος, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές, εξέφρασε τον έντονο θαυμασμό του για την ομορφιά της Μονής. 
 

Γνωστές πηγές για το Μοναστήρι αυτό είναι οι εξής - το Τυπικό του, γραμμένο από τον ιδρυτή του Μανουήλ, μεταξύ 1085-1100, μετά, διάφορα έγγραφα από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Μανουήλ Α' Κομνηνό από 1152, και επίσης δύο έγγραφα του βασιλιά της Σερβίας Στέφανου Ντούσαν από το 1346, που δόθηκαν στην Ιερά Μονή Ιβήρων.Share

2 σχόλια:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΣ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ Κ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ...ΑΥΤΟ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ Κ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΑΓΑ ΤΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΚΑΠΗΛΕΥΤΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΦΙΛΕ ΜΑΣ

ΖΙΖΑΝΙΟΥΣ είπε...

Υπέροχα πάντα τέτοια αδελφέ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.